vestnik

Izposoja knjig v virtualni knjižnici Biblos skokovito narašča

Vestnik, 19. 3. 2020
Pixabay
V zadnji dneh povpraševanje po e-knjigah skokovito narašča – medtem ko je sistem Biblos doslej beležil med 200 in 400 izposoj dnevno, jih zdaj vrtoglavih 800 do 900.
Aktualno

Zaradi epidemije novega koronavirusa so vse knjižnice po Sloveniji do nadaljnjega zaprle svoja vrata. A bralci kljub temu niso ostali brez užitkov, ki jih nudijo knjige, le da so se med branjem preselili v drugo dimenzijo, med e-knjige.

Dostop do kakovostnega čtiva omogoča Biblos, največja spletna knjižnica in knjigarna pri nas, kjer lahko kupujemo in si izposojamo knjige 24 ur na dan 7 dni v tednu. Trenutno lahko izbiramo med 3821 naslovi, dobrih 80 odstotkov jih je v slovenskem jeziku, nabor pa se nenehno dopolnjuje. V zadnji dneh povpraševanje po e-knjigah skokovito narašča – medtem ko je sistem Biblos doslej beležil med 200 in 400 izposoj dnevno, jih zdaj vrtoglavih 800 do 900, kar pomeni, da stisko ob epidemiji prebivalstvo premaguje tudi z branjem. Enostaven dostop do e-knjig je dobrodošel za šolarje, ki se v teh dneh učijo na domovih, pa seveda za starejše, za katere je še posebej pomembno, da se izogibajo stikom z drugimi ljudmi.
Biblos lahko brezplačno uporabljajo člani katerekoli od slovenskih knjižnic, ki imajo urejen dostop do svetovnega spleta. Platforma je enostavna za uporabo in omogoča branje na vseh elektronskih napravah, vključno s tablicami in pametnimi telefoni, najbolj elegantno pa s pomočjo bralnika inkBOOK, ki ga je Beletrina v sodelovanju s proizvajalcem bralnika prilagodila za Biblos. Branje z bralnikom inkBOOK je udobno, priročno, pa tudi higiensko, kar v trenutnih razmerah ni zanemarljivo. Če se je še pred tednom ali dvema branje e-knjig zdelo stvar izbire in osebnega okusa, postaja v trenutnih časih, ko nas vse ogroža novi koronavirus, za strastne bralce že skoraj nuja, na Biblosu je knjig več kot dovolj, ponudba pa se nenehno dopolnjuje. V zadnjem mesecu je bilo dodanih kar 130 novih knjižnih del, zato bralcem ni treba skrbeti, da bi zamudili najnovejše izdaje.

Na Biblosu si je mogoče izposoditi štiri knjige naenkrat za obdobje dveh tednov. Po tem času se dostop do knjig prekine, zato zamudnin ni. Seveda si lahko knjige, če jih nismo uspeli prebrati, izposodimo ponovno. Izposoja je za brezplačna, e-knjige pa je mogoče tudi kupiti.
Ker se bo v času samoosamitve kdo z Biblosom morda srečal prvič, je Beletrina pripravila kratka navodila, ki bodo uporabnikom olajšala prve korake v virtualni svet besed: na začetni strani www.biblos.si v prijavnem obrazcu (na vrhu strani) vpišete uporabniško ime (akronim vaše knjižnice + vaša knjižnična članska številka) in geslo, ki ga že uporabljate v Cobissu. V katalogu poiščete želeno knjigo in kliknete gumb »izposodi«, nato pa še gumb »prenesi«. Za pomoč pa se lahko uporabniki obrnejo tudi na tehnično ekipo Beletrine prek info@biblos.si ali na telefonski številki 01 200 37 05.
knjižnica koronavirus biblos