vestnik

Izvirne kravice vabijo v Gornjo Radgono

Marina Vrbnjak, 19. 8. 2019
Osebni arhiv
Smejoče kravice vabijo v Gornjo Radgono. Najdemo jih v Vučji vasi, Lenartu, Podgradu, Kranju...
Aktualno

Smejoče kravice, ki jih je iz bal slame ustvarila likovna umetnica Tamara Vogrin –Tara iz Gornje Radgone, nas pozdravljajo v številnih delih Slovenije.

»Z idejo o balah se je že več let poigravala Vesna Dajčman iz Pomurskega sejma, vendar nam je vse do letos ni uspelo realizirati,« nam je zaupala Tamara Vogrin- Tara. Letos se je ekipa Pomurskega sejma, na čelu z Matejo Jaklič, organizirala ter kontaktirala sejemske prijatelje, ki bi jim morda lahko zagotovili bale, s katerimi bi uresničili svojo idejo. Na pomoč so jim priskočili predsednik govedorejskega društva Gornja Radgona Drago Cetl, kmetija Pukšič, župan Janez Kramberger iz Lenarta, Marko Slavič iz Vile Natura, Sloga Kranj in Klemen Gašperlin, ki so jim zagotovili bale in pomagali pri postavitvi od 200 do 500 kg težkih bal.»Nato se je začela slikarska akcija, pri kateri mi je bil v veliko pomoč Simon Komperšak iz Pomurskega sejma, saj ušesa kravic in podobno ni lahko pritrditi na kravice,« je povedala Tamara Vogrin.

IMG_20190812_065125
Osebni arhiv
Smejoča kravica

Ideja o smejoči kravici je nastala na licu mesta kar pri prvi kravici v Podgradu. »S pršilom sem naredila preveč upognjeno črto in je nisem želela popravljati. Tako so potem kar vse kravice dobile zobe in en velik nasmeh in mislim, da so kar konkretno nasmejale mimoidoče. Večkrat se je tudi zgodilo, da so se tako smejali, ko so videli nasmešek, da so sopotniki v avtomobilih mukali skozi spuščena avtomobilska okna,« se spominja.

agra
Osebni arhiv
Smejoča kravica

Tako imenovane smejoče kravice vabijo k obisku kmetijsko-živilskega sejma Agra, ki bo vrata odprl to soboto, 24. avgusta.

agra-2019 tamara-vogrin-tara