vestnik

(FOTO) Janez Janša v Gledališču Park: "Mi smo alternativa, SDS lahko jutri prevzame vlado"

Rok Šavel, 23. 1. 2024
Jure Kljajić
Janez Janša.
Aktualno

Predsednik Slovenske demokratske stranke Janez Janša je gostoval v Murski Soboti na strankarskem dogodku in v svojem slogu podal precej sočnih izjav glede trenutne politične situacije.

Prvak opozicijske Slovenske demokratske stranke (SDS) Janez Janša je minuli ponedeljek gostoval v murskosoboškem Gledališču park, kjer je v organizaciji stranke potekala javna tribuna z naslovom Slovenija ni samo Ljubljana. Dogodek, ki ga je usmerjal nekdanji predsednik državnega zbora France Cukjati, je z nagovorom odprl Dominik Štrakl, občinski svetnik SDS v Veržeju, ki je, kakor Cukjati, tudi član izvršilnega odbora SDS. Janša je na več kot uro in pol trajajoči tribuni v polni dvorani nekdanje soboške kinodvorane pred pomurskimi člani in simpatizerji SDS spregovoril o več aktualnih temah.

janez-janša, intervju, sds
Jure Kljajić
Janez Janša.

Med drugim je beseda tekla o zastali decentralizaciji in razvoju regije, pri čemer je Janša spomnil na ukinitev urada za demografijo, na namero njegove prejšnje vlade o selitvi državnih institucij izven Ljubljane in tudi na neuspeli poskus ustanavljanja pokrajin v času njegove prve vlade. Na tribuni seveda ni manjkalo kritik na račun aktualne vlade in na račun nevladnih organizacij, predvsem zbranih okoli iniciative Glas ljudstva, ki jo vodi Jaša Jenull. "Najslabša kombinacije je, če imamo vlado ulice in nesposobnih ministrov, kakršno imamo sedaj," ni varčeval s pikrimi ocenami vladajočih.

janez-janša, intervju, sds
Jure Kljajić
Janez Janša.

Prvak SDS je veliko razpredal tudi okoli novele energetskega zakona, ki uvaja postopno prepoved oziroma omejitev ogrevanja na drva in na zemeljski plin, pri čemer je napovedal preprečitev uveljavitve zakona tudi z referendumom, s katerim so že zagrozili v Novi Sloveniji. Ob tem je kot škodljive omenil še ustavne spremembe v smeri imenovanja sodnikov in spremembe volilnega sistema z ukinitvijo volilnih okrajev. "Ko se ljudje pogovarjajo, da je ta vlada nesposobna, da ni naredila nobene reforme ... s tem se oni ne ukvarjajo. Ukvarjajo se s kšeftom in ideologijo," je med drugim dejal o vladi. Dotaknil se je tudi domnevnega čiščenja "janšistov" v Policiji, pri čemer je povedal, da sta se nekdanja notranja ministrica Tatjana Bobnar in šef Policije Boštjan Lindav uprla šele, ko se nismo mogli sporazumeti o kriterijih, kdo vse naj bi bil janšist.

janez-janša, intervju, sds
Jure Kljajić
Janez Janša.

O kšeftu Nove Slovenije, Ruparjevih upokojencih in Logarju



Na vprašanje Cukjatija o razlogih za strah pred SDS je odgovoril, da ne gre za strah pred SDS, ampak za strah pred izgubo privilegijev. "SDS ima strukturo in ekipo izkušenih ljudi, ki lahko jutri prevzame vlado in dela dobro za državo. Mi smo realna alternativa in grožnja korupciji, klientelizmu, ki zdaj vladata ter strukturi novih obrazov. Ob vsaki taki bitki, po vsakem takem viharju, smo močnejši," je poudaril predsednik SDS in požel glasen aplavz publike. Tudi slednja je dobila priložnost za vprašanja, pri čemer je prisotne med drugim zanimalo, s čim se je Janša tako zameril Mateju Toninu, predsedniku Nove Slovenije, in kakšen je Janšev pogled na novo stranko Glas upokojencev ter aktivnosti Anžeta Logarja. Glede situacijo z Novo Slovenijo je prvak SDS dejal, da ne gre za zamero, ampak da gre za "kšeft", saj da se je Nova Slovenija "zdilala" z vladajočo Svobodo za vodenje obeh nadzornih komisij v državnem zboru, pri tem pa še vedno ni prispevala potrebnih podpisov za ustanovitev preiskovalne komisije za GEN-I. "Če bi bila ta komisija ustanovljena na začetku poletja 2022, potem te vlade več ne bi bilo," je povedal Janša in ocenil, da bo ta "kšeft" trajal do evropskih volitev, Toninu pa je na čelu stranke napovedal isto usodo kot jo je doživela Ljudmila Novak. Glede Glasu upokojencev, ki ga je ustanovil Pavel Rupar, nekdanji poslanec in župan SDS, je ocenil, da gre za poskus zapolnitve praznine po uničenju Desusa, ki ima že zaradi tega, ker so upokojenci največje volilno telo, potencial, a da ne gre za konkurenco SDS. Kar se tiče Logarja, pa mu je Janša zaželel vso srečo pri ustanovitvi nove stranke, a ponovil stališče izvršilnega odbora stranke, da drobitev sil desnici ne koristi. "Se pa ne razburjamo preveč zaradi tega," je poudaril.

janez-janša, intervju, sds
Jure Kljajić
Janez Janša.

janez-janša, intervju, sds
Jure Kljajić
Janez Janša.

Ob koncu javne tribune je Janša na kratko spregovoril tudi za naš medij. Intervju s prvakom SDS bo objavljen v časopisu Vestnik ta četrtek, 25. januarja. 

janez-janša javna-tribuna slovenska-demokratska-stranka sds gledališče-park