vestnik

Janša mandata ne bo sprejel, po mnenju Židana je s tem priznal poraz

M. H., T. M., 19. 7. 2018
Nebojsa Tejic/STA
Janez Janša
Aktualno

Janez Janša je pred kratkim na družbenem omrežju Twitter delil novico, da mandata za vodenje slovenske vlade v obdobju 2018–2022 ne bo sprejel.

Kot je zapisal v pismu predsedniku države Borutu Pahorju, v Državnem zboru RS zaenkrat ne obstaja potrebna večina za oblikovanje stabilne vlade. Ob tem pa dodaja, da bi se to vendarle lahko zgodilo v naslednjih tednih, kar meni na podlagi neformalnih pogovorov s strankami. Trenutno je največji skupni imenovalec strank to, da si ne želijo predčasnih volitev. "Komunikacija z ostalimi parlamentarnimi strankami je pokazala, da obstaja določena pripravljenost za sodelovanje in preseganje razlik med nekaterimi programsko sicer različnimi strankami. To je glede na dani rezultat volitev, pri katerem druga in tretja stranka skupaj ne dosegata števila poslancev prve, hkrati pa tudi SDS za sestavo večine potrebuje še vsaj dva koalicijska partnerja, seveda tudi edini možen pristop za oblikovanje stabilne vlade," je Janša med drugim zapisal v pismu Pahorju, v katerem je še izrazil prepričanje, da je nekaterim v interesu, da bi sestavljanje vlade trajalo čim dlje. "Pokazalo pa se je tudi, da nekatere parlamentarne stranke vztrajajo pri obžalovanja vredni nedemokratični in nedržavotvorni drži zavračanja večinske volje volivcev in celo same kulture dialoga. K temu pomembno prispevajo različne neformalne interesne skupine, ki si želijo čim daljše obdobje brezvladja, čim večji nered v družbenih podsistemih in posledično seveda čimbolj šibko vlado."



Hkrati Janša poziva Pahorja, da se uredi oziroma popravi volilni sistem tako, da bi volivci imeli odločilen vpliv na izvolitev novega poslanca, kar naj bi tudi povečalo zaupanje ljudi v demokratični sistem volitev. Omenjena rešitev bi pomenila uvedbo preferenčnega glasu in okinitev sedanjih okrajev znotraj volilnih enot.

a6fa9805d541c59e9ba2e676aa2b3ce1
Robert Balen
Janez Janša

Židan: "Levica ima odlično priložnost, da pokaže, kaj zna"

Po pričakovanju povsem drugače situacijo vidijo Socialni demokrati. “Z današnjo potezo je Janez Janša priznal poraz, saj kljub temu, da ima 25 poslancev, ne more zbrati 46 poslanskih glasov, da bi postal mandatar. Po naši oceni sedaj žanje, kar je sejal prejšnja leta, pri tem mislim predvsem na napade na politične konkurente in novinarje, pa tudi na širjenje zlonamernih lažnih informacij. Vedno pa obstaja upanje, da bo tudi SDS postala politična stranka, ki goji kulturo medsebojnega dialoga. Zato na današnjo odločitev ne gledamo tragično. Pričakujemo, da bomo v naslednjih tednih nadaljevali s koalicijskimi pogovori, ki jih vodi Marjan Šarec, verjamemo, da je možno tudi v Sloveniji priti do koalicije, s katero bi presegli ideološke delitve,” pravi predsednik Socialnih demokratov in pomurski poslanec Dejan Židan.


16ebfcccc4a47321f3fba64e3ab020e5
Nebojsa Tejic/sta
Luka Mesec in Dejan Židan

Na vprašanje, kako ocenjuje možnosti, da bi po izstopu Nove Slovenije iz Šarčevih koalicijskih pogovorov preostale stranke uspele sestaviti koalicijo s pomočjo Levice, Židan odgovarja: “Zavedam se, da koalicijska pogajanja vodi Marjan Šarec, zato nimamo namena, da bi mu govorili, kaj naj naredi, upamo pa, da bodo vse stranke, tudi Levica, naredile tisto, kar so obljubljale pred volitvami, ko so govorili, da so pripravljeni prevzeti odgovornost pri sestavljanju vlade. Pri tem so tudi napadali našo ministrico Anjo Kopač Mrak, sedaj imajo odlično priložost, da pokažejo, kaj znajo na področju sociale. Kritiziranje v opoziciji ni tisto, o čemer so govorili pred volitvami.”
Poslanec NSi Jožef Horvat je že v torek za vestnik.si izrazil upanje,da bosta stranki, ki sta dobili na volitvah največ glasov, SDS in LMŠ, prevzeli največjo odgovornost pri sestavljanju koalicije, katere del bi bila tudi Nova Slovenija. Horvat prav tako meni, da bodo v drugem krogu koalicijskih pogovorov stranke bolj pripravljene sodelovati.

janez janša volitve 2018