vestnik

(APMS) Maučec Ciganovi očitajo, da s prodajo izdaja zaposlene

Majda Horvat, 3. 11. 2020
Nataša Juhnov
Maučec Ciganovi očitajo, da se podjetje, vredno 10 milijonov evrov, prodaja za dobrih 1,5 milijona evrov.
Aktualno

Prevzemna ponudba za Avtobusni promet (AP) Murska Sobota se bo iztekla 23. novembra, postopek prevzema pa, po pričakovanju, ne poteka povsem brez očitkov. A ta za zdaj še ni ogrožen.

Da prevzem ni vsem pogodu, nekaterim razkriva tudi nepodpisano pismo, naslovljeno na medije, v katerem podpisani, »nekaj zaposlenih in manjših delničarjev iz AP MS«, Bernardki Maučec Cigan med drugim očitajo, da se podjetje, vredno 10 milijonov evrov, prodaja za dobrih 1,5 milijona evrov ter da se s prodajo »izdaja« zaposlene, ki so leta varčevali z namenom ohranitve podjetja.

Kot smo že poročali, je Maučec Ciganova prevzemno ponudbo objavila skupaj s Francem Banfijem sredi septembra, skupaj z njima pa prevzem vodi svetovalno in naložbeno podjetje MINS iz Ljubljane.

»Navedbe o vrednosti podjetja in ceni prodaje ne držijo,« pravi Maučec Ciganova. »Prevzemniki ponujamo odkup za samo 5,10 odstotka navadnih delnic družbe AP Murska Sobota, d. d., kar predstavlja 2,69 odstotka vseh izdanih delnic ciljne družbe. Vrednost teh delnic pa znaša skupaj 54.000 evrov. Več navadnih delnic ni mogoče odkupiti, ker je lastništvo že konsolidirano in niso na razpolago za prevzem.

bernarda maučec cigan, aleksander jevšek
Aleš Cipot
Bernarda Maučec Cigan.

Kdo je naročil, kdo izvedel in kdo plačal revizijo glede primernosti ponujene cene za delnico v prevzemni ponudbi? Ta znaša za navadno imensko delnico 20,9 evra.
»Ponujena cena je bila določena na podlagi poročila o oceni vrednosti delnic ciljne družbe, ki ga je po naročilu prevzemnikov pripravil neodvisni ocenjevalec vrednosti podjetij. Primernost ponujene cene je skladno s predpisanim zakonskim postopkom po Zakonu o prevzemih preveril tudi revizor, ki ga je imenovalo sodišče, in ta je v svojem pisnem poročilu podal mnenje, da je predlagana cena v višini 20,90 evra za delnico ciljne družbe primerna prevzemna cena.«

Družba Papilio obvladuje 55,6-odstotni delež družbe Linija, ta pa ima v rokah 66-odstotni lastniški delež Avtobusnega prometa Murska Sobota. Papilio je bila družba pooblaščenka, katere prevzem sta Maučec Ciganova in Banfi že tudi uspešno izpeljala.Družba MSIN je za odkup poslovnih deležev Papilie prevzemnikoma 10. avgusta zagotovila 1,65 milijona evrov posojila.


Koliko delničarjev oporeka takšni ceni oziroma kolikšen je njihov lastniški delež v podjetju?
»Po našem vedenju večina od imetnikov preostalih 5,10 odstotka navadnih delnic ni imela nobenih pripomb na oceno pooblaščenega cenilca. Nad vsebino anonimke smo zato presenečeni, sploh ker gre za tako neznaten delež delnic in se položaj teh delničarjev v ničemer ne spreminja. Delničarji namreč niso dolžni sprejeti prevzemne ponudbe.«
Prevzemnika vendar nista uspela predhodno pridobiti vseh deležev v družbi Papilio, ki je bila družba pooblaščenka. Zmanjkalo je 1,29 odstotka. Kaj to pomeni za nadaljnji potek prevzema?
»42 družbenikov v družbi pooblaščenki (to je Papilio, d. o. o.) je svoje poslovne deleže, ki skupaj znašajo 89,95 odstotka od celotnega osnovnega kapitala, že pred objavo prevzemne ponudbe za AP Murska Sobota prodalo Bernardki Maučec Cigan in Francu Banfiju. Edina družbenica, ki deleža ni prodala, je imetnica poslovnega deleža, ki znaša 1,29 odstotka. Omenjeni družbenici je bil enako kot ostalim ponujen odkup, vendar pa ga edina od skupaj 43 družbenikov ni sprejela. Razlogov za to ni pojasnila, prav tako ni navedla, da bi bilo s ponujeno ceno karkoli narobe. Glede na to, da so vsi ostali družbeniki posel prodaje ocenili za ugoden, saj se sicer ne bi odločili za prodajo, je mogoče sklepati, da je bila kupnina ustrezna. Celo sorodnik omenjene družbenice, ki je bil hkrati njen pooblaščenec, se je odločil za prodajo svojega deleža. Njena odločitev, da deleža ne proda, ne vpliva in nima nobene povezave s postopkom prevzema.«

avtobusni-promet, avtobusna-postaja, koronavirus
Nataša Juhnov
"Kot prevzemnica bistvenih sprememb poslovne politike za ciljno družbo ne načrtujem. Želja je, da se ohrani obstoječa struktura poslovanja družbe in vse njene pomembnejše funkcije," pravi Maučec Ciganova.

MSIN
MSIN, družba za svetovanje in investiranje, je ena največjih naložbenih skupin v državi.V skupni mreži so poleg matične družbe MSIN še poslovne skupine KIG, Donit Tesnila, HIFI Colorstudio, Cetis, Gorenjski tisk naložbe ter DONEP. Čisti poslovni izid obračunskega obdobja za MSIN je v letu 2019 znašal 12,8 milijona evrov.

Pred dnevi je bil na skupščini Linije sprejet sklep o odpoklicu dosedanjih in imenovanju novih članov nadzornega sveta. Prav tako je bila napovedana izpodbojna tožba sklepa. Ali bo to zaustavljalo postopek prevzema?


»Navedeno ne drži. Na skupščini družbe Lilija, d. d., ni bil sprejet sklep o odpoklicu dosedanjih članov nadzornega sveta, slednji so sami odstopili. Na skupščini tudi ni bila napovedana izpodbojna tožba zoper sklep o imenovanju novih članov nadzornih svetov.«

Kakšne načrte imate prevzemniki s podjetjem?
»Kot prevzemnica bistvenih sprememb poslovne politike za ciljno družbo ne načrtujem. Želja je, da se ohrani obstoječa struktura poslovanja družbe in vse njene pomembnejše funkcije. Ob tem si želim tudi, da se te dodatno razvijajo in se pri tem izkoristi potencial, ki ga družba ima. Večina ustvarjenega dobička družbe, ki jo prevzemamo, se bo namenila razvoju družbe in za njeno rast v prihodnje.«

apms bernardka-maučec-cigan papilio prevzem