vestnik

(Izpoved bolnice, ki je prebolela raka dojk) Bolezen človeka sooči s samim seboj

Vestnik, 31. 10. 2020
fb društvo onkoloških bolnikov Slovenije
Marija Vugrinec se je z rakom dojke srečala pred 24 leti, zdaj s svojimi izkušnjami in pozitivno naravnanostjo pomaga drugim.
Aktualno

Oktober je poznan tudi kot rožnati mesec, namenjen ozaveščanju o raku dojk. Svojo izpoved o bolezni je z nami delila Marija Vugrinec.

Za rakom dojke sem zbolela pred štiriindvajsetimi leti, stara 42 let. Mislila sem, da se to meni ne more zgoditi, a se je. Za diagnozo sem izvedela v službi. Vzelo mi je sapo, sesedla sem se in svet več ni obstajal. Nisem se vprašala, zakaj se mi je to zgodilo, ampak kaj sem storila narobe, da me je to doletelo. Danes krivim stres, takrat odgovora ni bilo. Vedela sem le, da moram iti dalje. O sami bolezni sem vedela zelo malo, bila sem prestrašena in izgubljena.

rak dojk pregled rak
Profimedia
Bolniki lahko največ naredijo sami.

Med zdravljenjem sem se odločila, da se bom borila in bolezen premagala, saj je življenje le eno. Operirali so me v Ljubljani in v času, ko sem čakala na izvide, me je obiskala prostovoljka, od katere sem dobila tiste prve pomembne informacije v zvezi z boleznijo in zdravljenjem, ki me čaka. V bolnišnici sem bila sedemnajst dni. V tistem času sem zelo pogrešala družino, a sem vedela, da me podpirajo. To me je gnalo naprej.

Imela sem 12 kemoterapij in 33 obsevanj. Težko je misliti pozitivno, ko zdravilo teče v žilo in čutiš tisti kovinski okus v ustih, a moraš. Borimo se.

Rak človeka res sooči s samim sabo. In danes sem hvaležna za bolezen, saj sem spoznala samo sebe. Obrnila sem nov list v življenju, več časa posvečam sebi in delam tisto, kar me osrečuje in bogati. Prednost dajem glasbi, knjigam, družbi, naravi, družini, humanitarnosti. In najbolj pomembno – sebe sem postavila na prvo mesto. Če ne bi zbolela, tega ne bi storila, marsikaj lepega tudi ne bi izkusila.

rak dojk jana koteska
Arhiv
Oktober je poznan tudi kot rožnati mesec, namenjen ozaveščanju o raku dojk.

Seveda bolezen terja svoj davek, a tiste grde stvari skušam odmisliti. Težave, ki se dajo rešiti, pa obvladujem z dobrim pogovorom in pozitivnim razmišljanjem. Vsekakor je pošten pogovor s samim sabo ključen pri premagovanju bolezni. Veliko bolj, kakor spraševanje, zakaj smo se znašli v tej življenjski preizkušnji, je pomembno, kako bomo naslednjo oviro premagali. Jasno je, da je hudo, včasih prav grozljivo. Sploh, ko si sam. Preživeti nam bo pomagalo predvsem to, da bomo tudi v najtežjih trenutkih našli kanček sreče in se veselili naslednjega dne, ko bomo spet s svojimi bližnjimi.

Med zdravljenjem sem postala prostovoljka soboške skupine za samopomoč. To je moje poslanstvo, opravljam ga z veliko ljubezni in spoštovanjem do bolnic in bolnikov, saj vem, kako je človek izgubljen, ko izve za diagnozo raka. Iz vsake osebne zgodbe se veliko naučim, upam, da tudi moji nasveti in izkušnje komu pomagajo. Seveda pa bolniki lahko največ naredimo sami. Pomembno je, da si zaupamo, se imamo radi in delamo tisto, kar nam daje elan in veselje do življenja.

V septembru smo z bralci delili še eno osebno izpoved bolnice z rakom dojk. Kseniji Fister Horvat so diagnozo postavili pri 35 letih, kako se je z boleznijo spopadala, pa si lahko preberete TU

rožnati-oktober rak-dojk marija-vugrinec