vestnik

Jevšek ne pristaja na "kriminalizacijo stranke SD", Zrim pa meni, da Golob z zavlačevanjem "zavira" delo koalicije

Rok Šavel, 5. 2. 2024
Bobo
Bo danes znana usoda pravosodne ministrice Dominike Švarc Pipan ali bo premier Robert Golob ohranjal "suspenz"?
Aktualno

Afera z nakupom sodne stavbe je razburkala vrste Socialnih demokratov (SD)

Ko javnost nestrpno pričakuje odločitev premierja Roberta Golob v zvezi z usodo pravosodne ministrice Dominike Švarc Pipan zaradi spornega nakupa sodne stavbe, je situacija znotraj koalicijske SD vse bolj napeta. Premier Golob je sicer pred odločitvijo, ali bo ministrico pozval k odstopu, ali predlagal njeno razrešitev, zahteval več pojasnil od stranke SD, a jih ni dobil.

Slavnostna seja Mestne občine Murska Sobota

(FOTO) Praznik Mestne občine Murska Sobota: Mitja Slavinec postal častni občan, podeljena še plaketa in tri zahvalne listine

Slavnostna seja mestnega sveta ob občinskem prazniku Mestne občine Murska Sobota je bila, kot že tradicionalno, v Gledališču Park, na kateri je bil tokrat slavnostni govornik kar župan Damjan Anželj. Na slavnostni seji so podelili številna občinska priznanja. Naziv častnega občana je na predlog 51 članov Pomurske akademsko znanstvene unije prejel njen prvi predsednik Mitja Slavinec, ki je v zadnjih desetletjih prispeval k trajnemu ugledu, promociji, razvoju in prepoznavnosti Mestne občine Murska Sobota na več področjih, tako poljudnih, družbeno koristnih, pedagoških kot raziskovalnih. Na predlog mestne svetnice in predsednice KS Bakovci Nives Cajnko sta plaketo mestne občine prejela Biserka Flegar in Avgust Marič. Flegarjeva je upokojena učiteljica iz Bakovcev in vsestranska kulturna delavka, Marič pa je bil do upokojitve zaposlen kot hišnik na bakovski osnovni šoli, prav tako je delal kot hišnik v KS Bakovci. Plaketo sta prejela za dolgoletno požrtvovalno in prostovoljno delo v krajevni skupnosti, saj sta s svojim delom pripomogla tako k ugledu kot razvoju vasi. Zahvalno listino je na predlog župana prejela Splošna bolnišnica Murska Sobota, ki je v minulem letu obeležila 130-letnico svojega delovanja, na predlog RKS - OZ Murska Sobota Marjana Gomboc, dolgoletna in aktivna prostovoljka ter krvodajalka in na predlog Prekmurskega osteološkega društva Murska Sobota še zdravnica Jerneja Farkaš Lainščak kot zahvalo za dosedanje delo in spodbudo za nadaljnje delo na področju krepitve javnega zdravja in obvladovanja bolezni srca in ožilja v regiji in širše. Utrinke slovesnosti je zbral Aleš Cipot.


Konsolidacija na volilnem kongresu?


Minister za kohezijo in regionalni razvoj Aleksander Jevšek poudarja, da morajo v stranki ohraniti mirnost in se usmeriti v rešitev situacije. Kot pojasnjuje, namen njihovega poziva k odstopu Švarc Pipanove ni bil prikrivanje korupcije znotraj lastnih vrst, ampak da se neodvisnim organom odkrivanja in pregona omogoči, da opravijo svoje delo. »Ne pa da se ministrica postavlja v vlogo preiskovalca,« je neposreden Jevšek, ki pričakuje, da se bo zadeva čim prej razčistila in bodo lahko še naprej uresničevali koalicijsko pogodbo.

1702903099-dsc06096-1702903066909
Sašo Švigelj
Kohezijski minister Aleksander Jevšek obžaluje, da so zaradi afere pravosodnega ministrstva spregledane pozitivne in uspešne zgodbe, ki nastajajo na ostalih ministrstvih, ki jih vodijo v SD.

»Ne pristajam pa na to, da se zaradi tega kriminalizira SD. Nobena stranka ni imune na te pojave,« je jasen nekdanji soboški župan, ki je mnenja, da se mora stranka »v kratkem konsolidirati«. Vemo pa, kako se lahko najlažje stranka konsolidira - da vodstvo stranke preveri podporo med članstvom. Tudi takšne ideje, poleg odstopa celotnega vodstva in odhoda iz koalicije, naj bi bile v teh dneh na mizi. Po nedeljskem kriznem sestanku predsedstva, bo jutri še izredna koordinacija občinskih odborov SD.


Zrima žalostijo pavšalne obtožbe o korupciji

»Trdnost je odraz enotnosti. Vodstvo SD je zaenkrat enotno in verjamem, da bo enotno tudi ostalo,« je prepričan poslanec Damijan Zrim, ki verjame, da bo premier naposled le spoštoval soglasno odločitev predsedstva SD in ministrico pozval k odstopu. Hkrati Zrim ocenjuje, da Golob s vsakim dnem zavlačevanja zavira tekoče delo koalicije, saj je vsa pozornost usmerjena v njegovo odločitev. Mladi poslanec je sicer prepričan v iskrenost namere pravosodne ministrice po razčiščevanju, a kot dodaja se ne more znebiti občutka, da zadeva ni tako črno bela, kot jo ministrica predstavlja v javnosti. Tako ob vsem slišanem ministrice ne dojema kot simbol boja proti strankarski in politični korupciji, saj meni, da je opozarjanje na morebitne nepravilnosti pravzaprav ena najpomembnejših, predvsem pa osnovnih nalog vsakega politika.

875372_zrimdamjansd
Robert Balen
"Strinjam se s predsednico Tanjo Fajon, da v stranki Socialni demokrati nima nihče bianco zaupanja in da je vsak dvom potrebno raziskati ter v primeru ugotovljenih kršitev odločno ukrepati in za svoja dejanja odgovarjati. Tudi objektivno," pravi mladi poslanec Damijan Zrim.

»Pri javnih nastopih ministrice pogrešam pomakanje zavedanja o lastni odgovornosti glede nakupa stavbe na Litijski,« je kritičen poslanec z Goričkega, ki ga, kot politika mlajše generacije, še posebej izjemno žalosti govoričenje o koruptivnosti znotraj stranke. V vsem tem dogajanju tako vidi tudi priložnost, da se, če bodo sumi utemeljeni s strani pristojnih organov, strankarske vrste prečistijo.

stranka-sd aleksander-jevšek dominika-švarc-pipan damijan-zrim vlada-rs robert-golob socialni-demokrati