vestnik

Janša danes s šolniki o odpiranju in varnem delovanju vsaj dela šol in vrtcev

Vestnik, STA, 6. 1. 2021
Bernarda B. Peček
Fotografija je simbolična.
Aktualno

Predsednik vlade Janez Janša se bo danes sestal s predstavniki vzgoje in izobraževanja na pogovoru o ponovnem odprtju in varnem delovanju vsaj dela vzgojno-izobraževalnih ustanov. Na mizi je pričakovati tudi predlog podpisa skupne izjave o postopnem vračanju v vzgojno-izobraževalne ustanove, do katere pa so nekateri skeptični.

Osnutek omenjene izjave, ki bi jo poleg vladnih predstavnikov podpisali različni deležniki v šolstvu, so usklajevali že nekajkrat, dopolnjevali naj bi jo še danes. V njej bi podpisniki soglašali s prizadevanjem za čim hitrejšo varno in trajno vrnitev vseh otrok in mladostnikov v vrtce in šole ter z izvajanjem vzgojno-izobraževalnega procesa v skladu s priporočili pristojnih institucij.

V sedanjem osnutku je tudi navedba, da bo šolsko ministrstvo za potrebe organizacije in izvedbe vzgojno-izobraževalnega procesa v šolah in vrtcih zagotovilo dodatna sredstva za kadre in materialne stroške, kar v šolah podpirajo. Prav tako pa je predvidena ustanovitev koordinacijskega telesa, ki bi spremljalo predlagane ukrepe in dajalo pobude za ukrepe, do česar pa so nekateri skeptični, saj dvomijo, da bi se s tem kaj spremenilo. Nekateri se tudi sprašujejo, zakaj je potreben podpis takšne izjave, saj da v njej ni ničesar, česar ne bi šolniki počeli že doslej.

a6fa9805d541c59e9ba2e676aa2b3ce1
Robert Balen
Janez Janša

V šolah in vrtcih si želijo predvsem, da bi vlada prisluhnila njihovim predlogom pri sprejemanju ukrepov na področju vzgoje in izobraževanja ter da bi epidemiološke razmere omogočile čimprejšnjo in varno odprtje.

Po nedavnih navedbah ministrice Simone Kustec, ki bo prav tako prisotna na današnjem srečanju, bi lahko ob primernih epidemioloških razmerah vsaj najmlajši otroci v šole odšli že prihodnji teden. Pred tem bi za zaposlene izvedli tudi testiranje na okužbo z novim koronavirusom, kot so to storili v primeru torkovega odprtja osnovnih šol s prilagojenim programom ter zavodov za otroke in mladostnike s posebnimi potrebami.

V zvezi z odločitvami o nadaljnjem sproščanju ukrepov bodo sicer danes razpravljali tudi vlada v ožji zasedbi pristojnih ministrov ter predstavniki svetovalne skupine, Nacionalnega inštituta za javno zdravje in nekaterih bolnišnic.

šola ministrstvo vlada civilna iniciativa sindikat
Kaj zdaj berejo drugi