vestnik

Janša odpira urad za demografijo, kjer bo desna roka direktorja Jasmina Opec Vöroš

Rok Šavel, 11. 4. 2022
Osebni arhiv
Jasmina Opec Vőroš z novo funkcijo.
Aktualno

Prekmurka je postala namestnica direktorja novoustanovljenega državnega urada, ki v torek v Mariboru odpira svoje prostore.

Vlada je urad za demografijo z odlokom ustanovila že oktobra 2020, a nato njegovo delovanje večkrat prestavila. Sprva je bilo predvideno, da ga bo vodil minister listnice, ko pa je bil Desus še del vladne koalicije se je kot možnega šefa urada omenjalo nekdanjega podpredsednika upokojencev Antona Balažka, a je nato prišlo do spremembe in so v vladi določili, da bo urad vodil direktor. Lanskega oktobra je tako vlada za vršilca dolžnosti direktorja imenovala Danila Lončariča, urad pa je šele nedavno začel uradno delovati. V torek bo potekalo tudi slavnostno odprtje prostorov urada v Mariboru, kjer bo slavnostni govornik premier Janez Janša.



Kot so zapisali na vladi, je urad za demografijo ustanovljen za spodbujanje, koordiniranje in usmerjanje aktivnosti demografskega preporoda Slovenije. Slovenija namreč spada, zaradi padanja števila rojstev in staranja prebivalstva, med najbolj starajoče se družbe na svetu, kar prinaša številne izzive na vseh sistemih in podsistemih družbe. Vpliv demografskih sprememb se bo odražal na trgu dela, v okviru zdravstvenega, pokojninskega, izobraževalnega sistema in sistema socialne varnosti. Za uspešno soočanje z demografskimi izzivi potrebujemo družbeni konsenz o nujnih družbenih spremembah na vseh nivojih, v kolikor želimo ohraniti ustrezno raven kvalitete življenja ter starejšim omogočiti varno in dostojno starost. V ta namen je potrebno vzpostaviti in spodbujati tudi ustrezen medgeneracijskih dialog in medgeneracijsko sodelovanje, so še poudarili na vladi.



Nazadnje na Ukomu, pred tem v dveh kabinetih

Po informacijah Vestnik.si je namestnica direktorja na Uradu vlade za demografijo postala Jasmina Opec Vöroš, nekdanja poslanka in mestna svetnica, ki je nazadnje kot pravnica službovala na Uradu vlade za komuniciranje (Ukom). Pred tem je bila po odstopu Tomaža Gantarja na zaupanje Janše, ki je takrat začasno opravljal vlogo zdravstvenega ministra, zaposlena kot svetovalka za odnose z javnostmi v kabinetu zdravstvenega ministra, še prej pa je bila osebna asistentka nekdanje kmetijske ministrice in predsednice Desus Aleksandre Pivec, ki danes vodi stranko Naša dežela. Prekmurka je bila do leta 2018 članica Slovenske ljudske stranke (SLS), trenutno pa ni članica nobene stranke. Med leti 2016 in 2020 je bila zaposlena na Mladinskem svetu Slovenije kot vodja zagovorništva, kjer se je ukvarjala z ukrepi za čim hitrejše in čim lažje osamosvajanje mladih ter z medgeneracijskim sodelovanjem in solidarnostjo. Njen mož, tudi nekdanji član SLS, Tibor Vöroš je zunanji sodelavec poslanca madžarske narodne skupnosti Ferenca Horvatha in generalni sekretar lani ustanovljenega Kluba Prekmurcev v Ljubljani.

urad-vlade-za-demografijo jasmina-opec-vöröš