vestnik

Je videonadzor pokopališč in ekoloških otokov zakonit?

Ines Baler, 7. 5. 2023
Jure Kljajić
Na pokopališčih v Občini Tišina bodo odstranili kamere. Foto Jure Kljajić
Aktualno

Ne sme služiti kot dokaz nepravilnega odlaganja odpadkov.

Občina Tišina bo po 1. maju s pokopališč umaknila nameščene kamere. Te so pred časom namestili, da bi preprečili odlaganje smeti v zabojnike na pokopališčih. Kot je na zadnji seji občinskega sveta povedal župan Franc Horvat, so se v zabojnikih našli odpadki, ki tja ne sodijo, od gradbenega materiala, pohištva, oken, vrat, nevarnih odpadkov do ostankov s piknikov. »Po namestitvi kamer in odkrivanju storilcev smo dosegli, da so se te stvari začele umirjati,« je dejal tišinski župan in nadaljeval, da se je spremenila zakonodaja in da so od informacijske pooblaščenke prejeli dopis, na podlagi katerega bodo kamere umaknjene.



928cdb55611080c77ade9039794d8e59
Nataša Juhnov
Franc Horvat: »Ne bi rad, da občina plačuje odškodnino, da bi komu kratili pravice, ko jo on smeti.«

Strogi pogoji



V smernicah informacijskega pooblaščenca glede izvajanja videonadzora je zapisano, da lahko videonadzor na javnih površinah izvaja oseba javnega ali zasebnega sektorja, ki s površino upravlja ali na njej opravlja zakonito dejavnost. Nadalje je navedeno, da je videonadzor javnih površin dovoljen le, kadar je to potrebno zaradi obstoja resne in utemeljene nevarnosti za življenje, osebno svobodo, telo ali zdravje ljudi, varnost premoženja upravljavca ali varovanje tajnih podatkov upravljavca ali obdelovalca v prenosu in teh namenom ni mogoče doseči z drugimi sredstvi, ki manj posegajo v pravice.

»Videonadzor ekoloških otokov pa ni dopusten z namenom odkrivanja in dokazovanja prekrškov v zvezi z napačnim odlaganjem odpadkov. Podobno ni dopustno na primer s strani občinskega redarstva postavljati ali izrabljati videonadzor za namen ugotavljanja kršitev in sankcioniranja oseb, ki napačno parkirajo,« je razloženo v smernicah. Horvat je tako dejal, da se bodo kamere umaknile, saj naj bi bil sodeč po smernicah videonadzor pregrob poseg v pravice tistega, ki odlaga odpadke. »Ne bi rad, da občina plačuje odškodnino, da bi komu kratili pravice, ko jo on smeti,« je na seji zatrdil župan.

V smernicah pa je sicer zapisano še, da bi bil v primeru ekoloških otokov zakonit namen, zaradi katerega bi se lahko pregledovali posnetki, zagotavljanje varnosti ljudi in varovanje premoženja. »Izvajalec videonadzora bi lahko torej posnetke pregledoval v primeru, ko bi prišlo do poškodovanja ali odtujitve njegovega premoženja,« še izhaja iz smernic informacijskega pooblaščenca.

videonadzor pokopališča ekološki-otoki občina-tišina franc-horvat