vestnik

Janša bo funkcionarjem znižal plače

STA, 21. 3. 2020
STA
Janez Janša, predsednik vlade.
Aktualno

Vlada bo po navedbah premierja Janeza Janše v ponedeljek sprejela smernice za pripravo novega zakonskega paketa s prioriteto hitre finančne pomoči prebivalstvu zaradi koronavirusa. Zakonski predlog bo potrdila do petka in ga poslala DZ v sprejem, je danes na Twitterju zapisal Janša.

"Predvideni ukrepi iz smernic se bodo sproti usklajevali z najpomembnejšimi deležniki," je napovedal in pojasnil, da so zato oblikovali strokovno skupino za pomoč ministrstvom. Vodil jo bo Matej Lahovnik. Vlada ob tem pripravlja tudi rešitve za sistemsko blaženje posledic epidemije koronavirusa.

Janša je ob tem napovedal znižanje vseh funkcionarskih plač na državni ravni za 30 odstotkov za čas trajanja epidemije. Napovedal je tudi izplačilo kriznega dodatka upokojencem in najbolj ranljivim socialnim skupinam prebivalstva za čas trajanja epidemije.


Novi vladni predlogi se nanašajo na nagrajevanje zaposlenih in aktiviranih v kritičnih dejavnostih v času epidemije, kot so zdravstvo, civilna zaščita, varnost in kritična infrastruktura. Po odločitvi predstojnikov bo zanje na voljo od 10- do 200-odstotni dodatek na osnovno plačo.

Delodajalcem bodo priporočili, naj podoben pristop uberejo v svojih podjetjih, še posebej v trgovini z osnovnimi življenjskimi potrebščinami. Vlada pa bo oblikovala predlog za način in višino povračila plač v podjetjih, ki so morala zaradi epidemije v celoti ali deloma prekiniti poslovanje.

vlada zakon koronavirus
Kaj zdaj berejo drugi