vestnik

Kaj o nazivu pomursko podjetje desetletja pravijo vodilni v nagrajenih podjetjih?

Ines Baler, 11. 11. 2021
Vanesa Jaušovec
V vseh nagrajenih podjetjih so po razglasitvi poudarili, da uspeha ne bi bilo brez pripadnih zaposlenih.
Aktualno

Nagrada je izraz dobrega dela v preteklosti ter spodbuda in obveza za prihodnost.

Poročali smo že o tem, da sta naša medijska hiša in Pomurska gospodarska zbornica (PGZ) pripravili akcijo Pomursko podjetje desetletja. V minulih letih je strokovna komisija, pa tudi bralci, izbirala najuspešnejša pomurska podjetja na letni ravni, tokrat pa je bil izbor nekoliko drugačen. »Štiri leta smo izbirali tiste, ki so bili v prejšnjem letu za odtenek boljši od drugih odličnih, tokrat pa smo se odločili, da naredimo presek desetletja, saj lansko leto zaradi raznih ukrepov ni bilo reprezentativno,« je pojasnila Adriana Gašpar, direktorica in odgovorna urednica Vestnika. Obenem je ponosna, da izbor najboljših podjetij v regiji iz leta v leto dobiva večjo težo. »To je bil najtežji izbor najboljših podjetij do zdaj in vreden naziva pomursko podjetje desetletja. Komisija, ki je bila zares strokovno izbrana, je imela še težje delo kot prejšnja leta, saj v niti eni kategoriji nismo zmagovalca in vseh nominirancev izbrali v prvem krogu. To kaže na to, da imamo v Pomurju res veliko dobrih podjetij, ki so svoj položaj v zadnjih desetih letih le še utrdila,« meni Robert Grah, direktor PGZ. 

pomursko-podjetje-leta, pomursko-podjetje-desetletja, vestnik, pomurska-gospodarska-zbornica, kipci
Vanesa Jaušovec / Vesnik.si
V izboru smo letos skupaj s Pomursko gospodarsko zbornico iskali podjetja, ki so najbolj izstopala v obdobju med letoma 2010 in 2020.

Prejemnike kipcev smo v ponedeljek razglasili v spletnem prispevku, ker smo se zaradi varovanja zdravja in odgovornega ravnanja do vseh odločili, da prireditve v težkih epidemioloških časih ne izvedemo. V vsaki od petih kategorij je bilo nominiranih prav toliko podjetij, v izbor pa so se uvrstila na podlagi kazalnikov, objavljenih na spletnih straneh AJPES. 



V kategoriji veliko podjetje je slavil Elrad Electronics, d. o. o., dobavitelj elektronskih sklopov na področju bele tehnike in električnih orodij. Med srednje velikimi podjetji je strokovno komisijo najbolj prepričal Paradajz, d. o. o., največji pridelovalec paradižnika v Sloveniji. Zmagovalno podjetje med malimi podjetji je Virs, d. o. o., dobavitelj profesionalne opreme za rezanje in varjenje. Naslov naj... zaposlovalec je prejel Arcont, d. d., ki se ukvarja s proizvodnjo bivalnih enot. Bralci Vestnika in uporabniki spletne strani vestnik.si pa ste za pomursko podjetje desetletja izbrali Varis Lendava, eno od vodilnih evropskih družb za razvoj in proizvodnjo dokončanih kopalnic.

ppd, zmagovalci, podjetja
Vestnik
Vodilni v nagrajenih podjetjih so Branko Šeruga in Boris Štefančič, Elrad Electronics, Aleš Puklavec in Renato Pahor, Virs, Kristjan Magdič, Paradajz, Sabina Sobočan, Varis Lendava, in Miran Fujs, Arcont.

Robert Grah je izbor pospremil z besedami, da se je treba zavedati, da ta podjetja s svojim razvojem omogočajo blaginjo in boljši življenjski standard celotne regije. »Podjetja, ki so bila izbrana kot najboljša v zadnjem desetletju, so morala premostiti veliko ovir, da so se povzpela med nominirance. Verjamem, da je za tem uspehom tudi veliko neprespanih noči, poznih sestankov, pokvarjenih koncev tedna, tudi užaljenih partnerjev, da so morali spet delati. A ko se ozrejo nazaj in pogledajo širšo sliko, verjamem, da vidijo, da je bilo vredno,« pa pristavi Gašparjeva. 

Vsak prispeval svoj delež
Generalni direktor Elrada Electronics iz Gornje Radgone Boris Štefančič je po razglasitvi dejal, da je naslov zanje velika čast, saj je v izboru sodelovalo kar nekaj uglednih pomurskih podjetij, ki jih ne spoštujejo le sami, ampak so pomembno ime v evropskem merilu in širše. »Prijeten občutek je, če te lokalno okolje vidi kot zgledno podjetje, ki gradi pomemben in pozitiven vpliv na družbo. Ob tej priložnosti bi se rad zahvalil vsem deležnikom, ki so skozi leta vplivali, da je Elrad postal tako zgledno podjetje, torej kupcem, dobaviteljem, lastnikom, poslovnim partnerjem, lokalni skupnosti in institucijam, predvsem pa zaposlenim, ki leto za letom kažejo svojo energijo, osredotočenost na rezultate, pripadnost in motivacijo ter omogočajo razvoj Elrada.« Nagrada je zanje potrditev dosedanjega dela, obenem pa veter v jadra in spodbuda za dobro delo v prihodnje. 

elrad, boris-štefančič, branko-šeruga, gornja-radgona, elrad-international
Vanesa Jaušovec
Podjetje Elrad Electronics Gornja Radgona.

Podobnega mnenja je Kristjan Magdič, solastnik in eden od direktorjev družbe Paradajz. »Teh deset let je bilo težkih in lepih hkrati. Nedvomno nam je vsem skupaj, celotnemu timu, uspelo pustiti v Pomurju neko sled, ki je bila opažena. Ničesar od tega pa seveda ne bi bilo, če nas ne bi vsakodnevno podpirali zvesti ljubitelji paradižnika Lušt. Ob tem se zahvaljujemo vsem sodelavcem, lokalni skupnosti, regiji in tudi Sloveniji za topel sprejem,« je dejal v prvem odzivu. 

paradajz, renkovci, lušt, paradižnik, pridelava
Arhiv podjetja
Podjetje Paradajz je največji pridelovalec paradižnika v Sloveniji.

Zadnje desetletje je bilo v podjetju Virs razvojno naravnano, pravi direktor Renato Pahor. »V finančni krizi, ki se je začela 2008/2009 in je vztrajala nekaj let, smo se odločili intenzivneje vlagati v razvoj. Poleg zastopstev smo se v tistem obdobju odločili razvijati lastne rešitve avtomatizacije in robotizacije varjenja. Zaposlili smo nekaj novih sodelavcev in kmalu našli nekaj zelo renomiranih kupcev. Ta odločitev se je pokazala za pravilno in je omogočala strmo rast podjetja v zadnjem desetletju,« je dejal direktor. Tudi on ni pozabil poudariti, da si nobene nagrade ne morejo predstavljati brez zavzetih in pridnih sodelavcev ter da jim nagrada nalaga obveznost, da na začrtani poti vztrajajo naprej.  

lendava, virs
arhiv podjetja
Podjetje Virs iz Lendave.

Uspešni na dolge proge
Miran Fujs, predsednik uprave Arconta iz Gornje Radgone, je za prejeti naslov naj... zaposlovalec dejal, da se zavedajo, da so za poslovno uspešnost zaslužni sposobni in zavzeti zaposleni. »Zato se vedno trudimo, da nismo samo delodajalec, ki daje delo in zagotavlja zgolj neko zakonsko osnovo, ampak da je zaposlitev pri nas nekaj več, pozitivna izkušnja. Na tem gradimo že desetletja in veseli nas, da je to prepoznala tudi domača strokovna javnost.« Nadaljeval je, da so zadnjih deset let zaznamovali gospodarski pretresi, zaostrovanje konkurenčnosti in razmer na svetovnih tržiščih, tehnološka revolucija ter družbene spremembe. »V Arcontu se lahko pohvalimo s pripadnimi in odgovornimi zaposlenimi. Prepričan sem, da so prav pripadnost in povezanost, Arcontova pozitivna energija pomagale, da uspešno sledimo tem velikim in hitrim spremembam. Nagrada prihaja v časih, ko se zdravstvene in tudi družbene razmere ponovno zaostrujejo. Zato je naziv dodatna spodbuda in opomnik; marsikaj smo že skupaj prestali in tudi to bomo premagali. Težki časi so minljivi, dobri kolektivi pa smo uspešni na dolge proge,« zatrjuje Fujs. 

miran-fujs, arcont, predsednik-uprave, gornja-radgona
Vanesa Jaušovec
Podjetje Arcont.

Na dolge proge se je navezala tudi direktorica družbe Varis Lendava Sabina Sobočan in poudarila, da v podjetju delajo to, kar počnejo že od sedemdesetih let. Torej tečejo na dolge proge. »Ponosni smo, da smo se z znanjem, kakovostjo in inovativnostjo prebili med vodilne proizvajalce gotovih kopalnic. To, da smo sposobni biti boljši od tekmecev na mednarodnih trgih, ni samoumevno. Kot mojstri gotovih kopalnic se v evropskem prostoru dokazujemo vsakodnevno. S kakovostjo v vseh pomenih: z izvirnimi rešitvami, skrbnostjo položenih ploščic, učinkovito organizacijo dela, prodajnimi pristopi in kakovostjo odnosov. Veliko družin živi z nami ta tempo in hvaležni smo za podporo.« Sobočanova, ki pravi, da stavka Ne da se v podjetju ne sprejemajo, je ocenila, da je bilo zadnje desetletje v znamenju rasti. To vidijo tudi v prihodnosti in si želijo, da bo kakovostna, dinamična in obenem trajnostna. Da so jih izbrali bralci, pa Sobočanova pospremi z besedami, da je to dokaz, da v njih prepoznajo zaupanje vrednega delodajalca in družbeno odgovorno podjetje. »Ne gre samo za to, kaj si želimo, gre za to, da smo na neki način še bolj zavezani dosegati dobre rezultate. Z večjo izpostavljenostjo smo še bolj v vlogi svetilnika, po katerem se ljudje orientirajo in zgledujejo.« 

varis-lendava, kopalnice, gotove-kopalnice, hoteli, sabina-sobočan
Arhiv podjetja Varis Lendava
Podjetje Varis.

Obsežnejše predstavitve podjetij, ki so sodelovala v letošnji akciji, si boste lahko prebrali v posebni prilogi, ki bo ob Vestniku izšla 25. novembra. 

pomursko-podjetje-desetletja izbor pgz Vestnik podjetniki