vestnik

Kaj če se to dogaja tudi vašemu otroku

A. Nana Rituper Rodež, 23. 5. 2020
Pixabay
Ker otroci v obdobju šolanja na daljavo še več časa preživijo na svojih mobilnih napravah ali računalnikih, je tudi več priložnosti, da postanejo žrtve različnih spletnih nadlegovanj.
Aktualno

Nadlegovanje po spletu se otrokom ne dogaja nekje na drugem koncu sveta in le drugim, lahko da so žrtve tudi vaši otroci v sosednji sobi, medtem ko vi kuhate ali gledate televizijo.

Ker otroci v obdobju šolanja na daljavo še več časa preživijo na svojih mobilnih napravah ali računalnikih, je tudi več priložnosti, da postanejo žrtve različnih spletnih nadlegovanj, opozarja kriminalistična policija. Spletno nasilje je še bolj prikrito kot nadlegovanje na šolskih hodnikih ali igriščih, žrtve pa o tem pogosto spregovorijo šele, ko se je že zelo razmahnilo in zapletlo, same pa ne vidijo več izhoda. Kljub temu da žrtve največkrat molčijo, policisti zaznavajo vse več spletnega nasilja oziroma nasilja prek družbenih omrežij.
Spletno nasilje je zelo raznoliko in hitro dobiva nove oblike in kanale. Za kaznivo dejanje štejejo prikazovanje, izdelava, posest ali posredovanje pornografskega gradiva. Posebej je v zakonu opredeljeno pridobivanje in nagovarjanje oseb, mlajših od 15 let, za spolne namene, pri čemer morajo nagovarjanju prek elektronskih medijev slediti konkretna dejanja, ki bi omogočila srečanje. Če pa v fazi dogovarjanja za srečanje ali na srečanju pride do spolne zlorabe, se že govori o kaznivem dejanju spolnega napada na osebo, mlajšo od 15 let, kar je strožje sankcionirano.

profimedia-0187675471
Profimedia
Ko starši izvemo, kaj se dogaja, otroka ne obtožujmo, ampak mu pomagajmo. Izsiljevanje je treba čim prej prijaviti policiji.

Nekoč facebook, zdaj tik tok
V Policijski upravi Murska Sobota pravijo, da se policisti pri svojem delu pogosto srečujejo s primeri kaznivega dejanja, ko se mladoletna dekleta na prošnjo ali celo grožnjo odrasle osebe gola fotografirajo in ji te fotografije pošljejo. Zgodi se, da zaradi izsiljevanja in ker sprva ne upajo tega nikomur priznati, pošljejo še več svojih fotografij, na katerih so gola. Ko se fotografije razširijo med različnimi uporabniki družbenih omrežij, je žrtev primorana zadevo naznaniti in potem starši ali kdo drug vloži prijavo na policiji. V preteklosti je bilo veliko take komunikacije prek družbene aplikacije facebook, v zadnjem času pa so to snapchat, instagram, tik tok, messenger in viber.
V naši regiji so se policisti srečali predvsem z uporabo aplikacije snapchat, ki jo otroci najpogosteje uporabljajo, še posebno so ogroženi osnovnošolski otroci od 11 let.Izstopajo dekleta, ki navežejo stik z neznano osebo, ki jih nagovori, da se zanjo gola fotografirajo, pozneje pa jim grozi in izsiljuje za še več takih fotografij. PU Murska Sobota je v letu 2018 obravnavala štiri kazniva dejanja, lani eno, letos do 4. maja pa štiri kazniva dejanja nasilja prek elektronskih medijev.
Ne vedo, da je škodljivo in kaznivo
Otroci in mladostniki so ranljiva skupina in velikokrat žrtve kaznivih dejanj, ki jih prek elektronskih medijev izvršujejo odrasle osebe, predvsem moškega spola, večkrat pa tudi vrstniki, ki se velikokrat niti ne zavedajo posledic svojega ravnanja.
Odrasle osebe lahko to počnejo za zadovoljitev svoje spolne potrebe ali celo za pridobitev materialnih koristi. Nadlegujejo lahko tudi vrstniki, bodisi iz objestnosti, maščevanja, nagajanja, osebne uveljavitve ali preprosto zato, ker ne vedo, da je to škodljivo in kaznivo. Policija bo v vseh primerih ob zaznavi ali prijavi zbrala vsa obvestila in dokaze ter v primeru utemeljitve suma na pristojnem okrožnem državnem tožilstvu vložila kazensko ovadbo, če je protipravnega dejanja osumljen otrok, pa poročilo. V vseh primerih, ko je otrok ali mladoletnik udeležen v postopku policije, policija obvesti tudi center za socialno delo.
Storilci kaznivih dejanj zoper spolno nedotakljivost otrok so lahko tudi mladoletniki, saj z dopolnjenim 14. letom postanejo kazensko odgovorni. Dogaja se, da tudi ti izsiljujejo za fotografije, na katerih je mladoletna žrtev gola, grozijo in razširjajo te fotografije. Policija svetuje, naj se starši z mladostniki o komuniciranju po spletu pogovarjajo in jih opozorijo, naj pred komunikacijo z neznano osebo prek interneta premislijo, ali je varna in katere osebne podatke bodo z nekom delili. Treba se je zavedati, da bo po pritisku gumba pošlji neka fotografija za vedno v virtualnem okolju in da se tudi po izbrisu lahko zopet pojavi. Nihče ne more prepovedati dostopa do različnih družbenih aplikacij, jih je pa treba uporabljati pametno.

little-girl-3399737_1920
Pixabay
V Policijski upravi Murska Sobota pravijo, da se policisti pri svojem delu pogosto srečujejo s primeri kaznivega dejanja, ko se mladoletna dekleta na prošnjo ali celo grožnjo odrasle osebe gola fotografirajo in ji te fotografije pošljejo.

Otroka ne obtožujmo, pomagajmo mu
Na vprašanje, kaj naj starši storijo in kako reagirajo, ko zaznajo spletno nasilje pri otrocih, policija odgovarja: »Pozorni moramo biti na spremenjeno vedenje pri svojem otroku, z zaupnim in odprtim odnosom pa bomo njegovo stisko zaznali prej. Če ga neznana oseba izsiljuje za neprimerne fotografije, se je znašel v stiski in lahko traja nekaj dni ali tednov, preden se nam zaupa.«
Ko starši izvemo, kaj se dogaja, otroka ne obtožujmo, ampak mu pomagajmo. Izsiljevanje je treba čim prej prijaviti policiji, vsekakor pa, ko mladoletnik svojo fotografijo, na kateri je gol ali pomanjkljivo oblečen, pošlje in se fotografija razširi med uporabniki. Za policiste je pomembno, da imajo čim več podatkov o osebi, ki otroka oziroma mladoletnika izsiljuje, podatke o profilu, telefonsko številko, komunikacijo, fotografije ali video posnetke, arhiv klicev in še kaj. Najbolje je elektronsko napravo, prek katere je komunikacija potekala, ustrezno zavarovati in do prihoda policistov na njej ne izvajati aktivnosti.
spletno-nasilje nadlegovanje