vestnik

Kaj je z gradnjo tovarne v Turnišču?

M. H., 30. 5. 2022
Majda Horvat
Podjetje Terramar iz Kamnika, ki je septembra 2019 od Občine Turnišče kupilo 3,4 hektarja veliko zemljišče v gospodarski coni z namenom postavitve tovarne za zagon proizvodnje električnih avtomobilov, zdaj na tem območju kupuje dodatna zemljišča.
Aktualno

Vlagatelj naletel na ovire, zaradi katerih po skoraj treh letih od nakupa zemljišča še vedno ni zbral potrebne dokumentacije za izdajo gradbenega dovoljenja ter začel z napovedano 14-milijonsko naložbo.

Podjetje Terramar iz Kamnika, ki je septembra 2019 od Občine Turnišče kupilo 3,4 hektarja veliko zemljišče v gospodarski coni z namenom postavitve tovarne za zagon proizvodnje električnih avtomobilov, zdaj na tem območju kupuje dodatna zemljišča. Občina je konec marca objavila razpis za zbiranje ponudb za prodajo zemljišča v velikosti 2.615 kvadratnih metrov z izhodiščno ceno dobrih 20 tisoč evrov, nanj pa je prispela le ponudba podjetja Terramar. Parcela se nahaja na območju za bencinsko črpalko ob krožišču, pogodba s ponudnikom pa še ni sklenjena, saj vsebino te še pripravljajo, so sporočili z Občine Turnišče.



Po naših podatkih bi omenjeno podjetje kupilo še sosednjo parcelo, ki je v zasebni lasti. Dodatna zemljišča so najverjetneje potrebna za gradnjo poslovnega objekta oziroma pridobitev gradbenega dovoljenja, ki ga investitor še vedno nima. Tega mora izdati Upravna enota (UE) Lendava. Vlogo je dobila v odločanje junija lani od direktorata za prostor, graditev in stanovanja pri ministrstvu za okolje in prostor. Po pregledu dokumentacije je vlagatelja zaprosila za dopolnitve, ta pa je nato prosil za podaljšanje roka za predložitev manjkajoče dokumentacije. Vloga še vedno ni popolna, so za Vestnik sporočili z UE Lendava, in še čakajo na dopolnitev.

99506f5069dbb5f2aeae5c2a494eef55
Nataša Juhnov
Kaj ovira vlagatelja, da po skoraj treh letih od nakupa zemljišča še vedno ni zbral potrebne dokumentacije za izdajo gradbenega dovoljenja ter začel z napovedano 14-milijonsko naložbo?

Kaj ovira vlagatelja, da po skoraj treh letih od nakupa zemljišča še vedno ni zbral potrebne dokumentacije za izdajo gradbenega dovoljenja ter začel z napovedano 14-milijonsko naložbo? Ta bi predvidoma ustvarila okoli 400 delovnih mest, poskusna proizvodnja pa bi lahko po prvih napovedih stekla že leta 2023. Bahet Kourajši, ki je v podjetju Terramar prokurist v imenu egiptovskega vlagatelja v tovarno, nam je na naša vprašanja odgovoril sledeče: 

"Pridobivanje gradbenega dovoljenja poteka v skladu z določili upravnega postopka ter s predpisi, ki tovrstne postopke regulirajo. Trenutno je potrebno zagotoviti ustrezno priključno moč, zlasti, ker je za delovanje objekta potrebno zagotoviti električno moč, ki presega najvišjo dovoljeno moč električne energije, ki je bila predvidena za delovanje gospodarske cone. Ko bodo dopolnitve končane, bodo posredovane upravni enoti v presojo.

Načrti družbe za  izgradnjo objekta in zagon proizvodnje ostajajo nespremenjeni. Zamik je posledica dogodkov v letih 2020 in 2021, kar je vplivalo na postopke pridobivanja gradbenega dovoljenja. Zaradi  dogodkov je bilo prav tako potrebno prilagoditi in preoblikovati celotno strategijo za nadaljevanje projekta v smislu prilagoditve posledicam v letih 2020 in 2021 in gospodarskim razmeram v letu 2022. Vse od nakupa zemljišč si prizadevamo za nemoteno nadaljevanje in izvedbo projekta, v časovnih okvirih, ki jih dopušča stanje. Trenutno gre naš trud in fokus v postopek za pridobitev gradbenega dovoljenja, kar kot že omenjeno poteka v skladu z določili upravnega postopka ter predpisov."

Terramar turnišče tovarna gradnja