vestnik

Je v ozadju nakupa še plin?

Majda Horvat, 30. 12. 2018
Aktualno

Sava Turizem na Terme Lendava prenesla 74 delavcev, turistični kompleks, zemljišče za nogometno akademijo in parcelo s plinsko vrtino

Postopki, povezani s prodajo lendavskih term madžarskemu kupcu, se približujejo koncu. Sava Turizem je namreč na družbo Terme Lendava, ki jo je z namenom sklenitve posla ustanovila 25. septembra lani, prenesla celotno lendavsko nepremično in premično premoženje, torej tudi sklenjene pogodbe, ter vsa osnovna sredstva. Notarska listina o prenosu lastništva oziroma prevzemu premoženja je bila podpisana že drugega oktobra v Kranju, vpis v murskosoboški sodni register pa je bil opravljen šele 27. decembra 2018. Objavljeni dokumenti pa tudi razkrivajo, da naj bi k novemu delodajalcu prešlo tudi 74 delavcev. To naj ne bi veljalo za tiste, ki opravljajo zdravstvene storitve, povezane s koncesijo. Delavci novih pogodb o zaposlitvi pri družbi Terme Lendava še niso sklenili in tudi ne vedo, kdaj naj bi jih podpisali.
Ob prenašanju premoženja je presenetljivo, da se lastninska pravica v korist Term Lendava vpisuje tudi za zemljišča, ki niso povezana s hotelskim in kopališkim kompleksom ter zemljišči, kjer naj bi zgradili objekte za nogometno akademijo, ampak s plinskimi vrtinami oziroma infrastrukturo. Na enem od zemljišč, ki se prenaša na Terme Lendava, je mirujoča plinska vrtina, ki je v neposredni bližini delujoče plinske vrtine Pg-10 blizu vasi Trimlini. Prav v povezavi s to vrtino je pred kratkim prišlo do resnega zapleta zaradi pritiska angleških vlagateljev, družbe Ascent, na uslužbence Agencije za okolje glede izdaje okoljevarstvenega dovoljenja za ponovno hidravlično stimulacijo vrtine.
Pozornost vzbujajo tudi kmetijska zemljišča blizu avtoceste v smeri proti Pincam. Na največjem od njih je v začetku šestdesetih let nastalo prvo termalno kopališče, znano kot Terme Petišovci, ki so ga pozneje z razcvetom lendavskih term zaprli. Tam so še zdaj ostanki opreme nekdanje termalne vrtine. Ob tem zemljišču ali celo po njem pa bo potekal tudi prenosni plinovod R15/1 Pince–Lendava, za katerega Slovenija že pripravlja dokumentacijo. Spomnimo še, da nedaleč od vseh teh točk poteka tudi stari plinovod, po katerem zdaj družba Geoenergo pošilja surovi plin s petišovskega polja hrvaški Ini.
Vse to premoženje bo torej s sklenitvijo posla prešlo v roke madžarske države. Kot smo že poročali, je kupec Term Lendava sklad Comitatus, ki je v 100-odstotni lasti madžarske države. Osnovni kapital Term Lendava se je s prenosom lastninskih pravic povečal in znaša 7.024.770 evrov, ponujena kupnina pa je devet milijonov evrov. Nepremično premoženje ni obremenjeno z danimi denarnimi posojili, so se pa ohranila vpisana bremena v zemljiški knjigi pri nepremičninah. Sklepamo lahko, da se bodo ta umaknila ob prejemu kupnine. Ta bo šla za poplačilo Savinih upnikov, to so predvsem banke.
Majda Horvat
Majda Horvat
S prodajo Term Lendava bo prešlo v madžarsko last tudi zemljišče s plinsko vrtino. To je le nekaj sto metrov oddaljeno od delujoče vrtine Pg-10. fotografija majda horvat