vestnik

Janša na twitterju o sproščanju ukrepov

Vestnik/STA, 3. 12. 2020
twitter/Janez Janša
Načrt sproščanja ukrepov
Aktualno

Predsednik vlade Janez Janša je na družbenem omrežju objavil shemo načrtovanega sproščanja ukrepov, ki ga je vlada pripravila na predlog ministrstva za zdravje in svetovalne strokovne skupine.

Sproščanje ukrepov je predvideno v več korakih, posamezne faze umirjanja epidemije so označili z različnimi barvami. Sproščanje bo torej odvisno od števila hospitaliziranih in števila okužb, je razvidno iz infografike, ki jo je objavil predsednik vlade. Število okužb ob tem predstavlja sedemdnevno povprečje. To sicer trenutno znaša 1461 okužb, v sredo pa je bilo hospitaliziranih 1289 bolnikov s covidom-19.

"Zdravstvo deluje na skrajni meji zmogljivosti in le skupaj in z odgovornim ravnanjem lahko zmanjšamo obremenitve," je ob tem še zapisal Janša.

Črna faza

Število okužb: več kot 1350
Število hospitaliziranih: več kot 1200

Ukrepi kot veljajo.

Rdeča faza

Število okužb: manj kot 1350
Število hospitaliziranih: manj kot 1200

Ob upoštevanju ukrepov se sprosti javni potniški promet v omejenem obsegu, prav tako muzeji, knjižnice, galerije, frizerji ter manikura in pedikura.

Oranžna faza

Število okužb: manj kot 1000
Število hospitaliziranih: manj kot 1000

Odprtje servisnih dejavnosti in trgovin ter vrtcev in šol za učence s posebnimi in prvo triado. Sprostijo se športne aktivnosti na prostem vključno s smučišči, dovoljeno je zbiranje do deset oseb, odpravljena je prepoved prehoda občinskih meja v vseh regija, ki dosežejo to stanje.

Rumena faza

Število okužb: manj kot 600
Število hospitaliziranih: manj kot 500

Odprejo se osnovne šole, v šolske klopi se vrnejo tudi zaključni letniki srednje šole. Odpravljena je prepoved prehoda občinskih meja v vseh občinah, pa tudi prepoved gibanja v nočnem času.

Zelena faza

Število okužb: manj kot

Odpravljene so vse omejitve, ob tem pa veljajo splošno higienski ukrepi. Še vedno pa ostajajo zaprti bari in diskoteke.

ukrepi koronavirus
Kaj zdaj berejo drugi