vestnik

Gorički poslanec Zrim, Janša, Tonin ... vsi so na nogah zaradi uredbe, ki bi pokopala gasilske veselice

Rok Šavel, 26. 3. 2024
Niko Časar
Uredba prinaša kup birokratskih omejitev za organizatorje prireditev, kar je seveda zmotilo gasilce, saj prostovoljna društva tradicionalno vsako leto priredijo številne veselice.
Aktualno

Ministrstvo za okolje, podnebje in energijo je v javno obravnavo posredovalo uredbo o načinu uporabe zvočnih naprav, ki na shodih in prireditvah povzročajo hrup. Določila nove uredbe bi povzročila povečanje stroškov in močno otežila administrativne postopke pri organizaciji prireditev. Kritični so tako v opoziciji kot v koalicijski SD.

Nova uredba, ki je trenutno v pripravi znotraj ministrstva in že mesec dni v javni obravnavi, prinaša kup birokratskih omejitev za organizatorje prireditev in shodov, kar je močno zmotilo Gasilsko zvezo Slovenije. Znano je namreč, da so gasilska društva tradicionalno med organizatorji številnih glasbenih prireditev, s katerimi zbirajo finančna sredstva za svoje delovanje, se pa sicer predlagane spremembe nanašajo na vse shode in prireditve, ki potekajo na prostem.

Ministrstvo za okolje, podnebje in energijo, ki ga vodi minister Bojan Kumer, v obrazložitvi predloga navaja, da se mejne vrednosti kazalcev hrupa za prireditve ne spreminjajo, a kaj, ko se z uredbo za vse prireditve in shode, ki se izvajajo tudi v nočnem času, zahteva izvedba meritev hrupa. To naj bi izvedel organizator prireditve na lastne stroške in jo predložil občini v vlogi za pridobitev dovoljenja za začasno čezmerno obremenitev okolja s hrupom. Vloga bo morala biti vložena vsaj 30 dni pred dnevom prireditve. Prav tako omejuje število prireditev, ki se lahko izvedejo na istem kraju in trajajo tudi ponoči, na 18 na leto, med posameznimi prireditvami na istem kraju bo moralo miniti sedem dni, montaža in demontaža prizorišč ter tonska vaja se bo lahko izvedla šele od 7. ure zjutraj dalje, v čas oziroma program prireditve pa se bo štela tudi montaža in demontaža prizorišča ter izvedba tonskih vaj.

Kot že navedeno, je nova uredba povzročila precej razburjenja v gasilskih vrstah, zato je Gasilska zveza Slovenije na pristojno ministrstvo že posredovala pripombe. Ministrstvo so pozvali, da naj se zavzamejo za ustrezne prilagoditve, ki bodo omogočile enostavne postopke in organizacijo gasilskih in drugih prireditev, ki so ključnega pomena za celotno družbo. Reagirali so tudi koalicijski Socialni demokrati (SD), saj je pomurski poslanec Damijan Zrim zbral podpise svojih kolegov iz poslanske skupine in podal poslansko pobudo ministru Kumru.

poslanski-obed-2023, damijan-zrim, na-jasi-bodonci
Jure Kljajić
Pomurski poslanec Damijan Zrim je s podporo svojih kolegov iz poslanske skupine že pisal ministru Kumru z jasnim sporočilom. Gasilskih veselic ne damo.

"Prepričan sem, da je omejevanje prekomernega hrupa mogoče doseči drugače, kot z nalaganjem novih administrativnih obremenitev organizatorjem. Zato vam, spoštovani minister, dajem pobudo, da gradivo umaknete iz javne obravnave ter v ponovnem usklajevanju pripravite rešitve, ki bodo manj administrativno omejujoče do organizatorjev prireditev," je med drugim navedel v dopisu pomurski poslanec.

Seveda niso tiho niti v opoziciji. V Novi Sloveniji so podali zahtevo za nujno sejo pristojnega državnozborskega odbora, v svojem slogu pa se je odzval tudi prvak SDS Janez Janša, čigar stranka ravno tako zahteva, da se na temo uredbe skliče nujna seja odbora za infrastrukturo.

uredba gasilske-veselice politika damijan-zrim hrup