vestnik

Šinkova le dobila državnega sekretarja, Golobov kandidat na Goričkem pa v nadzorni svet državne družbe

Rok Šavel, 4. 6. 2022
Vlada RS
Kadrovanje je bila osrednja nit dveh dosedanjih rednih sej Golobove vlade, pa tudi prve dopisne seje.
Aktualno

Vlada Roberta Goloba na dopisni seji nadaljevala s kadrovanjem.

Po dveh rednih sejah vlade, kjer je bilo na sporedu predvsem kadrovanje, je več kadrovskih odločitev padlo tudi na prvi dopisni seji. Tako je državnega sekretarja dobila tudi ministrica kmetijstvo Irena Šinko, ki je bila doslej še edina ministrica brez svoje desne roke.

Vlada je namreč na njen predlog za državnega sekretarja imenovala Darija Krajčiča, ki je bil pred imenovanjem vodja Območne enote Nazarje Zavoda za gozdove Slovenije. Krajčič je univerzitetni diplomirani inženir gozdarstva, z magisterijem in doktoratom iz področja gozdarstva na Biotehniški fakulteti Univerze v Ljubljani, javnosti najbolj znan pa je po "aferi sendvič", ko je kot poslanec LMŠ priznal, da je v trgovini ukradel sendvič, da bi preverjal sistem nadzora kupcev, kar ga je nato stalo poslanskega mandata.


Kmetijska ministrica je sicer zaradi četrtkovega neurja s točo v petek že opravila prvi terenski obisk, na katerem si je ogledala prizadete kmetije.


Rošade na področju infrastrukture in energetike


Več kadrovskih potez je vlada povlekla tudi v resorju ministrstva za infrastrukturo, ki ga začasno vodi minister Bojan Kumer, dokler ga ne bo na tem mestu zamenjala njegova sedanja državna sekretarka Alenka Bratušek, sam pa se bo preselil na ministrstvo za okolje, podnebje in energijo. Vlada je namreč že na drugi redni seji odrezala direktorico Direkcije RS za infrastrukturo Ljiljano Hergo in kot vršilca dolžnosti imenovala Bojana Tičarja, včeraj pa je na dopisni seji razrešila več članov nadzornih svetov državnih družb in imenovala nove člane.

To je storila tako v družbi SODO, kjer bosta Silva Soka in Martina Brataniča zamenjala Mateja Čuk Orel in Marko Topič, in v družbi BORZEN, kjer so Petra Žmaga, Tomaža Kokota in Davorina Dimiča v nadzornem svetu zamenjali Mojca Veljkovič, Žiga Fišer in Ivana Nedižavec Korado, pa še v družbi DRI upravljanje investicij, kjer so v nadzornem svetu odleteli že prej omenjena Ljiljana Herga, Klemen Babnik, Peter Gašperšič in Alež Buležan, namesto njih pa bodo novi nadzorniki Branko Ribič, Bojan Tičar, Tanja Šarabon in Simon Detellbach. Slednji je kandidiral na listi vladajoče Gibanja Svoboda, a se kljub temu, da je v volilnem okraju, ki zajema Goričko, osvojil največ glasov, ni uvrstil v državni zbor. Gre sicer za univerzitetno diplomiranega inženirja gradbeništva.


Bi moralo Jaklina skrbeti?


Posloviti so se morali tudi državni nadzorniki družbe ELES - Žarko Furman, Emil Kumer, Andrej Valentinčič in Valentin Hajdinjak. ELES je sistemski operater prenosnega elektroenergetskega omrežja, ki je med drugim zadolžen za gradnjo daljnovoda Cirkovce-Pince, ki povezuje Slovenijo in Madžarsko.


V ELESU so januarja letos sporočili, da prihaja pri gradnji do zamud in naj bi bil daljnovod, ki bo potekal skozi občine Kidričevo, Videm, Markovci, Gorišnica, Ormož, Ljutomer, Beltinci, Črenšovci, Velika Polana in Lendava, dokončan junija letos. Hajdinjak je član Nove Slovenije, od julija 2020 pa je na čelu uprave Darsa. Visoko funkcijo na državni družbi za avtocesto opravlja tudi velikopolanski župan Damijan Jaklin, ravno tako član NSi, ki je lani spomladi odstopil kot državni sekretar na obrambnem ministrstvu in se na Darsu zaposlil kot direktor področja vzdrževanja avtocest in hitrih cest. Njegova zaposlitev je vezana na mandat uprave, glavno besedo na Darsu pa ima skupščina družbe, ki jo država obvladuje preko Slovenskega državnega holdinga.


Odšla zaradi Počivalška, zdaj se vrača pod Hanom in Židanom


Vlada je na dopisni seji obenem razrešila Roka Marolta s položaja direktorja Javne agencije za civilno letalstvo Republike Slovenije, saj je Marolt postal vršilec dolžnosti generalnega sekretarja na finančnem ministrstvu, na mesto vršilke dolžnosti pa je bila imenovana Andreja Kikec Trajković, poleg tega pa se Maja Pak vrača na čelo Slovenske turistične organizacije. Pakova je STO vodila že med 2010-2021, ob ponovni samostojnosti STO pa ponovno od leta 2015, vse dokler zaradi razhajanj z ministrom Zdravkom Počivalškom ni lanskega novembra odstopila, in to kljub temu, da je še marca dobila zeleno luč za nov mandat. Vlada je za sklenitev pogodbe s Pakovo pooblastila gospodarsko ministrstvo, ki ga vodi Matjaž Han, državni sekretar pa je Dejan Židan.

Sicer pa naj spomnimo, da je vlada že na konstitutivni seji naložila ministrstvom, organom v sestavi ministrstev in vladnim službam, da do torka, sedmega junija, pripravijo poimensko preglednico vseh zaposlitev med 1.1.2020 in 1.6.2022.

vlada-rs kadrovanje simon-detellbach irena-šinko