vestnik

Jevšek bo iskal novega državnega sekretarja, pravosodna ministrica bo Andreja Katič

Rok Šavel, 26. 2. 2024
Robert Balen
Andreja Katič je vodila ministrstvo za pravosodje že v času vlade Marjana Šarca, v času vlade Mira Cerarja pa je bila po razrešitvi Janka Vebra ministrica za obrambo.
Aktualno

Nekoliko presenetljivo je premier Robert Golob danes v državni zbor poslal predlog za imenovanje Andreje Katič za ministrico za pravosodje.

Predsednik vlade Robert Golob se je po sestankih s Socialnimi demokrati odločil, da za pravosodno ministrico predlaga Andrejo Katič, nekdanjo pravosodno in obrambno ministrico, ki trenutno zaseda položaj državne sekretarke na ministrstvu za kohezijo in regionalni razvoj, ki ga vodi minister Aleksander Jevšek.

Odločitev je nekoliko presenetljiva, saj Katičeva doslej ni bila premierjeva favoritka za zasedbo pravosodnega resorja, ko je zaradi afere "sodna stavba" odstopila Dominika Švarc Pipan. Tudi Katičeva pa sprva naj ne bi dala soglasja svoji stranki SD, da jo predlagajo kot kandidatko. Zanimivo, njeno ime se je za vodenje pravosodnega ministrstva omenjalo že ob sestavi vlade Roberta Goloba, a se je nato ravno tako v nenavadnih okoliščinah Golob odločil za Švarc Pipanovo. Zdaj je moč sklepati, da je Katičeva verjetno ostala še edina preostala resna opcija za zasedbo nehvaležnega resorja.

Ko bo prestala zaslišanje pred pristojnim državnozborskim odborom in bo nato v državnem zboru tudi imenovana za ministrico, se bo sprostilo mesto državnega sekretarja na ministrstvu, ki ga vodi Jevšek. Poleg Katičeve je sicer državni sekretar na ministrstvu za kohezijo in regionalni razvoj še Marko Koprivc.

andreja-katič ministrstvo-za-pravosodje pravosodna-ministrica vlada-rs robert-golob aleksander-jevšek