vestnik

Jevšek vabi regije k delitvi evropskih milijonov. Kje bodo pomurske občine iskale priložnosti?

Rok Šavel, 6. 4. 2024
Jure Kljajić
Svet regije.
Aktualno

Ministrstvo za kohezijo in regionalni razvoj, ki ga vodi minister Aleksander Jevšek je konec marca objavilo prvo dopolnitev povabila dogovorov za razvoj regij za sofinanciranje projektov v 12 razvojnih regijah, v okviru ciljev evropske kohezijske politike. Pomurje ima za projekte iz dogovora za razvoj regij na razpolago dobrih 40 milijonov evrov.

Kot je Jevšek napovedal na marčevski seji Sveta pomurske razvojne regije, da bodo, je njegovo ministrstvo konec marca objavilo poziv k dopolnitvi povabila dogovorov za razvoj regij. Gre za krovni dokument regijskega razvoja, ki je pravzaprav unikum v Evropski uniji, saj nobena druga država članica ne pozna tega mehanizma.

Tudi DDV upravičen strošek


Poenostavljeno rečeno gre za nabor tako imenovanih regijskih projektov, ki bodo dobili neposredno sofinanciranje z državnimi oziroma evropski sredstvi iz kohezijskih skladov. Razumljivo je želja vedno več, kot je na voljo sredstev, ravno tako so točno določene ciljne politike, ki omejujejo nabor možnih projektov, poleg tega pa so tu še kriteriji, na katere so v zadnjem letu glasno in kritično opozarjali pomurski župani. Glavna težava tiči v kriterijih in pogojih za obnovo kanalizacijskega omrežja in sekundarnega vodovodnega omrežja, saj bodo sredstva namenjena zgolj za novogradnje in za 10 tisoč ali več novih priklopov. Pomurski regiji je v okviru DRR mehanizma tega voljo dobrih 40 milijonov evrov, projekti pa se glede na ciljne politike morajo nanašati na podjetniške inkubatorje, odvajanje in čiščenje odpadne vode, zagotavljanje pitne vode, zeleno infrastrukturo, regijske centre mobilnosti in zagotavljanje povezljivosti kolesarske infrastrukture na državni ravni. Minister je županom pojasnil, da se bodo nekateri pogoji in kriteriji za prijavo projektov vendarle zrahljali, pri nekaterih, kot je denimo za komunalno in vodovodno infrastrukturo, pa se bodo morali za spremembo pogajati z Evropsko komisijo, saj temeljijo na evropski direktivi. Po pričakovanjih ministra bi dokument z naborom izbranih regijskih projektov, ki se bodo financirali iz mehanizma DRR, lahko podpisali jeseni.

Je pa Jevšek predstavil tudi nekaj spodbudnih sprememb, in sicer, da bo možno znotraj regije prenašanje sredstev med različnimi ciljnimi politikami, torej, če ne bo potrebe po kolesarskih stezah, se bo lahko ta denar preusmeril v podjetniške inkubatorje, in da bodo občine lahko kot upravičeni strošek uveljavljale tudi davek na dodano vrednost.

»Dogovor za razvoj regij je pomemben mehanizem dodelitve evropskih kohezijskih sredstev po principu od spodaj navzgor,« je ob tem poudaril minister dr. Aleksander Jevšek. Skupni obseg sredstev v povabilu sicer znaša 440,07 milijonov evrov, od tega 286,04 milijonov evrov za kohezijsko regijo Vzhodna Slovenija in 154,03 milijonov evrov za kohezijsko regijo Zahodna Slovenija.

V dogovor za razvoj Pomurske regije v prejšnjem obdobju kohezije, ki je bil za okoli milijon evrov "krajši", je bilo vključenih 16 regijskih projektov, od tega sedem projektov poslovnih con in en projekt spodbujanja podpornega okolja, to jePodjetno nad izzive PONI, šest projektov kolesarskih povezav in dva projekta nadgradnje vodovodnega sistema.


Posebnost tokratnega poziva je, da je skupen za vse cilje oziroma področja, medtem ko je bil v preteklem obdobju izpeljan ločeno za posamezna področja. »Novost bo omogočila, da se sredstva glede na kakovost in izvedljivost projektov prerazporejajo med regijami po posameznih področjih, kar prinaša večjo finančno samostojnost regij in lahko predstavlja že tudi model za regionalizacijo v širšem pomenu,« je še poudaril minister Jevšek.

Povabilo vsebuje naslednja vsebinska področja:

· Podjetniški inkubatorji, posredniško telo Ministrstvo za kohezijo in regionalni razvoj (MKRR),

· Odvajanje in čiščenje odpadnih voda, posredniško telo Ministrstvo za naravne vire in prostor (MNVP),

· Oskrba s pitno vodo, posredniško telo Ministrstvo za naravne vire in prostor (MNVP),

· Zelena infrastruktura, posredniško telo Ministrstvo za naravne vire in prostor (MNVP),

· Neinfrastrukturni ukrepi trajnostne mobilnosti na horizontalni ravni: Regijski centri mobilnosti in Regionalne celostne prometne strategije, posredniško telo Ministrstvo za okolje, podnebje in energijo (MOPE).

· Državno kolesarsko omrežje, posredniško telo Ministrstvo za infrastrukturo (MzI).

Samo realni projekti


Za Dogovore za razvoj regij so v skladu s Programom evropske kohezijske politike (EKP) 2021–2027 v Sloveniji predvidena sredstva evropske kohezijske politike, in sicer sredstva iz Evropskega sklada za regionalni razvoj in Kohezijskega sklada ter sredstva iz integralnega proračuna RS. Sredstva so po statističnih merilih razvojne ogroženosti razporejena med 12 razvojnih regij. Državni sekretar, pristojen za regionalni razvoj, Srečko Đurov je ob tem spomnil, da bilo preteklem finančnem obdobju v obdobju 2014-2020 v okviru dogovorov za razvoj regij sofinanciranih 225 projektov, višina sofinanciranja pa je dosegla 446 milijonov evrov. Sama vrednost izvedenih projektov je bila še za okoli tretjino višja. Jevšek je sicer pomurske župane na seji sveta regije ponovno spomnil, da »iz kohezije ne moremo delati ne cest in ne objektov«, ravno tako pa je poudaril, da bodo ministrstva strogo presojala realno izvedljivost projektov. »Tu ne bo milosti,« je bil jasen kohezijski minister.

874795_187-jevsek
Marko Vavpotič
Minister za kohezijo in regionalni razvoj Aleksander Jevšek


DRR seveda ni edini mehanizem, ki se ga lahko poslužujejo občine, saj so in bodo še drugi razpisi iz 3,2 milijarde velike kohezijske pogače, ravno tako pa je tu še načrt za okrevanje in odpornost, ki sodi v resor finančnega ministrstva, v okviru katerega bo leta 2026 na razpolago še okoli milijardo evrov. Pri tem, kot je povedal minister, bo težava absorbcija vseh sredstev, pri čemer bo treba do konca naslednjega leta porabiti že 600 milijonov evrov iz kohezije. Na voljo bosta še tako imenovani Norveški mehanizem, ki je težak 50 milijonov evrov, in Švicarski mehanizem, v katerem je na voljo 16 milijonov švicarskih frankov, predvsem za projekte na področju plitve geotermije, fotovoltaike in agrofotovoltaike.

Razvojni sveti regij, pomurskega vodi Tadej Ružič, imajo do konca septembra čas, da oddajo dopolnitev DRR, z naborom regijskih projektov. Jasno je, da bo tako v okviru tega moč pričakovati projekte v smislu podjetniških inkubatorjev, pri čemer velja spomniti, da je Jevškovo ministrstvo za ta namen lani že razdelilo 19 milijonov evrov, a pomurske občine na razpisu niso bile uspešne, obnove kanalizacij, čistilnih naprav, aglomeracije, obnove vodovodov, urejanje mestnih in vaških središč ter gradnje kolesarskih stez. Gre za projekte, ki imajo zasnovo v Regionalnem razvojnem programu. V DRR je do sedaj mesto našel že prvi projekt, Podjetno nad izzive v Pomurski regiji - PONI Pomurje. Spomniti velja tudi Jevškovo napoved, da naj bi še letos sprejeli nov zakon o spodbujanju skladnega regionalnega razvoja, ki bo prinesel neke vrste regijski proračun, kar kohezijski minister ocenjuje, da bi bil lahko vmesni korak do ustanovitve pokrajin.

dogovor-za-razvoj-regije ministrstvo-za-kohezijo-in-regionalni-razvoj evropska-sredstva regija pomurje regionalni-razvoj aleksander-jevšek