vestnik

Vlada že pripravlja energetske bone

Rok Šavel, 14. 1. 2022
STA
Ključni cilj do konca mandata aktualne vlade je sprejem zakona o dohodnini.
Aktualno

Po vrhu koalicije na Brdu, kjer je potekala razprava o projektih, ki jih vlada lahko še izvede do konca mandata, so pred mikrofon stopili premier Janez Janša in podpredsednika vlade Matej Tonin ter Zdravko Počivalšek.

Na današnjem vrhu koalicije je koalicija razpravljala o dosežkih aktualne vlade in prioritetah, ki jih je možno izvesti do konca mandata. Kot je dejal minister za obrambo in predsednik NSi Matej Tonin, se je razprava vrtela predvsem o zakonu o dohodnini in energetskih bonih.

Minister za infrastrukturo Jernej Vrtovec naj bi že dobil nalogo, da pripravi vse potrebno, da bo lahko vlada ustrezno odgovorila na podražitve energentov. O podrobnostih in višini navedenih bonov Tonin ni želel razpravljati, saj naj bi vse pojasnil Vrtovec v prihajajočih tednih.

Velik pomen zakona o dohodnini po mnenju Tonina

Tonin je poudaril, da zakon o dohodni odloča o tem, ali "Slovenija želi iti naprej, ali se vrača nazaj v preteklost, v Jugoslavijo". Zakon je po njegovih besedah namenjen najbolj inovativnim in produktivnim, nasprotovanje zakonu pa je po njegovem nerazumljivo.

"Težko je razumeti, zakaj stranka Levica nasprotuje temu, da bi imeli višje neto plače," je še izpostavil obrambni minister.


Poleg številnih volitev še referendum?


Tudi premier Janez Janša je potrdil, da so se na današnjem sestanku dokončno zmenili glede energetskih bonov in tudi o odprtih zadevah, kjer je še potrebno dokončati odločanje v državnem zboru. Ob tem je dejal, da bo mogoče koalicija sprejela izziv in podprla predlog posvetovalnega referenduma o zakonu o dohodnini.

"Naj se končno Slovenci odločijo, ali so za to, da imajo večje plače, ali ne," je poudaril premier. Posvetovalni referendum o zakonu o dohodnini, ki prinaša razbremenitve pri obdavčitvi plač in kapitala, bi po Janševih besedah bil sprejemljiv na isti dan kot bi bile volitve. Na vrhu koalicije, kjer sta bila prisotna tudi šef Slovenske nacionalne stranke Zmago Jelinčič Plemeniti in poslanec Robert Polnar, je bilo govora tudi o boju proti covidu.

Ministrstvo za zdravje bo po navedbah premierja spremembe glede karantene pripravilo do ponedeljka, sredi prihodnjega tedna pa naj bi stopile v veljavo. Janša je komentiral tudi vstop Roberta Goloba v politiko, kar je pospremil le z željo po sodelovanju z vsemi, ki bodo izvoljeni v prihodnjo sestavo državnega zbora.

Prodaja Telekoma in Save v tem mandatu nerealna

Kot zadnji je spregovoril gospodarski minister Zdravko Počivalšek, ki je spomnil na gospodarske rezultate, ki naj bi dokazovali, da je Slovenija med zmagovalci covidne krize. Po njegovih besedah so na današnjem sestanku dobili veliko pripomb s strani poslancev, še posebej za področje razpisov, govorili pa so tudi o programu za pomoč na problemskih in obmejnih območjih. Tudi Počivalšek je, kot Janša in Tonin, izrazil optimizem glede realizacije zastavljenih ciljev do konca mandata. Kar se tiče demografskega sklada, pa gospodarski minister verjame, da bo to nujen predmet razprave bodoče vlade.

Dotaknil se je tudi morebitne prodaje Telekoma Slovenije in državnega deleža v družbi Sava, kar naj bi bilo predvideno v nedavno potrjenem letnem načrtu upravljanja kapitalskih naložb države za leto 2022. "Da bo nekdo v tako kratkem času prodajal tako pomembne zadeve, je po mojem mnenju iluzorno govoriti," je zanikal možost, da bi se to zgodilo še v mandatu te vlade.

koalicija vrh-koalicije vlada-rs janez-janša matej-tonin zdravko-počivalšek zakon-o-dohodnini energetski-vavčer