vestnik

V Vatikanu na ogled tudi jaslice iz Prekmurja: "To je nepozabna izkušnja"

Majda Horvat, 17. 12. 2023
Majda Horvat
Direktor zadruge Pomelaj Niko Jandl in rokodelke, ki so ustvarile jaslice za Vatikan. Foto Majda Horvat
Aktualno

Med Berninijevim stebriščem na Trgu sv. Petra v Vatikanu je na ogled več kot 120 jaslic iz vsega sveta, ki so jih izdelali razstavljavci iz 22 držav. Ene od njih so izpod rok rokodelk in rokodelcev zadruge Pomelaj iz Male Polane, ob njih pa Slovenijo predstavljajo še jaslice iz Spuhlje pri Ptuju ter Dobrove pri Celju.

Za to možnost se je letos, ko se obhaja tudi 800. obletnica postavitve prvih jaslic, potegovalo več kot 300 umetnikov iz vsega sveta, zato so bili možnosti, da razstavijo svoje unikatne jaslice na tej mednarodni razstavi, v zadrugi Pomelaj izjemno veseli.


Že junija so se prijavili na razpis Svetega sedeža, potem pa vodili aktivnosti prek slovenskega veleposlaništva pri Svetem sedežu. »Ves čas smo bili dejavni z opozarjanjem na naše jaslice. V politiki bi temu rekli lobiranje, kar pa to seveda ni bilo, a smo bili ves čas zraven. Konec septembra smo prejeli veselo novico, da smo izbrani,« je povedal Niko Jandl, direktor zadruge Pomelaj. Pri izdelavi jaslic so sledili njihovemu osnovnemu sporočilu, torej umetniški upodobitvi Kristusovega rojstva, pri tem pa so uporabili koruzno ličje za izdelavo figur in vrbove veje za hlevček, torej naravne materiale kot del ljudskega izročila in kulturne dediščine.

Vsi v Rim

»Novice smo bili vsi zelo veseli, zato smo se odločili, da bo v Rim odpotovalo vseh deset zaposlenih v Pomelaju. Kajti za ta uspeh je zaslužna celotna ekipa, tudi tisti, ki pečejo piškote. Vsi namreč dajejo svoj doprinos k delovanju in preživetju zadruge Pomelaj,« pove Jandl. Oktobra so si rezervirali vozovnice za hitri vlak Italo, ki pot od Benetk do Rima prevozi v manj kot treh urah in pol. Z njimi so v kartonastih škatlah potovale tudi jaslice, ki so visoke približno 60, široke 50 in globoke 40 centimetrov. Sami so jih z okrasjem tudi postavili na razstavno mesto. Ob tem so jim pripravili tudi sprejem na slovenskem veleposlaništvu.

pomelaj232
Majda Horvat
Ne le z jaslicami, zdaj tudi z drugim okrasjem in izdelki sledijo prazničnemu času.



To je bila za vse nepozabna izkušnja, prizna Dragica Horvat, ki je v Pomelaju odgovorna za strokovno delo, in za večino ustvarjalk v rokodelski delavnici tudi prvi in najverjetneje zadnji obisk Vatikana. Čeprav za oglede znamenitosti niso imeli veliko časa, so se nekateri vendar vzpeli po stopnišču na kupolo bazilike, od koder je pogled na Rim in Trg svetega Petra tako čudovit, da je vreden naporne hoje. »Povedali so mi, da je bilo to najdaljše potovanje v njihovem življenju. Je eno prevevanje čustev zadovoljstva, doseganje nekih poslovnih ciljev in uspeha širše okolice. Torej gre za nekaj več za vse nas,« pravi direktor zadruge.

Ob prevzetosti zaposlenih zaradi možnosti obiska večnega mesta so razstavljene jaslice na tako eminentnem in svetem kraju povzdignile tudi delo njihovih rok in darove narave, iz katerih ustvarjajo. Hkrati pa je ta priložnost tudi promocijski dogodek, pomemben za obstoj zadruge in vsega, kar ta prispeva k ohranjanju podeželja.

pomelaj233
Majda Horvat
Prav tako v delavnicah ustvarjajo številne izdelke, ki so lepo darilo tako za poslovne partnerje kot za prijatelje.

Že 21 let 

Zadruga Pomelaj deluje na lokaciji v Mali Polani že 21 let. V tem obdobju je imela kot vse organizacije vzpone in padce, še vedno pa ohranja svoje jedro, ohranjanje kulturne dediščine in zaposlovanje tudi invalidnih oseb. »Kulturno dediščino imamo vsi radi, manj smo jo pripravljeni kupiti oziroma plačati toliko, kot bi mi potrebovali. Zato iščemo na tržišču pozornost, da bi lahko ustvarili dovolj prihodkov za pokrivanje naših finančnih potreb,« pravi Jandl. Kupcem ponujajo suhe pekovske izdelke, izdelke iz vrbe in koruznega ličja, v zadnjem obdobju pa veliko pozornosti namenjajo tudi izvajanju projektov s partnerji iz Madžarske in Hrvaške pri izobraževanju in izmenjavi dobrih praks. Finančne vire iščejo tudi na gospodarskem ministrstvu za delovno mesto enega zaposlenega, ki se posveča promociji prekmurske kulturne dediščine.

Zadruga igra pomembno vlogo pri povezovanju manjših lokalnih proizvajalcev različnih izdelkov, ki jih potem skupaj z izdelki, ustvarjenimi v delavnicah Pomelaja, ponudijo v njihovih trgovinah, tudi v spletni prodaji. S tem omogočijo vstop na trg tistim ponudnikom, ki za to nimajo sredstev.

jaslice, vatikan, razstava
Zadruga Pomelaj
Jaslice.



Ne le z jaslicami, ki jih v Pomelaju izdelujejo že vrsto let na izviren način, tudi v orehovi ali makovi lupini, zdaj tudi z drugim okrasjem in izdelki sledijo prazničnemu času. Prav tako v delavnicah ustvarjajo številne izdelke, ki so lepo darilo tako za poslovne partnerje kot za prijatelje. So izdelki iz naravnih materialov s pridihom ljudskega izročila in kulturne dediščine še vedno želeno darilo? »Mislim, da je korona rokodelcem naredila veliko uslugo, saj smo se ljudje spet zatekli k tradiciji, zraslo je tudi zavedanje o pomenu lokalnih stvari in vsega, kar nas obdaja,« še podčrta direktor Pomelaja.

Od takrat opažajo večje povpraševanje po izdelkih, ki jih ustvarijo v zadrugi, kar pripisujejo temu, da sta v njih prepoznana vrednost izvirnega in pomen za lokalni razvoj. Vedno več gospodarskih družb in podjetnikov se spet odloča za izbiro darilnih paketov, ki jih v Pomelaju pripravijo po njihovih željah, in zbrali so toliko naročil, da jih zdaj zaposlujejo do konca tega leta. Na policah v njihovih trgovinah pa se vedno najde kaj lepega tudi za vse, ki iščejo darilo s pridihom domačega.

jaslice vatikan prazniki pomelaj