vestnik

Jejte na novega leta dan sarmo, zeljnati listi ponazarjajo zložen denar

Vestnik.si, 1. 1. 2024
Pixabay
Fotografija je simbolična.
Aktualno

Prvega januarja smo začeli uporabljati nov koledar in popisali bomo 366 novih listov. Ob skoku v novo leto smo zbrali nekaj šeg in navad, ki se povezujejo s tem praznikom, in s katerimi so ljudje že od nekdaj želeli privabiti srečo.

Ena od šeg pravi, da naj prvega januarja ne bi uživali perutnine, ker bi s tem odgnali srečo v novem letu. Perutnina brska po tleh, zato naj bi v novem letu kopala po preteklosti. To pa si verjetno nihče ne želi. Bolje bo, če se na novoletnem  meniju znajde svinjina, saj naj bi ta prinesla napredek. Nasploh velja, da naj bi na novega leta dan jedli hrano, ki ponazarja srečo. Zato nekateri radi posežejo po leči, ki po obliki spominja na zlatnike, drugi uživajo sarmo, saj naj bi zeljnati listi ponazarjali zložen denar. 



Pogosto je tudi slišati, da bomo tisto, kar počnemo na novega leta, potem počeli čez celo leto. Ena od vraž še veleva, da mora najprej voščiti moški. Če bo sorodnikom in prijateljem najprej vse dobro v novem letu zaželela ženska, naj bi to prinesla nesrečo. Z novim letom se povezujejo tudi štiriperesne deteljice, podkve, dimnikarji, prašički, pikapolonice in drugi simboli za srečo. 

šege novoletni-prazniki