vestnik

Kaj bo z blagoslovom butar in velikonočnih jedi v soboški škofiji?

I.B., 27. 3. 2021
Damjana Nemeš
Blagoslov lahko verniki spremljajo tudi prek nacionalne televizije, ob 15. uri na veliko soboto ga bo v mariborski stolnici opravil nadškof msgr. Alojzij Cvikl.
Aktualno

Na cvetno nedeljo bomo vstopili v veliki teden, ki ga zaznamujejo tudi slovesni obredi po cerkvah. Slovenski škofje so v začetku meseca na redni seji Slovenske škofovske konference (SŠK) sprejeli navodila za obhajanje bogoslužij ob letošnjih velikonočnih praznikih. Vsaka škofija pa jih lahko glede na epidemiološke razmere prilagodi. Preverili smo, kako bo z obredi in navzočnostjo vernikov v župnijah soboške škofije.

Iz ordinariata Škofije Murska Sobota so sporočili, da bodo duhovniki na cvetno nedeljo opravili blagoslov zelenja v cerkvi samo pri prvi maši. Po vsaki maši lahko ljudje pridejo in prejmejo blagoslovljeno vejico, za primeren način razdeljevanja mora poskrbeti župnik. »Ljudje si lahko izdelajo tudi svoje butare, vendar jih ne nosijo v cerkev, temveč jih imajo doma in se pridružijo bogoslužju, ki ga bo ob 10. uri prenašala TV SLO 1 in med katerim bo nadškof msgr. Alojzij Cvikl blagoslovil zelenje,« pojasnjujejo.

butara, blagoslov cvetja
Ines Baler
V ordinariatu soboške škofije pravijo, da butar ne nosimo v cerkev, ampak se pridružimo blagoslovu zelenja prek medijev.

Krizmena maša je v soboški škofiji z velikega četrtka prestavljena na primernejši čas, ki bo določen pozneje. V ordinariatu še pravijo, da lahko vsak duhovnik na veliki četrtek daruje dve ali tri maše, če ima v soupravi še eno župnijo. Obreda umivanja nog ta dan ne bo, navodila pa velevajo, da se ob koncu maše najsvetejše odnese v stranski oltar, kjer lahko češčenje poteka na običajen način. Po župnijskih cerkvah bo na veliki petek ob 15. uri potekala molitev križevega pota, po tistem pa bodo lahko verniki pristopili k svetemu obhajilu. »Češčenje križa bo potekalo tako, da duhovnik odkrije križ, ga dvigne in nekaj časa drži, da lahko vsak na svojem mestu v tihoti počasti Jezusa.« Pasijon se bo ta dan bral tako kot na cvetno nedeljo, v krajši obliki ga bere duhovnik sam, ob drugem mikrofonu pa lahko ob upoštevanju predpisov sodeluje tudi laik.

Možni trije načini

kuzma, velika-noč, blagoslov-velikonočnih-jedi, alojz-benkovič
Nataša Juhnov
V nekaterih župnijah so že določili ure, med katerimi lahko verniki v cerkev prinesejo velikonočna jedila, jih tam pustijo in jih čez nekaj časa, po blagoslovu pridejo iskat.

Češčenje najsvetejšega lahko verniki na veliko soboto opravijo čez ves dan, na običajen način in ob upoštevanju osnovnih ukrepov in priporočil. To vključuje nošenje zaščitne maske, razkuževanje rok in omejeno število vernikov. V soboški škofiji poudarjajo, da lahko blagoslov velikonočnih jedil poteka na tri načine. Prvi je ta, da duhovnik blagoslov opravi v prazni cerkvi, verniki pa doma istočasno molijo na način, kot jim ga priporoči duhovnik. Naslednji način je tak, da blagoslov verniki spremljajo prek nacionalne televizije, ob 15. uri ga bo v mariborski stolnici opravil nadškof msgr. Alojzij Cvikl. »Duhovnik opravi blagoslov v cerkvi in po vaseh na način, da zunaj ni zbranih več kot deset oseb, v cerkvi pa glede na velikost, oziroma da verniki jedila prinesejo na določen kraj, jih odložijo in po blagoslovu spet odnesejo,« se glasi tretji možni način blagoslova. Na veliko soboto se v vsaki župniji lahko obhaja tudi obred velikonočne vigilije.

Cankova, velika noč, pirhi
Nataša Juhnov
Na cvetno nedeljo bomo vstopili v veliki teden.

Na veliko noč procesij v soboški škofiji ne bo. Vsak duhovnik bo lahko na največji krščanski praznik daroval štiri svete maše, petja med bogoslužjem ne bo, organist bo lahko igral.

Obenem iz ordinariata še sporočajo, da bo verouk do bele nedelje, torej do 11. aprila, potekal samo na daljavo.

Brez navzočih vernikov

Evangeličanski škof Leon Novak bo v murskosoboški cerkvi na veliki petek ob 18. uri vodil evangeličansko velikonočno bogoslužje. Prenos bo na TV Slovenija, v cerkvi pa bodo lahko prisotni le nastopajoči. Škof še pravi, da vsako nedeljo ob 10. uri evangeličansko mašo predvajajo na lokalni televiziji, verniki pa za zdaj zaradi omejitev niso prisotni. Tako bo tudi pri obredih v velikem tednu in vse do takrat, ko bo lahko v cerkev prišel vsak, ki si želi, in ne bo omejenega števila.

murska-sobota, leon-novak, evangeličanski-škof
Nataša Juhnov
Evangeličanski škof Leon Novak bo v murskosoboški cerkvi na veliki petek ob 18. uri vodil evangeličansko velikonočno bogoslužje.

velika-noč veliki-teden navodila-škofov škofija-murska-sobota