vestnik

Jadranski udar: Slovenci med zavezniško elito

A. B., 7. 6. 2018
Aktualno

V Sloveniji že sedmo leto zapored poteka mednarodna vojaška vaja Jadranski udar 2018 (Adriatic Strike 2018), na kateri Slovenska vojska v sodelovanju z zavezniškimi državami in ob podpori vojaškega letalstva izvaja usposabljanje usmerjevalcev združenega ognja.

Na ozemlju Slovenije bo še danes potekala vojaška vaja Jadranski udar 2018, kjer se urijo usmerjevalci združenega ognja Slovenske vojske (SV) in njihovi kolegi iz zavezništva Nato. Vaja je v preteklih letih 2015 in 2016 potekala tudi na rakičanskem letališču.

Glavna naloga usmerjevalca sicer je svetovanje poveljniku na terenu o uporabi zračne in drugih vrst ognjene podpore. Poveljniku svetuje o njeni pravilni uporabi in ob delovanju nadzoruje izvedbo.Usmerjevalec združenega ognja na terenu zagotavlja podporo tudi v obliki izvidništva poti, spremstva konvojev in nadzora okolice.

Kot so sporočili iz SV, so slovenski usmerjevalci ognja zelo cenjeni med zavezniškimi silami in veljajo za izjemno sposobne. Dokler je SV v kontingentih delovala v nemirnem Afganistanu, so si slovenski usmerjevalci ognja in usmerjevalci delovanja letal iz zraka pridobili certifikat za samostojno usmerjanje letalskih sil zveze Nato.

V praksi je to pomenilo, da če so se zavezniške enote znašle v dosegu nasprotnikovega ognja, so Slovenci samostojno vodili recimo ameriške lovce F18 med napadom na sovražnikove sile. Sicer usmerjevalci letalskega ognja v oboroženih silah sodijo med specialne enote z izjemnim znanjem in vojaškimi lastnostmi.
vojska jadranski udar letala usmerjevalci vaja