vestnik

Jevšek razkril, kaj bo z milijoni za športno infrastrukturo, ki jih nestrpno pričakujemo tudi v Pomurju

Rok Šavel, 30. 4. 2023
Jure Kljajić
Informacijska točka Europe Direct Pomurje je v sodelovanju s Pomursko gospodarsko zbornico in Ministrstvom za kohezijo in regionalni razvoj organizirala v sredo, 26. 4. 2023, razpravo o novem obdobju kohezijske politike v Pomurju, ki je potekala v Pokrajinski in študijski knjižnici Murska Sobota. Beseda je nanesla tudi na sredstva za športno infrastrukturo.
Aktualno

Radodarnejši razpisi šele v prihodnjem letu.

Poročali smo o zagatah številnih pomurskih občin, ki že nekaj časa snujejo večmilijonske projekte v športno infrastrukturo, med njimi so najbolj ambiciozni v soboški, lendavski in moravskotopliški občini. Prireditveni center, kot zdaj projekt imenujejo v moravskotopliški občini, je ocenjen na slabih 13 milijonov evrov, občina pa si prizadeva, da bo za njegovo financiranje pridobila za več kot 9 milijonov evrov sofinancerskih sredstev. Še večji je projekt v Lendavi, kjer je njihova večnamenska dvorana s pokritim bazenom ocenjena na slabih 18 milijonov evrov, od tega v lendavski občini pričakujejo sofinanciranje z državnimi in evropskimi sredstvi v višini več kot 14 milijonov evrov. Oba projekta imata občini že v fazi "ready to go", kar pomeni, da imata pridobljeno gradbeno dovoljenje, manjka torej le še denar oziroma bolje rečeno veliko denarja.

Tu je seveda tudi projekt ŠRC Fazanerija, ki je ocenjen na vrtoglavih 26 milijonov evrov, soboški mestni svet pa je na zadnji seji v prvi obravnavi sprejel za to potreben prostorski akt.

Uresničljivost vseh teh projektov je odvisna od pridobitve sofinancerskih sredstev, a virov za to, vsaj na evropski ravni ne bo ravno na pretek. Znano je, da v načrtu za okrevanje in odpornost ni predvidenih sredstev za večnamenske dvorane, tovrstni infrastrukturni projekti pa niso niti predmet nove kohezije.


PREBERITE ŠE: Slaba novica za načrtovane večmilijonske športne dvorane v Pomurju



Obstaja pa še en "mehanizem", na katerega stavijo občine pri sofinanciranju tovrstnih projektov. V prejšnjem mandatu državnega zbora je bil namreč sprejet zakon o zagotavljanju finančnih sredstev za investicije v športno infrastrukturo v Republiki Sloveniji v letih od 2023 do 2027, ki naj bi v tem obdobju za ta namen zagotavljal 150 milijonov evrov. Preračunano torej 30 milijonov evrov na leto. Šport je ob reorganizaciji vlade v pristojnosti ministrtva za gospodarstvo, turizem in šport, ki ga vodi Matjaž Han, tam pa pravijo, da zakonu žal niso bile priložene strokovne podlage. "Zakon je novost na področju sofinanciranja športne infrastrukture in prinaša nov finančni okvir in sredstva, ki bodo neposredno in v celoti namenjena prijaviteljem na razpis po tem zakonu. Na ministrstvu smo ob prevzemu pristojnosti za šport pričeli s pripravo letnega načrta za investicije, ki bo vseboval tudi predlog uvrščanja t.i. strateških investicij za večletno načrtovanje in izvajanje tovrstnih investicij. Predlog načrta bo predstavljen Vladi RS, predvidoma maja letos pa tudi županjam in županom slovenskih občin," so nedavno pojasnili za naš medij.



Letos dobrih 10 milijonov, več v letu 2024


No, ta sestanek bo, kot je zdaj znano, napočil v petek, 5. maja . Razvidno pa je tudi, kolikšen delež sredstev bo v skladu s predlaganim letnim načrtom, ministrstvo namenilo za športno infrastrukturo v letošnjem letu. Teh bo dejansko za dobrih 10 milijonov evrov, saj je v pripravi razpis v višini 10,8 milijona evrov, ki bo razdeljen v dva sklopa, in sicer za

- sofinanciranje investicij za obnovo športnih objektov (večnamenskih športnih dvoran in
telovadnic) v skupni višini do 8.000.000 evrov in
- sofinanciranje investicij za posodobitve ali vzpostavitve športnih objektov ali površin za šport v
naravi (zunanje športne površine) v skupni višini do 2.864.414 evrov

To je seveda veliko manj od 30 milijonov evrov, kolikor naj bi bilo v skladu z zakonom, ki naj bi zagotavljal 150 milijonov evrov v obdobju 2023 - 2027, na letni ravni namenjenih za športno infrastrukturo, a odgovor na to nam je neposredno podal kar minister za kohezijo in regionalni razvoj Aleksander Jevšek na razpravi v organizaciji Europe direct Pomurje, ki se je odvila v sredo, 26. aprila v prostorih Pokrajinske in študijske knjižnice Murska Sobota.

aleksander-jevšek
Marko Vaupotič / M24
Minister za kohezijo in regionalni razvoj Aleksander Jevšek na okrogli mizi v Murski Soboti napovedal načrte v zvezi z sofinanciranjem športne infrastrukture, ki sicer sodijo v resor njegovega kolega Matjaža Hana.

Kot je namreč pojasnil Jevšek, bodo letos sredstva namenjena predvsem za obnovo obstoječe infrastrukture, prihodnje leto pa je v načrtih "večji" razpis, v katerem bodo sredstva razpisana očitno tudi za novogradnje. Odgovor Bojane Mohorčič z ministrstva in pozneje dopolnitev s strani kohezijskega ministra je viden v priloženem videoposnetku od 1:21:00 dalje.

konferenca, knjižnica, župani, razvoj-pomurja
Jure Kljajić
Informacijska točka Europe Direct Pomurje je v sodelovanju s Pomursko gospodarsko zbornico in Ministrstvom za kohezijo in regionalni razvoj organizirala v sredo, 26. 4. 2023, razpravo o novem obdobju kohezijske politike v Pomurju, ki je potekala v Pokrajinski in študijski knjižnici Murska Sobota. Beseda je nanesla tudi na sredstva za športno infrastrukturo.

športna-infrastruktura aleksander-jevšek evropska-sredstva razpisi