vestnik

Jan Dlouhy v špici slovenskih srednješolcev naravoslovcev

V. T., 12. 2. 2020
GFML
Jan Dlouhy je v špici slovenskih srednješolcev naravoslovcev.
Aktualno

Dijak 2. letnika ljutomerske Gimnazije Franca Miklošiča se je na državnem tekmovanju iz naravoslovja uvrstil med šesterico, ki gre maja na naravoslovno olimpijado na Češko.

Na ljutomerski gimnaziji so novembra lani pripravili šolsko izbirno tekmovanje iz naravoslovja. Tekmovanje je namenjeno predvsem dijakom 2. letnikov, na njem pa morajo tekmovalci pokazati kompleksno znanje vseh naravoslovnih predmetov – biologije, fizike in kemije. Omenjenega tekmovanja se je udeležilo osem dijakov ljutomerske gimnazije. Najboljši je bil Jan Dlouhy, ki se je s tem uvrstil na državno tekmovanje, ki je bilo januarja letos v Ljubljani. Tam je dosegel četrto mesto, s čimer se je uvrstil med šest najboljših srednješolskih naravoslovcev v Sloveniji. Vsej šest se bo maja udeležilo mednarodnega tekmovanja z naslovom Naravoslovna olimpiada Evropske unije, ki bo na Češkem.

Jan pravi, da mu prihajajoča olimpijada pomeni velik izziv: »S tovrstnim tekmovanjem se namreč srečujem prvič in sploh ne vem, kakšne priprave me čakajo.« Janova mentorica pa je Mateja Godec, ki je ob njegovem uspehu povedala, da je bilo do zdaj najvišje mesto katerega koli njihovega dijaka sedmo: »Tekmovanje je resnično zahtevno in uspešni so lahko le najboljši naravoslovci; torej taki, ki znajo povezovati teoretično znanje s praktičnim in ki znajo ustrezno uporabiti ter prepletati znanje iz različnih področjih. Jan Dlouhy to zna, kar je dokazal z uvrstitvijo med najboljše štiri mlade slovenske naravoslovce.«

gimnazija-franca-miklošiča-ljutomer jan-dlouhy naravoslovje