vestnik

Podjetniki v nekaterih pomurskih občinah upravičeni do sredstev za sofinanciranje začetnih investicij

Vestnik, 26. 3. 2021
Matej Emeršič
Fotografija je simbolična.
Aktualno

Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo je objavilo razpis za sofinanciranje začetnih investicij in ustvarjanja novih delovnih mest na obmejnih problemskih območjih za leti 2021 in 2022. Med občinami, upravičenimi do razpisa, so tudi številne pomurske.

Z razpisom, na katerega se lahko prijavijo vse pravne in fizične osebe, ki se ukvarjajo z gospodarsko dejavnostjo, želijo na gospodarskem ministrstvu znižati stroške investitorjem, katerih investicije bodo imele pozitivne učinke na novo zaposlovanje in ohranjanje delovnih mest. Prav tako želijo z razpisom spodbuditi razvoj podjetništva ter razvoj turizma. Za izvedbo razpisa je za leto 2021 na voljo nekaj več kot 8,2 milijona evrov, za leto 2022 pa nekaj več kot 15,5 milijona evrov. Največja višina financiranja za občine v vzhodni kohezijski regiji, kamor spadajo tudi pomurske občine, je 45 odstotkov vrednosti upravičenih stroškov za mala podjetja, 35 odstotkov upravičenih stroškov za srednje velika podjetja in 25 odstotkov vrednosti upravičenih stroškov za velika podjetja, v občinah zahodne kohezijske regije znašajo te vrednosti 30 odstotkov za mala podjetja, 20 odstotkov za srednje velika podjetja in 10 odstotkov za velika podjetja. 

samostojni_podjetniki1
Shutterstock
Fotografija je simbolična.

Predmet javnega razpisa je sofinanciranje začetnih investicij v opredmetena in neopredmetena osnovna sredstva, povezano z vzpostavitvijo nove poslovne enote, razširitvijo zmogljivosti obstoječe poslovne enote, diverzifikacijo proizvodnje poslovne enote vlagatelja na proizvode in storitve, ki jih na zadevnem območju prej ni proizvajala ali z bistveno spremembo proizvodnega procesa v obstoječi poslovni enoti. 

Med pomurskimi obmejnimi problemskimi območji so občine Apače, Cankova, Črenšovci, Dobrovnik, Gornji Petrovci, Grad, Hodoš, Kobilje, Kuzma, Lendava, Moravske Toplice, Puconci, Rogašovci, Šalovci, Tišina in Velika Polana. Do sredstev bodo upravičeni projekti, ki bodo izvedeni v omenjenih pomurskih občinah, poleg tega je na seznamu upravičencev še 74 drugih slovenskih občin iz obeh kohezijskih regij.

mgrt javni-razpis sofinanciranje-začetnih-investicij ustvarjanje-novih-delovnih-mest