vestnik

Janez Magyar vložil tožbo zoper poslanko Gibanja Svoboda, ker naj bi ta onečastila njegovo ime

Vestnik.si, 15. 4. 2023
Jure Kljajić
Janez Magyar
Aktualno

Vznemirilo ga je njeno ravnanje na novembrski redni seji državnega zbora

Kot poroča portal N1, je lendavski župan, nekdanji SDS-ov poslanec Janez Magyar vložil odškodninsko tožbo zoper poslanko Gibanja Svoboda Mojco Šetinc Pašek. Vznemirilo ga je njeno ravnanje na novembrski redni seji državnega zbora, s katerim sta bila, kot je navedel v tožbi, okrnjena njegovo dobro ime in čast.
Spomnimo: Janez Magyar je bil vabljen, da se 17. novembra kot priča udeleži seje parlamentarne komisije, ki preiskuje sume nezakonitega financiranja SDS in jo vodi poslanka Mojca Šetinc Pašek. Vabila ni dvignil in se za odsotnost ni opravičil. Nato so ga ponovno povabili na sejo preiskovalne komisije 9. decembra, a do začetka redne novembrske seje državnega zbora 21. novembra niso prejeli povratnice, da je dvignil pošto.
Na začetku omenjene seje državnega zbora, tik preden so poslanci začeli postavljati vprašanja predsedniku vlade Robertu Golobu, pa je Mojca Šetinc Pašek v okviru postopkovnega predloga vstala in Magyarju osebno odnesla kuverto z vabilom za decembrsko sejo preiskovalne komisije. Zaradi kršitve poslovnika si je prislužila opomin predsednice državnega zbora Urške Klakočar Zupančič.
Magyar poslanki Svobode v tožbi očita, da mu je s svojim ravnanjem povzročila škodo in da je bil njen namen, da bi mu škodovala pred drugim krogom lokalnih volitev. Od nje zahteva 5.200 evrov odškodnine. 
Kot je za N1 dejal nekdanji poslanec SDS, mu je poslanka Svobode na novembrski redni seji državnega zbora dala na mizo belo kuverto, na kateri je pisalo »gospod Janez Magyar«. »A je za koga v tej državi napis 'gospod Janez Magyar' brez naslova bivališča pravilna upravna vročitev? Zame ni in tudi za nikogar drugega v državi,« je povedal Magyar in za N1 ponovil to, kar je povedal že v parlamentu: vabilo za pričanje je dvignil, preden se je odpravil na novembrsko sejo državnega zbora, torej nekaj ur prej, kot mu je Šetinc Pašek prinesla kuverto. Po navedbah članov preiskovalne komisije je državni zbor povratnico prejel dva dni kasneje.
mojca-šetinc-pašek tožba janez-magyar