vestnik

Je sedem minut dovolj za obravnavo pacienta? 

A. Nana Rituper Rodež, 20. 9. 2018
A. Nana Rituper Rodež
Od leve Zalika Klemenc Ketiš, Erika Zelko in Vojislav Ivetić. 
Aktualno

Zdravniki družinske medicine so tisti, ki najpogosteje prvi pridejo v stik z bolnikom, in so tisti, ki lahko rešijo ali pomagajo rešiti večino zdravstvenih težav. Pravijo, da bi se lahko na primarni ravni rešilo 80 ali celo 85 odstotkov zdravstvenih težav. Da ustrezno poskrbijo za pacienta pa morajo imeti predvsem čas. Za obravnavo pacienta je danih pičlih sedem minut. Je to dovolj?

Če ima zdravnik v svoji ambulanti povprečno 60 pacientov na dan, ne more vseh celovito obravnavati, meni dr. Erika Zelko z Medicinske fakuktete Maribor ter razloži, da se s tem misli na temeljit pogovor o simptomih, postavljanje diagnoze in predpisovanje terapije. Poleg tega pa je pomembno, da se ga posluša kot človeka in se ga obravnava tako, kot bi si vsak želel.



Včasih je potrebno za pacienta veliko več, in ko gre za težji primer, je nestrokovno in tudi nečloveško, da bi bil v ordinaciji manj kot 20 minut. Ob tem se sprašuje, ali si lahko še privoščimo krajšanje časa, ko je čedalje več starejših, ki rabijo več časa za obravnavo, kot je pičlih sedem minut. »Že s tem smo prišli do limita vseh, ki v zdravstvenem sistemu delajo in bo potrebno dobro premisliti, koliko nalog se jim lahko še da, da obravnava pacienta ostane strokovna in varna.«

80c52a8bb49a2c39104a57e7de75a5bd
Aleksander Nana Rituper Rodež
Sodobna tehnologija je v zdravstvu nepogrešljiva. Lahko pa je kdaj tudi breme.


O različnih temah in vprašanjih zdravnikov družinske medicine so govorili tudi na letošnjih 11. Zadravčevih dnevih. Letos so bili posvečeni Inovativnim pristopom v družinski medicini. Tudi v ambulantah je čedalje več tehnologij in novosti, tako da so zdravniki svinčnik in papir že zamenjali z računalniki in ekrani, vse te novosti pa je potrebno ovrednotiti, koliko olajšajo delo zdravnikov ali pa ga celo obremenijo.

af104f7b658cb683daef8e237bd2be0b
Karin Potocnik
Včasih je polna čaklanica, potem pa odpove še tehnologija.

Na srečanju so govorili tudi o tem, koliko pomagajo pri diagnostiki in zdravljenju, kako je z varnostjo podatkov in še čem, je povedala Staša Kocjančič, zdravnica v Zdravstvenem domu Murska Sobota in asistentka na Medicinski fakulteti Maribor, ki je z letošnjim letom od dr. Erike Zelko prevzela vodenje 11. Zadravčevih dnevov, katerega organizatorji so bili Združenje zdravnikov družinske medicine in Zavod za razvoj družinske medicine.

Podrobneje o tej temi si lahko preberete v aktualni številki Vestnika.

zdravniki družinske medicine Erika Zelko Staša Kocjančič