vestnik

TD Klopotec pripravilo razstavo ob obletnici izida knjige o prleški kuhinji

D. M., M. Ha., 18. 10. 2022
Dani Mauko
Razstava ob 25. obletnici prvega izida knjige Jedi naših babic.
Aktualno

22 članic društva je pripravilo in na ogled postavilo 75 jedi prleške kuhinje

Turistično društvo (TD) Klopotec je prostorih Doma gasilcev in krajanov Kapela pripravilo razstavo ob 25. obletnici prvega izida knjige Jedi naših babic, katere avtorica je upokojena učiteljica gospodinjstva in kemije na OŠ Kapela Marija Fras, ki je bila tudi dolgoletna podpredsednica TD Klopotec. 22 članic društva je pripravilo in na ogled postavilo 75 jedi prleške kuhinje, ki so popisane v knjigi.

jedi-naših-babic, kapela, td-klopotec
Dani Mauko
Marija Fras in Jože Tkalec

Ob odprtju razstave je predsednik društva Jože Tkalec povedal nekaj besed o avtorici, ki je pobudnica številnih kulinaričnih razstav ter drugih dogodkov v TD Klopotec, predvsem pa spremlja in raziskuje značilnosti kulinarike severovzhodne Slovenije in prehranske navade njenih prebivalcev. Frasova je avtorica desetih samostojnih knjig o prehrani – Jedi naših babic (1997), Prleška kuhinja (1999), Sadje v prehrani (2002), Dobra domača kosila (2004), Zelenjava v prehrani (2006), Stare prleške in prekmurske jedi za naše dni (2007), Med v prehrani (2008), Jedi na žlico (2009), Kulinarične dobrote Prlekije, Prekmurja in Porabja (2011) ter Kruh, pogače in sladice (2015) –, prva pa je imela ob izidu velik odmev v javnosti. Prvič je bilo natisnjenih 1600 izvodov, v ponatisu še 900 in vsi so pošli.  

jedi-naših-babic, kapela, td-klopotec
Maja Hajdinjak
Vseh 2500 izvodov knjige, ki so jih natisnili, je pošlo.

»Prleška kuhinja je krepka, ker so morali nekoč ljudje v teh krajih precej fizično delati in so potrebovali tako hrano. Danes se kuhinja prilagaja načinu življenja, npr. če so nekoč kuhali na svinjski masti, se danes kuha večinoma na olju in podobno, a osnove ostajajo,« je povedala ena od članic društva Stanka Tkalec in dodala, da kakor so same prejemale znanje od svojih babic, tako danes to znanje prenašajo naprej na mlade. »Mladi spremljajo trende v prehrani in vedo, kako pomembna je hrana za zdravje, predvsem pa se zavedajo, da lahko iz tistega, kar zraste doma, marsikaj narediš in ni treba za vsako stvar iti v trgovino oziroma uporabljati uvoženih sestavin,« je še povedala.

jedi-naših-babic, kapela, td-klopotec
Maja Hajdinjak
Članice društva TD Klopotec (levo naša sogovornica Stanka Tkalec).

V TD Klopotec, kjer je trenutno aktivnih okrog 55 članov, pripravljajo in sodelujejo na raznih dogodkih. Vsako leto med drugim sodelujejo na maratonu treh src, kjer za pohodnike in tekače pripravijo napitke in prigrizke, organizirajo pohod po Atilovi poti, 15. avgusta dvigujejo klopotec, oktobra pripravijo kostanjev piknik, udeležujejo pa se tudi raznih strokovnih ekskurzij.
jedi-naših-babic marija-fras td-klopotec kapela