vestnik

Kacin: O sproščanju ukrepov v gostinstvu in turizmu več naslednji teden

M. Ha., 21. 4. 2020
Daniel Novaković / STA
Vladni govorec Jelko Kacin.
Aktualno

Na današnji tiskovni konferenci o aktualnem dogajanju v zvezi z novim koronavirusom so sodelovali ministrica za Slovence v zamejstvu in po svetu Helena Jaklitsch, poveljnik civilne zaščite Srečko Šestan, vodja oddelka intenzivne terapije infekcijske klinike Matjaž Jereb ter vladni govorec Jelko Kacin.

Ministrica Helena Jaklitsch se je včeraj na mejnem prehodu Hodoš srečala s porabskimi Slovenci, ki so ji predali okoli 2000 pralnih zaščitnih mask, o čemer smo že pisali. Jaklitscheva je v izjavi za javnost dejala še, da je zaradi pandemije in omejitvenih ukrepov, ki veljajo po svetu, začasno zaustavljena repatriacija Slovencev iz Venezuele, ni pa še znano, kdaj se bo lahko nadaljevala. 
Gre za bolezen, ki je podobna gripi ali navadnemu prehladu
Na tiskovni konferenci je spregovoril tudi vodja Oddelka Intenzivne terapije Infekcijske klinike UKC Ljubljana prof. dr. Matjaž Jereb, ki je poudaril, da gre pri covid-19 za kužno bolezen, pri kateri ena oseba v povprečju lahko okuži tri ali štiri zdrave osebe, a je to odvisno od samega števila okuženih v populaciji ter upoštevanja preventivnih ukrepov. Gre za bolezen, ki je podobna gripi ali navadnemu prehladu, vendar je pri njej bistveno višja smrtnost. Ta je namreč v primerjavi z drugimi virusnimi okužbami, predvsem v primerjavi z gripo, desetkrat višja, po nekaterih podatkih pa celo do 35-krat višja.
Neprimerne zaščitne maske bodo šle v uničenje?
Poveljnik Civilne zaščite Srečko Šestan pa je povedal, da Civilna zaščita poleg strokovnjakov iz UKC sodeluje pri pregledu ponudb za nabavo zaščitne opreme, med katerimi je veliko neresnih, robo pa tudi pomagajo razvažati. Dotaknil se je tudi polemike, ki zadnje dni kroži v medijih, v zvezi z dobavo neprimernih zaščitnih mask. "Prejeli smo nekaj reklamacij, vso to robo smo vzeli nazaj v skladišče. Če bo ocenjeno, da zaščitna oprema ustreza zahtevam, jih bomo dali nazaj v uporabo, če ne, pa bodo verjetno šle v uničenje."
Vladni govorec Jelko Kacin je ob koncu novinarske konference še dejal, da elektronska vloga za dodelitev enkratnega solidarnostnega dodatka za študente na spletni strani eUprave danes že deluje. Na vprašanje novinarjev, kdaj bo vlada sprostila ukrepe in omogočila delo gostincem in turističnim ponudnikom, ki sta najbolj prizadeti panogi, je Kacin odgovoril, da bo na to vprašanje lahko odgovoril predvidoma šele naslednji teden.
koronavirus tiskovna-konferenca