vestnik

Jubilejna večernica zasijala Sebastijanu Preglju

A. N. R. R., 25. 9. 2021
Aleš Cipot
V Murski Soboti so podelili jubilejno petindvajseto večernico, nagrado Večera za mladinsko književnost. Prejel jo je Sebastijan Pregelj za delo Vrnitev, ob tem pa mu je čestitala tudi Simona Cizar, predsednica Društva Argo
Aktualno

Večernica je zasijala za pisatelja Sebastijana Preglja za njegovo delo Vrnitev, šesti del Zgodb s konca kamene dobe, ki so izšle pri založbi Miš.

V Gledališču park Murska Sobota so sinoči razglasili jubilejno petindvajseto večernico, nagrado Večera za najboljše mladinsko literarno delo. Večernica je zasijala za pisatelja Sebastijana Preglja za njegovo delo Vrnitev, šesti del Zgodb s konca kamene dobe, ki so izšle pri založbi Miš.

večernica
Aleš Cipot
Urban Červek, časopis Večer, in Sebastijan Pregelj.

Nagrada se podeljuje v sklopu srečanja slovenskih mladinskih pisateljev Oko besede, ki ga organizira Argo, društvo za humanistična vprašanja.

Vrnitev kot vrh serije o enem najzanimivejših zgodovinskih obdobij na našem ozemlju s svojo napeto zgodbo in spretno posredovano spoznavno platjo vsekakor pomeni zanimivo bralsko pustolovščino, ki več kot uspešno nagovarja mlade bralce, je ob tem povedala predsednica strokovne žirije Dragica Haramija. Zgodbe se dogajajo na Ljubljanskem barju in resničnem geografskem prostoru, pri tem pa spremljamo pustolovščino Brina in Črne, ki ju najprej veže radovednost, nato prijateljstvo, iz njega pa se rodi ljubezen.

večernica
Aleš Cipot
Dragica Haramija, predsednica strokovne žirije.

Sebastijan Pregelj je ob tej priložnosti poudaril neprecenljiv pomen branja za mlade. "Naša naloga je, da mlade naučimo razmišljati s svojo glavo, da ne bodo le sledilci, ampak si bodo ustvarili svoje mnenje, ga znali argumentirati in zagovarjati, hkrati pa jih naučiti, da znajo prisluhniti tistim, ki mislijo drugače," je povedal in dodal, da je za to, da mladi ne bodo le sledilci, potrebno brati knjige.

večernica
Aleš Cipot
Večernica

Za večernico so bili letos nominirani še Barbara Gregorič Gorenc za knjigo Negotove pesmi (Mladinska knjiga), Borut Gombač za knjigo Skrivnost lebdeče knjige (Litera), Simona Semenič za Skrivno društvo KRVZ (Mladinska knjiga) in Damijan Šinigoj za roman Kjer veter spi (Miš).

večernica
Aleš Cipot
Letošnji nominirani avtorji, (od leve) Simona Semenič, Sebastijan Pregelj, Borut Gombač in Barbara Gregorič Gorenc, manjka manjkal Damijan Šinigoj.

Na slavnosti je nastopilo tudi Lutkovno gledališče Maribor s predstavo Drobtine iz mišje doline, ki je nastala po literarni predlogi Anje Štefan. Voditeljica podelitve večernice Norma Bale pa je na slovesnosti spomnila na 25 let, kar se podeljuje večernica, ter predstavila letošnje nominirance, ki so sami prebrali odlomke iz svojih del. Namesto Damijana Šinigoja pa je brala Vesna Radovanovič.

večernica sebastijan-pregelj oko-besede pisatelji