vestnik

Jevšek dal ultimat vodstvu Pomurskih lekarn  

Timotej Milanov, 25. 4. 2019
Nataša Juhnov
Aleksander Jevšek ima dovolj preigravanj v zvezi s Pomurskimi lekarnami. 
Aktualno

Če v 60 dneh ne pride do zamenjave vodstva Pomurskih lekarn, bo župan Mestne občine Murska Sobota (MOMS) Aleksander Jevšek mestni upravi naročil, da začne postopke za ustanovitev novega javnega lekarniškega zavoda v občini. To je epilog današnje izredne seje mestnega sveta o problematiki v tem javnem zavodu.  

Kot je znano, si vodstvo soboške občine že dlje časa prizadeva za menjavo Ivana Zajca na vrhu Pomurskih lekarn, čemur nasprotujejo ostale občine soustanoviteljice. Kot je uvodoma povedal Jevšek, so v Pomurskih lekarnah v letih od 2003 do 2019 desetim največjim dobaviteljem blaga in izvajalcem storitev plačali 365.399.877 evrov, od tega so izvedli javna naročila samo za 1.037.957 evrov. Direktor mestne uprave Srečko Đurov je vnovič izpostavil mnenje, da v Pomurskih lekarnah za nabavo zdravil plačujejo privilegiranim dobaviteljem, zaradi česar so zdravila za kupce dražja kot pri konkurenčnih ponudnikih.


7bb8b3db84ecdea40da8a6b4df323439
Nataša Juhnov
Seje so se udeležili tudi predsednik Lekarniške zbornice Slovenije Miran Golub (v ospredju) in predstavniki vodstva Pomurskih lekarn.


Zajc, ki je v preteklosti očitke soboške občine že večkrat zanikal, pravi, da so v Pomurskih lekarnah deležni mačehovskega odnosa mestne občine. Sam meni, da se je vodstvu soboške občine zameril pred leti, ko je opozarjal na nekatere vidike razdelitve ustvarjenega presežka Pomurskih lekarn iz preteklih let med občine soustanoviteljice, do katerega je kasneje tudi prišlo.
Miran Golub, predsednik Lekarniške zbornice Slovenije, ki so jo že pred časom javni lekarniški zavodi v državi pooblastili za izvedbo skupnega javnega naročila pri nabavi zdravil, je napovedal, da bodo prvi del tega javnega naročila izvedli julija. Izvajanje javnih naročil pa bi sicer po njegovih besedah morali omogočiti na pristojnih ministrstvih s pripravo sprememb zakonodaje.

e9ec49d60c6b26b37e4846ddb44d7d32
Nataša Juhnov
Srečko Đurov meni, da v javnem zavodu ne izvajajo javnih naročil, ker za nabavo zdravil plačujejo privilegiranim dobaviteljem.


Sodna izvedenka za javna naročila Darja Čerič pravi, da so javni lekarniški zavodi dolžni spoštovati zakon o javnem naročanju.
Poleg Jevškove napovedi so svetniki sprejeli tudi dva sklepa. S prvim so potrdili, da so se seznanili s problematiko neizvajanja javnih naročil v Pomurskih lekarnah. Z drugim pa so potrdili, da bodo državnozborski komisiji za nadzor javnih financ in državnozborskemu odboru za zdravstvo predlagali izvedbo skupne seje, na kateri bi obravnavali problematiko neizvajanja javnih naročil v javnih lekarniških zavodih.

Pomurske lekarne