Na fakulteti so imeli predmet živilska tehnologija, pri katerem jih je predavateljica Martina Bavec povabila na strokovni izlet na ekološko kmetijo, in po tistem se je odločil, da bo tudi sam poskusil tako delati na kmetiji staršev. »Pogovarjal sem se tudi z drugimi kmetovalci, ki so imeli ekološko pridelavo, in ugotovil, da lahko s tem družina tudi dostojno živi. Staršem sem rekel, da sem na kmetiji pripravljen pomagati le, če se bomo lotili ekološke pridelave.« Mamo, ki je v tistem času izgubila službo v Nafti Lendava, je uspel hitro navdušiti. Oče, ki je bil navajen na klasičen način kmetovanja, pa je bil nekoliko v dvomih. »Sedaj pa je oče prav tako velik zagovornik ekološkega kmetovanja kot jaz.«
Največ pridelajo pire, rži in ajde
Po osnovni šoli je obiskoval srednjo kmetijsko šolo v Rakičanu, po opravljenem študiju v Mariboru pa je še doktoriral. »Klasično kmetovanje me ni nikoli preveč navduševalo. Še posebej ne v otroštvu, ko so prijatelji šli na kopališče, jaz pa delat v vinograd s starši. Nikoli pa se tudi nisem videl delati ves dan v službi za računalnikom.« Res pa je, da je doktoriral iz matematičnega optimiranja kemičnih procesov, kar vključuje delo z računalnikom in matematične modele. Ni pa si tudi predstavljal, da bi ob delu v podjetju popoldne še sedel na traktor in šel delat na njivo.Najprej so na njivskih površinah pšenico zamenjali s piro, potem so v pridelavo vključili še rž.
»Danes pridelamo največ rži, ajde in pire. Poskusil sem tudi s konopljo, a bi za to potreboval stroje, saj je brez njih to precej naporno fizično delo. Letos pa smo v pridelavo vključili še žito kamut. Med ljudmi velja prepričanje, da ekološka pridelava pomeni precej več fizičnega dela, vendar to ni res, saj so tudi za to na voljo stroji.«
Ves čas se je izobraževal in v pridelavo vključeval nove kmetijske pridelke. Znanje je pridobival v pogovoru z drugimi ekološkimi kmetovalci in iz strokovne literature. Najpomembnejše pa so izkušnje. »Seveda sem se učil tudi na napakah in tudi danes je treba zelo paziti na različne dejavnike, če želimo, da bo pridelek res kakovosten. Nikoli nismo imeli težav s prodajo žita in zelenjave, saj je tudi v Sloveniji vse večje povpraševanje po ekoloških pridelkih. Z leti pa pridobiš tudi zaupanje kupcev.«
Na začetku je vozil pridelke tudi v Ljubljano, danes pa jih večji del proda trgovskemu podjetju Hofer, ki jih potem prodaja pod blagovno znamko biodinamičen Demeter. K sodelovanju so ga povabili skupaj z drugimi člani biodinamičnih društev v državi. »Z biodinamičnim kmetovanjem je sicer več dela, je pa tudi cena pridelkov potem nekoliko višja.« Demeter je bil prva taka kolektivna blagovna znamka na svetu in ima sedež v Švici. Kasaš je pridobil tudi certifikat za biodinamično kmetovanje, kar pomeni, da so njegovi izdelki ves čas pod nadzorom. Pogoj je, da pridelke škropi le z biodinamičnimi preparati, ki ne vsebujejo za organizem škodljivih snovi. To so pripravki s koprivo, kamilico, baldrijanom in drugimi zelišči ter žveplom in malo bakra. Prideluje tudi zelenjavno seme za podjetje Amarat. Papriko predelujejo v ajvar po istrskem receptu, sadje pa v marmelade.
Zelenjava tudi za vrtce in osnovne šole
Sezonsko zelenjavo, predvsem solato in muškatne buče, prodaja tudi vrtcem v Murski Soboti in Lendavi ter lendavski dvojezični osnovni šoli. Ugotavlja, da se vse več izobraževalnih institucij zaveda pomena zdrave hrane za razvoj in zdravje otrok. Vse več pa je tudi vrtičkarjev, ki pridelajo svojo zelenjavo in sadje na ekološki oziroma biodinamičen način. Člani in simpatizerji biodinamičnega društva iz lendavske občine se srečujejo pri njem. »Po drugi strani pa zadnja leta ugotavljam, da pridelava take zelenjave za trg v naši pokrajini stagnira. Starejši kmetje so navajeni na klasičen način pridelave. Ekološka pridelava za trg pa bi zahtevala tudi investicije v stroje in opremo, pa tudi precej znanja. Sam sem razvijal proizvodnjo postopno. Nisem se želel zadolževati, saj bi to pomenilo precejšnje tveganje.« Sedaj ima vso potrebno opremo, pri delu mu pomagata mama Irena in oče Ladislav, na pomoč pa mu večkrat priskočijo tudi znanci. Površine z biodinamično pridelano zelenjavo ima ob hiši in v okolici vasi. Grozdje iz vinograda, ki so ga nekoč predelali v vino, sedaj predelajo v grozdni sok. Tudi pridelava tega je biodinamična.
Preberite še
Odpri v novem zavihkuBine Pušenjak se je vrnil z zdravljenja v tujini, doma so jim pripravili sprejem
Bine Pušenjak je pri dveh letih in pol zbolel za tumorom osrednjega živčevja. Zadnjih šest tednov so z družino preživeli v Italiji na zdravljenju.
Biodinamično društvo iz Pomurja in Podravja vsako leto organizira izobraževanja in strokovne izlete, kjer si ogledajo primere dobrih praks. Tudi drugi večino pridelkov prodajo v Sloveniji. Za trženje v tujini bi bilo treba imeti pridelavo na precej več površinah, dodaja.