vestnik

(FOTO) Janša: “Trikrat smo šli na predčasne volitve, tudi četrte so blizu”

Timotej Milanov, 15. 2. 2020
Jure Zauneker
31. obletnica SDS
Aktualno

“Danes praznujemo po treh dobljenih volitvah in po več kot letu dni izgubljenih priložnosti za Slovenijo,” je v Murski Soboti na prireditvi ob 31. obletnici ustanovitve Slovenske demokratske stranke (SDS) uvodoma poudaril njen predsednik Janez Janša, ki je pri tem izpostavil še podatke iz priloge časopisa Financial Times, po katerih je Slovenija najbolj demografsko ogrožena med evropskimi državami.

Država se po njegovih besedah med drugim sooča še s težavami dolgotrajne oskrbe starejših, odseljevanja mladih, pomanjkanja delavcev v slovenskem gospodarstvu in birokratizacijo: “Slovenija je svetovni prvak v številu zakonov in drugih predpisov na prebivalca.” Zato Janša napoveduje, da bodo v primeru, če bo vodil vlado, za vsak nov predpis dva obstoječa ukinili ali združili. Tudi centralizacija države je po besedah Janše ena najbolj perečih težav: “To ne škoduje samo pokrajinam, kakršna je Prekmurje, temveč tudi Ljubljani, ki se duši v prometu.” Pri tem Janša omenja možnost, da bi nekatere državne institucije preselili iz Ljubljane v druga mesta. Blaginjo v državi je po mnenju Janše možno zagotoviti samo z ustvarjanjem pogojev za gospodarsko rast, pri čemer so rešitve, kot pravi, enostavne in preizkušene v drugih sodobnih državah.

murska-sobota, sds
Jure Zauneker
31. obletnica SDS

“V Sloveniji smo šli doslej trikrat na predčasne volitve, tudi četrte so blizu,” je povedal Janša v nagovoru članom in simpatizerjem stranke, ki so napolnili soboško gledališko dvorano. Sicer v govoru ni posebej omenjal pogovorov v zvezi s sestavljanjem nove vladne koalicije. Povedal je le, da so vrata SDS odprta za vse stranke, ki želijo sodelovati. Kot je znano, se Janša po odstopu predsednika vlade Marjana Šarca za ustanovitev nove vladne koalicije pogovarja s SMC, NSi in Desus. Iz urada predsednika države Boruta Pahorja so sporočili, da bo Pahor vodil drugi krog posvetovanj vodij poslanskih skupin v zvezi z oblikovanjem nove vlade predvidoma 24. in 25. februarja. Pahor mora do 28. februarja sporočiti državnemu zboru, ali bo predlagal kandidata za predsednika vlade.

murska-sobota, sds
Jure Zauneker
31. obletnica SDS

akademija-sds janez-janša