vestnik

Jaklin predstavil ustekleničeno Polansko vodo

Majda Horvat, 13. 12. 2019
Majda Horvat
Ustekleničena Polanska voda iz vodnega zajetja velikopolanske občine.
Aktualno

Po mnenju Jaklina so bili župani in županja zavedeni. Poudarja, da Občina Velika Polana ni kršila določb Evropskega sklada in uredb v okviru projekta.

Župan Damijan Jaklin je sklical tiskovno konferenco, na kateri je v zvezi s sistemom A pomurskega vodovoda povedal, da Občina Velika Polana ni v nobenem pogledu kršila določb Evropskega sklada, uredb Evropskega sklada in uredb v okviru projekta, kot je to navedeno v dopisu. Gre za dopis, ki ga je Ministrstvo za okolje in prostor (MOP) septembra poslalo črenšovski občini kot nosilki izvedbe projekta sistema A, in katerega je naslovilo: Opozorilo pred izvršitvijo finančne korekcije na projektu Oskrba s pitno vodo - Sistem A.  Jaklin se je na ta dopis odzval 2. oktobra ter ministrstvu očital, da je tak poziv žaljiv in škodljiv do velikopolanske občine ter da temelji na napačnih dejstvih.

Temu je sledil neformalni sestanek predstavnikov direkcije za vode na Občini Velika Polana, in v skladu z dogovorom  je občina pripravila dodatne pisne informacije, ki jih je potem 24. oktobra poslala na  direkcijo.

polana2
Majda Horvat
Župan občine velika Polana Damijan Jaklin

Ta dokument pa so na današnji tiskovni konferenci prejeli tudi novinarji. V njem je župan med drugim zapisal, da je na podlagi teh informacij razvidno, "...da Občina Velika Polana ni kršila določb Evropskega sklada in uredb v okviru projekta, kot je navedeno v vašem dopisu." Torej v  omenjenem dopisu MOP Občini Črenšovci.

Jaklin je tiskovno konferenco sklical dan po tem, ko je županja Vera Markoja seznanila javnost, da je Občina Črenšovci prejela dopis MOP ter Direkcije za vode in investicije, kjer je navedeno:

"Upoštevajoč razpoložljive podatke in dokazila je stališče obeh organov, da ni podlage za sklepanje, da je prišlo do bistvenih sprememb projekta v smislu 57. člena Uredbe 1083/2006/ES, ki bi zahtevale korektivni ukrep z določitvijo finančnega popravka." 

Jaklin je danes poudaril, da so vse občine povezane v sistemu A dve leti zapored enotno poročale organom upravljanja o stanju projekta in doseganju ciljev, letos pa so preostale občine v ločenem poročilu zapisale, da je Občina Velika Polana kršila pogodbene obveznosti do kohezijskega sklada in do medsebojnih obveznosti občin. "Naša občina se je letos ves čas trudila, da smo občinam argumentirali, da so njihove navedbe napačne, tudi neresnične. Dejstvo je, da so se v tem času zamenjali določeni župani, niso pa se zamenjali tisti, ki so na občinah skrbeli za ta projekt. Imam občutek, da so bili župani in županja zavedeni, kajti danes lahko povem, da so bile vse njihove obtožbe in sklepanja napačne," je poudaril župan. Posledica tega naj bi torej bil tudi sklep občin družbenic v sistemu A, da bodo  velikopolansko občino tožile v primeru, da bo potrebno evropski denar vračati, in še, tako Jaklin, velika medijska izpostavljenost občine. "Zdaj ne pričakujemo nekega velikega opravičevanja drugih občin, ne glede na to, da nam je bila povzročena velika negativna medijska izpostavljenost," je še izjavil Jaklin. Ob tem pa ni povedal, ali opravičila ne pričakuje niti od ministrstva, ki  je poslalo  opozorilo pred izvršitvijo finančne korekcije pri projektu.  

Je pa Jaklin novinarjem danes predstavil ustekleničeno Polansko vodo iz lastnega občinskega vodnega zajetja, s katero  občina želi, tako župan,  spodbuditi pitje vode iz pipe.

jaklin vodovod sistem-a