vestnik

(DESUS) Jurša iz državnega zbora poslal svarilno pismo

Timotej Milanov, 15. 4. 2021
Timotej Milanov
Sporočilo, ki ga je Franc Jurša poslal nekdanjemu predsedniku ljutomerskega odbora Desusa.
Aktualno

Pred ponedeljkovo domnevno pomiritvijo med vodstvom stranke in poslanci Desusa so bile očitno razmere na terenu še precej bolj vroče, kot je bilo to opazno v javnosti, saj prihaja na dan vedno več podrobnosti o izstopih iz lokalnih odborov in nesoglasjih med članstvom.

Včeraj smo poročali o ukinitvi radenskega odbora, iz katerega je protestno izstopila večina članov. Že sredi marca pa je protestno odstopil tudi predsednik ljutomerskega odbora Jože Klemenčič, poleg njega so iz stranke izstopili tudi nekateri drugi nosilci funkcij in člani v odboru. Klemenčič meni, da bo izstopov še precej več: “Glavni razlog za to so dogodki v stranki in odnos poslancev do izvajanja našega programa.” Pri tem Klemenčiča moti predvsem ravnanje vodje poslanske skupine Franca Jurše, ki je tudi član njihovega odbora. Kot pravi, je Jurša ves čas vedel, da ljutomerski odbor ni nikoli podpiral sodelovanja stranke v aktualni vladni koaliciji, zato že nekaj časa nista komunicirala. “Člani stranke so zgroženi nad tem, kaj počne poslanska skupina v Ljubljani, pa ne samo člani stranke, tudi ostali volivci Desusa. Tisti, ki smo vložili največ truda v Jurševo izvolitev, smo izjemno razočarani. Pri tem več ne morem sodelovati, saj nočem biti kriv za to, kar se dogaja v stranki,” še pove Klemenčič.

39b8c182cca734af8f34437e968e080c
Nataša Juhnov
Ravnanje Franca Jurše v državnem zboru razburja tudi člane ljutomerskega odbora.

Zasebno pismo v imenu poslanske skupine 

Kljub temu pa sta Klemenčič in Jurša letos spet vzpostavila komunikacijo, potem ko je Klemenčič za časopis Dnevnik povedal, da razmišlja o tem, da bi bilo potrebno Juršo izključiti iz stranke. Ta izjava je Juršo vznemirila do te mere, da je omenjeni članek natisnil in ga poslal Klemenčiču, pred tem pa je nanj napisal: “Če me boš hotel izključiti, boš moral sklicati sestanek, ki ga nisi že več kot eno leto. Mogoče bomo takrat izključili tudi tebe, če te ne bomo izključili, pa vsaj razrešili.” Kot je razvidno z ovojnice, v kateri je bila poslana omenjena vsebina, je Jurša to pismo zasebne narave poslal kar v imenu poslanske skupine Desus. Jurša pravi, da izjav Klemenčiča ne želi komentirati, o svarilnem pismu pa pravi: “Svarilo je bilo izrečeno z njegove strani, ne moje. Jaz sem mu samo odgovoril nazaj.” Kot še pove, je sam večino časa v Ljubljani, zato ni seznanjen z dogajanji v lokalnih odborih. Pove le, da po njegovih informacijah nobene izstopne izjave članov še niso prišle do strankine centrale, kamor bi jih po njegovem morali posredovati lokalni odbori, če so jih prejeli. Od 15. marca, ko je Klemenčič odstopil, ljutomerskega odbora ne vodi nihče več. 

6fbcdd0ed99a2c57180d3a2581a2f6a6
Vida Toš
Jože Klemenčič, ljutomerski občinski svetnik je izstopil iz stranke, saj po lastnih besedah noče biti kriv za to, kar se dogaja v Desusu.

“Tega se več ne grem”

Skrb vzbujajoče je tudi stanje v nekaterih drugih odborih. “Tega se več ne grem,” pravi Jože Stamničar, predsednik Desusovega odbora v Razkrižju, ki pove, da njihov odbor ne deluje že več kot leto dni. O konkretnih razlogih za to ne govori, pravi le, da so se poti njihovih članov začele razhajati, vse skupaj pa je še poglobilo dogajanje v zvezi s stranko na državni ravni. Tudi iz odbora stranke v Križevcih pri Ljutomeru je izstopilo 10 od 35 članov. Predsednik odbora Anton Lovrenčič ob tem pove, da je tudi sam že na pol poti k izstopu. “Motijo me predvsem poslanci, ki delajo samo zase, da bi lahko zaključili svoj mandat in odšli v pokoj. Ni več nobene povezave med njimi in strankino bazo, popolnoma so zamenjali politiko. Potem, ko so se lani začele menjave predsednikov stranke, je šlo samo še na slabše. Celotno delovanje na terenu je zamrlo.”

Preberite še: Desus razpada: Po protestnem izstopu večine članov ukinili radenski odbor stranke. 

desus politika