vestnik

Izpolnjena oba kriterija za oranžno fazo, smiselno bo potrjevanje hitrih testov s PCR metodo

Vestnik, 9. 2. 2021
Jure Zauneker
Smiselno bo potrjevanje vseh pozitivnih hitrih testov s PCR metodo.
Aktualno

Državna sekretarka na Ministrstvu za zdravje Marija Magajne in Tjaša Žohar Čretnik, direktorica Nacionalnega laboratorija za zdravje, okolje in hrano, sta spregovorili o cepljenju, hitrem testiranju in ugotavljanju novih sevov.

Vladna govorka Maja Bratuša je na današnji novinarski konferenci predstavila najnovejše epidemiološke podatke. Štirinajstdnevna incidenca okužb na sto tisoč prebivalcev v Sloveniji trenutno znaša 682,6, v pomurski regiji pa 728,2. Sedemdnevna incidenca v Pomurju je 297,2, na ravni države pa 280,5. Bratuša je dodala, da je bolj realne podatke o epidemiološki sliki pričakovati jutri in v naslednjih dneh, saj je bilo v preteklih dneh zaradi vikenda in praznika opravljenih manj testiranj. 

V skladu z načrtom sproščanja se nahajamo v rdeči fazi, sta pa danes izpolnjena oba pogoja za prehod v oranžno. Vlada se bo z epidemiološki sliko seznanila jutri in tudi sprejela odločitev za naprej. Kot smo že poročali, je sedemdnevno povprečje okužb 842, hospitaliziranih pa je 945 oseb. 

Oranžna faza poleg odprtja trgovin in servisnih dejavnosti, kar je vlada že sprostila, predvideva še vrnitev preostalih razredov osnovne šole in zaključnih letnikov srednje šole, izpite na fakultetah, zbiranje do deset oseb in odpravo prepovedi prehajanja občinskih meja. 

Državna sekretarka na ministrstvu za zdravje Marija Magajne je povedala, da z veseljem spremljajo številke in so veseli, da se te znižujejo. To namreč daje upanje, da epidemija počasi upada in dokazuje, da upoštevamo ukrepe. Do ponedeljka je bilo s hitrimi testi odkritih okoli 6200 pozitivnih oseb. V nedeljo in ponedeljek so testirali tudi 5230 oseb, zaposlenih v vzgoji in izobraževanju, pozitivnih je bilo 94 oseb. Magajnejeva je še dodala, da je bilo več testiranja tudi pri ostalih posameznikih, delež pozitivnih testov pa je bil 1,8-odstoten. 

Državna sekretarka je kot prednosti hitrih testov navedla dostopnost in enostavnost, slabost to, da niso tako zanesljivi kot PCR testi. Obenem se v strokovnih krogih bojijo morebitnega lažnega občutka varnosti, ki bi ga lahko negativni testi sprožili. Dotaknila se je tudi tega, da množično testiranje poteka tudi v drugih evropskih državah, so se pa te odločile, da jih uporabljajo v različne namene. Izpostavila je avstrijsko strategijo, ki se osredotoča na simptomatične primere, asimptomatične primere pri epidemijah ter na testiranje posebnih skupin, kot so na primer učitelji. 

Posnetek zaslona (93)
STA
Marija Magajne

Pri tem je dodala, da v Avstriji v nekaterih skupinah pozitivne rezultate hitrih testov potrjujejo s PCR metodo. To je po mnenju državne sekretarke smiselno, kadar je prevalenca (pojavnost virusa v populaciji) nizka. "Glede na to, da se ta v Sloveniji zmanjšuje, bo smiselno tako potrjevanje s PCR metodo vseh pozitivnih hitrih testov, predvsem v nekaterih skupinah uvesti kmalu." Pravi še, da ko so bili pri nas uvedeni hitri antigenski testi, so bili pripravljeni tudi algoritmi ukrepanja. Torej je bilo predvideno, da se v primeru nizke pojavnosti virusa v populaciji uvede potrjevanje vseh pozitivnih hitrih testov s PCR testi. Pri katerih skupinah se bo to prakticiralo in kdaj, pa mora odločiti strokovna skupina. 

Marija Magajne je še potrdila, da bo cepivo AstraZeneca namenjeno populaciji do 65 let. 

Štirje primeri angleškega seva

Direktorica Nacionalnega laboratorija za zdravje, okolje in hrano Tjaša Žohar Čretnik je dejala, da so s slovaškimi testi preverili 877 vzorcev, pri 16 pa so dobili pozitivni rezultat. Poudarila je, da gre za presejalni test, zato je treba prisotnost novega seva potrditi z sekvenciranjem. Doslej so bili s to metodo v Sloveniji potrjeni štirje primeri angleškega seva koronavirusa. Še naprej pa bo laboratorij sev ugotavljal pri vsakem desetem pozitivnem PCR testu. 

Tjaša Žohar Čretnik
STA
Tjaša Žohar Čretnik

koronavirus epidemija slovenija