vestnik

Jutri bo v Ljutomeru osrednja kasaška dirka: dvanajsterica za naslov prvaka

Miha Šoštarič, 20. 8. 2022
Miha Šoštarič
Med glavnimi favoriti za zmago na derbiju je tudi Maya Viva z Jožetom Sagajem ml. (v ospredju). Foto Miha Šoštarič
Aktualno

Podeljen bo lovorov venec – Nastopilo bo pet konj članov ljutomerskega kluba

Ljutomerski hipodrom bo jutri, v nedeljo, gostil letošnjo osrednjo kasaško dirko. Dvanajst najboljših štiriletnikov se bo pomerilo za zmago na 32. slovenskem kasaškem derbiju. Skoraj polovica dosedanjih derbijev (15) je pripadla članom ljutomerskega kasaškega kluba, ki bodo v ospredju tudi tokrat. Na najpomembnejši dirki v karieri slovenskega kasača, katere proga bo dolga 2600 metrov, bodo barve ljutomerskega kluba branili Janez Hrovat, ki prihaja iz Ljubljane, z Anabello, Jože Sagaj ml. iz Ključarovec z Mayo Vivo, Mitja Slavič iz Ključarovec s Premalom MS, Janko Sagaj iz Ključarovec z Victory Soul Manom in Branko Seršen iz Banovec z Ramzesom. V igri za lovorov venec bosta tudi člana ljutomerskega kluba Marko Slavič iz Ključarovec, ki bo vozil Under Presure iz Ljubljane, in Vito Šadl iz Veržeja, ki bo sedel za Merlotom B. Tomažičem iz Ljubljane.

Derbiji so se v preteklosti že končali s presenečenji, zato je zmagovalca nehvaležno napovedati. Strokovnjaki, tudi na podlagi dosedanjih dosežkov, med glavne favorite za zmago uvrščajo Night Dancerja z Milanom Žanom iz Komende in Premala MS z Mitjem Slavičem, ki sta letos prvič stopila na tekmovalne steze. Night Dancer je na šestih nastopih nanizal štiri zmage in eno drugo mesto, slavil pa je tudi v drugi kvalifikacijski skupini za derbi. Premal MS, ki ima med vsemi nastopajočimi najboljši kilometrski čas (1:15,1), je po štirih zaporednih zmagah prvi poraz doživel na kvalifikacijah, premagala ga je Maya Viva z Jožetom Sagajem ml. Žan ima doslej tri zmage kot voznik na najprestižnejši slovenski kasaški dirki, Slavič in Sagaj pa po eno.

Najuspešnejši slovenski voznik na kasaških derbijih je Marko Slavič iz Ključarovec. Dobil je šest slovenskih derbijev in enega jugoslovanskega. Tudi tokrat spada v širši krog favoritov. Under Presure je pod njegovim vodstvom za las izgubila kvalifikacije proti Night Dancerju, kar enajstkrat pa se je na šestnajstih nastopih uvrstila med najboljše tri. Strokovnjaki v boj za prva mesta uvrščajo še zmagovalko lanskega prvenstva triletnikov Luxury Ice z Romanom Jerovškom iz Komende, visoko pa se lahko zavihti tudi Victory Soul Man z Jankom Sagajem, ki je na osmih startih kariere dosegel tri zmage ter po dvakrat drugo in tretje mesto.

kasači hipodrom-ljutomer kasaška-dirka