vestnik

Je pritisk Angležev zaradi plina učinkovit? 

Majda Horvat, 8. 4. 2019
Majda Horvat
Globoka plinska vrtina Pg-10 je po izvedeni stimulaciji bila zagnana februarja 2017, vendar je povečano količino plina dajala le nekaj mesecev. 
Aktualno

Okoljska agencija izdala dovoljenje za novo plinsko rafinerijo. To je brez pomena, če ne bo sledilo dovoljenja za povečano črpanje plina. 

Agencija za okolje (Arso) je 28. marca izdala okoljevarstveno dovoljenje (OVD) za rafinerijo za čiščenje surovega plina v Petišovcih, s katero bi posodobili obstoječo centralno plinsko postajo (CPP). Ta sicer še deluje, vendar nima možnosti čiščenja plina s postopkom za odvzemanje vode in žvepla. Odločba še ni pravnomočna, saj imajo stranski udeleženci v postopku petnajst dni časa, da se na sklep pritožijo. Ko bo dovoljenje pravnomočno bo to tudi javno objavljeno.


Na postopek se torej lahko spet pritoži društvo Alpe Adria Green, ki je to skupaj s Slovenskim E- forumom storilo že leta 2015, ko je okoljska agencija prvič izdala okoljsko dovoljenje za rafinerijo. Pritožba je takrat slonela na tem, da vlagateljem ni bilo treba izvesti presoje vplivov na okolje, dejansko pa so z njo želeli posredno vplivati na sporne postopke za pridobivanje plina. Zadevi sta namreč soodvisni.
Okoljevarstveniki se o morebitni pritožbi na najnovejši sklep okoljske agencije še odločajo, čeprav vse kaže, da bodo zdaj od tega odstopili. Kot rečeno je predelava plina povezana z njegov pridobivanjem, tega pa je agencija Arso prejšnji mesec ustavila s sklepom, da je za načrtovano hidravlično stimulacijo plinski vrtin potrebno predhodno izvesti presojo vplivov na okolje. KKot smo že poročali, je to je močno razburilo angleške vlagatelje, družba Ascent pa je že napovedala tako tožbe proti slovenski državi z visoko odškodnino zaradi dosedanjih vlaganj in izgubljenega prihodka kot tudi, da bodo vendar nadaljevali s postopki za pridobitev okoljskega soglasja


Ali je ob ustavljenem poseganju v plinske vrtine sploh še smiselno vlaganje v plinsko rafinerijo? Naprava, za katero je okoljska agencija izdala OVD, je načrtovana za predelave plina v večjem obsegu od količin plina, ki ga pridobivajo zdaj ter ga potem neočiščenega preko CPP, ki je bila prej v lasti Petrol Geoterma oziroma zdaj novo ustanovljene družbe Petrol Geo, prodajajo dvema porabnikoma v lendavski industrijski coni, preostanek pa pošiljajo po plinovodu hrvaški družbi Ina. Prag ekonomičnosti vlaganja v rafinerijo je seveda poznan le vlagateljem, dejstvo pa je, da kljub ugotovljenemu nahajališču plina, realno tega v Petišovcih ni v velikih količinah. Kajti, četudi bi okoljska agencija v prihodnje izdala dovoljenja za izvedbo nove hidravlične stimulacije vrtine z namenom povečanega pridobivanja plina, je učinek enkratnega posega mogoče pričakovati le za kratko obdobje. Morda spet za največ pol leta. Tako je bilo po prvič izvedeni stimulaciji in zagnani plinski vrtini (Pg-10) januarja 2017.

Arhiv
Okoljska agencija je izdala okoljevarstveno dovoljenje za plinsko rafinerijo v Petišovcih. Na fotografiji obstoječa centralna plinska postaja, ki pa ne zagotavlja čiščenja plina.
plin rafinerija petišovci okoljska agencija