vestnik

Jenamena fest bo spet privabljal množico, nastopili bodo Kvatropirci in Fehtarji

I. B., 14. 8. 2024
Ines Baler
Predstavitev dogodkov v Občini Črenšovci.
Aktualno

Med 22. in 24. avgustom bo v športnem parku v Črenšovcih 16. Jenamena fest.

Dogajanje so predstavili županja Občine Črenšovci Vera Markoja, predsednik Kulturno turističnega društva Črenšovci Damijan Hozjan ter podpredsednika Andreja Hozjan in Tibor Frančič. Predstavil se je tudi novi bovjaš Darko Šernek, ki je nasledil očeta Mirka. 

črenšovci, jenamena, klekl, dogodki
Ines Baler
Darko Šernek je novi bovjaš.

Hozjan je uvodoma spomnil, da je bil lanskoletni festival zaradi poplav dobrodelen, na njem pa so zbrali 14 tisoč evrov ih namenili pomoči potrebnim. "Jenamena fest je osrednja kulturno turistična prireditev v občini, ki je dobro sprejet," tako predsednik društva, ki še izpostavlja, da gre za festival rokodelstva, domače obrti, kulture in pristne domače kulinarike. Na njem lahko vsak najde nekaj zase. 

Festival bo letos potekal tri dni, začel se bo 22. avgusta ob 18. uri, ko bosta nastopila Društvo godbenikov Odranci Folklorno društvo Pozvačin Bistrica. Ob 20. uri bo sledil glasbeni večer s Kvatropirci, za tem pa še veselica z eno najbolj priljubljenih slovenskih skupin ta hip Fehtarji. "Napovedujejo najboljšo zabavo tega poletja v Prekmurju," tako Hozjan. Za ta dan bo letos prvič vstopnina, odšteti bo treba deset evrov. Prost vstop bodo imeli otroci in osnovnošolci. "Zakaj Fehtarji? Ne želimo, da postane Jenamena samo festival starejše populacije, kar sicer nikoli ni bil, ampak želimo, da je blizu tudi mladim, zato smo razmišljali, koga izbrati za koncert. Ponosni pa smo, da pri nas vedno nastopajo slovenske skupine," je dejala Andreja Sever. Predprodaja vstopnic bo potekala v tednu pred dogodkom, na prireditvenem prostoru med 16. in 19. uro. 

črenšovci, jenamena, klekl, dogodki
Ines Baler
Predstavitev dogodkov v Občini Črenšovci.

V petek se bo dogajanje začelo z odbojko za otroke, pripravili so tudi Jenamena počitnice, na katerih bodo sprejeli 40 otrok. Obiskali jih bodo lončarji, čebelarji, zaposleni v Pomelaju in člani Kulturnega društva Žižki. Na koncu se bodo posladkali še s torto. Za otroke organizatorji v petek in soboto pripravljalo še gledališki predstavi. V petek popoldan bo družabno srečanje starejših, nogomet med novinarji, občinskimi upravami in obrtniki, zvečer pa bosta nastopila zasedba Aeternum ter ansambel Spev. 

Sobota se bo začela z ribičijo, na ta dan pa se bo zaključila tudi rezbarska in likovna kolonijo. Vodi jo Tibor Frančič, ki je dejal, da so kolonije vsako leto dobro sprejete. Letos bo sodelovalo deset umetnikov, štirje kiparji, ki bodo ustvarjali klopi iz hrastovega lesa, ter šest slikarjev. 



Sledil bo 'rejli' starodobnikov, nato pa se bo ob 13. uri začelo Jenamena senje inda, gnjes. Na stojnicah se bodo predstavili obrtniki in rokodelci. Zvrstili se bodo še rokomet, balinanje in kulinarični 'kout'. Organizatorji sodelujejo z mednarodnim policijskim združenjem IPA Pomurje in sedem ekip policistov bo pripravljalo jedi. Zasedba bo mednarodna, iz Slovaške, Madžarske, Hrvaške in Slovenije. Dogajanje bo popestrila skupina Marki. 

Ob 18. uri bo še en priljubljen dogodek, in sicer kulinarična ponudba starih jedi. Severjeva je dejala, da je vedno gneča na prizorišču, ko prostovoljke pripravljajo jedi, ki so jih naši predniki. Letošnji festival se bo sklenil z žrebanjem za skiro in kolo ter z veselico, na kateri bo zbrane zabaval Sladki greh, v katerem nastopa tudi črenšovski občan Staš Žabot. 

jenamena-fest črenšovci ktd-črenšovci