vestnik

Jeza zaradi poplav tudi v Bakovski ulici

Timotej Milanov, 19. 10. 2019
Osebni arhiv
Poplave v Bakovski ulici. Fotografija Osebni arhiv
Aktualno

V mestni upravi pojasnjujejo, da je študija za celovito prenovo kanalizacijskega sistema v občini že v izdelavi, a občani po letih boja z vodo počasi izgubljajo potrpljenje

Tako kot marsikje na območju Mestne občine Murska Sobota imajo tudi prebivalci Bakovske ulice že leta težave s poplavljanjem kleti v hišah ob večjih nalivih. »V ulici ob nalivih nastane pravo jezero, ko se kasneje po ulici vozijo avtobusi, vodo odrivajo s ceste proti naši garaži, od koder steče naprej v klet. Nekateri vozniki avtomobilov še zanalašč pospešijo, ko vidijo vodo na cesti, da poškopijo vso hišo. Večkrat smo imeli zaradi tega tudi materialno škodo, kar nam sicer zavarovalnica plača, a nihče si ne predstavlja, koliko je s tem dela. Enkrat smo že imeli meter in pol vode v kleti,« pravi domačinka iz Bakovske ulice, ki ne želi biti imenovana, poudarja pa, da se s problematiko resneje srečujejo že od leta 2010. »Vedno obljubljajo, da bodo to uredili, pa se nič ne zgodi. Pred leti je bila zaradi tega že 'cela ulica' pri takratnem županu, tudi Jevška smo na to že opozorili,« potoži. »Pri hiši imamo pripravljene vreče s peskom, s katerimi v najbolj kritičnih trenutkih blažimo posledice nalivov,« še pove. Po mnenju njenega soproga je težava v slabem vzdrževanju kanalizacije: »Če bi vsako leto očistili kanalizacijske cevi, tega ne bi bilo, ker pa tega ne naredijo, se nabere veliko mulja.« Oba sta bila prepričana, da se bodo težave končale z zgraditvijo bližnjega železniškega podvoza v Panonski ulici leta 2015, a ni bilo tako.

Nalivi vedno hujši

»Murska Sobota ima zgrajen mešani kanalizacijski sistem, kar pomeni, da se po kanalizacijskem omrežju odvajajo fekalne in padavinske vode. Zadnjih je čedalje več, saj je v urbanem okolju vedno več utrjenih površin, kot so strehe, ceste, parkirišča in dvorišča, svoje pa prispevajo tudi podnebne spremembe, saj sta intenziteta in trajanje nalivov čedalje večja in daljša. Vse to povzroča vedno pogostejše zapolnitve kanalizacijskega sistema, kar se kaže v poplavljanju kanalizacije v nižjih predelih mesta in povratnih udarih iz kanalizacijskega omrežja v hišne priključke, še zlasti v kleteh,« pojasnjujejo v mestni upravi in dodajajo, da lahko občani v hišah vgradijo tudi nepovratne lopute, podrobne informacije glede vgradnje teh pa lahko dobijo pri javnem podjetju Komunala. Kot še pojasnjujejo, se je v izogib čedalje pogostejšemu poplavljanju vode iz kanalizacije mestna občina lotila razbremenjevanja mešanega kanalizacijskega sistema. »V prihodnje bomo še več padavinskih vod z javnih površin 'odklopili' od mešanega kanalizacijskega sistema in jih odvajali v odprte odvodnike ali ponikalnice, kar že počnemo. Vsi novejši projekti in nadaljnje ureditve cest v mestu so zasnovani tako, da padavinske vode s teh površin ne bodo obremenjevale mešanega kanalizacijskega sistema.« V mestni upravi še poudarjajo, da je v izdelavi tudi študija celotnega kanalizacijskega sistema v mestni občini, na podlagi katere se bodo lotili celovitega reševanja vprašanja kanalizacijskega sistema v občini.

murska-sobota poplave bakovska-ulica