vestnik

Izmučeni in lačni otroci - policija odgovarja: Pri tovrstnih prekrških ima policija ničelno toleranco

V. T., 18. 1. 2019
Arhiv
Tabla za prevoz otrok. Fotografija Arhiv
Aktualno

Pred dnevi smo pisali o dogodku z avtobusom, polnim otrok iz Osnovne šole IV Murska Sobota, ki jih je na Lukovici ustavila policijska kontrola. Policija je danes poslala odgovore na naša vprašanja, ki jih objavljamo v celoti.

Vesna Drole, vodja Sektorja za odnose z javnostmi Policije je na naša vprašanja o tem, kaj se je dogajalo na počivališču Lukovica, kjer je policija kontrolirala avtobus in zakaj je postopek trajal tako dolgo, odgovorila:
"Policisti specializirane enote za nadzor prometa so 15. 1. 2019 na počivališču Lukovica opravljali poostren nadzor cestnega prometa s poudarkom na kršitvah voznikov tovornih vozil in avtobusov. Ob 12:45 ure so opazili avtobus, kjer so policisti že na pogled ugotovili manjšo nepravilnost. Ker so posumili, da gre za organiziran prevoz otrok, pri katerem veljajo najvišje mere varnosti, so zaustavili vozilo in izvedli nadzor nad izpolnjevanjem obveznosti v zvezi z dokumenti in opremljenostjo vozila. Policisti so ugotovili, da voznik opravlja prevoz skupine otrok v cestnem prometu, pri čemer so bile ugotovljene nepravilnosti, ki so povezane s kršitvami predpisov na področju varnosti cestnega prometa.Zoper voznika so bili na podlagi ugotovljenega stanja izvedeni ustrezni ukrepi, poleg tega je zoper pravno osebo začet hitri postopek.
Na kraju nadzora je bila tudi pooblaščena oseba Inšpektorata Republike Slovenije za infrastrukturo, torej inšpektor, ki je prevzel postopek od policije v zvezi z delovanjem tahografa, ki je prav tako ugotovil nepravilnosti in izvedel ustrezni postopek.



Nadzor je pri policistih trajal približno 40 minut, ko je postopek prevzel inšpektor. Tukaj moramo povedati, da so policisti vedeli, da gre za prevoz otrok s posebnimi potrebami. Policisti so med postopkom korektno sodelovali s spremljevalci, pri čemer poudarjamo, da je bil avtobus zaustavljen in kontroliran na počivališču Lukovica, kjer so zagotovljene sanitarije iin restavracija in ne na mestu, kjer navedenega ne bi bilo, potnikom pa v nobenem trenutku ni bilo z ničemer omejeno gibanje.


Kadar so v cestnem prometu udeleženi otroci, morajo biti deležni posebne pozornosti vseh drugih udeležencev v prometu. Zavedati se moramo, da so otroci med najbolj ranljivimi udeleženci cestnega prometa, po številu smrtnih žrtev pa še posebej, kadar se vozijo kot potniki v motornih vozilih. Vozila za prevoz skupin otrok recimo v šolo in iz nje, na šolske izlete, ekskurzije, treninge, morajo zato izpolnjevati več posebnih pogojev. Stroga pravila veljajo tudi za voznike, ki prevažajo skupine otrok oziroma upravljajo z vozili za njihov prevoz. To pa pomeni, da morajo delodajalci povečati kontrolo nad vozniki in izpravnostjo vozil, s katerimi se opravlja prevoz otrok v prometu. Pri ugotovljenih tovrstnih prekrških ima policija ničelno toleranco. Nadzori nad temi vozili so in bodo še bolj skrbni in natančni, to pa zgolj in samo za zagotovitev varnosti in varne udeležbe najšibkejših udeležencev v prometu.
Postopek policistov na kraju je potekal strokovno in zakonito, z upoštevanjem vseh načel, predvsem načela sorazmernosti, taktičnosti in hitre izvedbe postopka, zaradi česar je postopek trajal najkrajši možni čas in brez zavlačevanja. Pri tem je pomembno, da v primeru, da bi se prevoz izvajal skladno s predpisi, postopek ne bi trajal več kot 10 minut, dolžina postopka pa je bila sorazmerna s številom kršitev prevoznika."
Preberite si tudi, kaj so o dogodku povedali ravnateljica, starši in prevoznik. Otroci so bili izmučeni in lačni.

Vestnik
Desno je znak, ki ga je imel avtobus, levo pa znak, kot bi ga moral imeti. Fotografija Vestnik
avtobusni prevozi otrok OŠ IV Murska Sobota otroci s posebnimi potrebami