vestnik

Kaj prinaša sejem AGRA?

Janko Votek, 13. 8. 2018
Nataša Juhnov
Na sejmišču v Gornji Radgoni v teh dneh že intenzivno potekajo priprave na letošnjo Agro. fotografija nataša juhnov
Aktualno

Kmetijsko-živilski sejem Agra, ki se bo začel danes in bo odprt do četrtka, 30. avgusta, je usmerjen v generacijsko prenovo kmetijstva. Mladi kmetje bodo rdeča nit letošnjega sejma. Na sejmu bodo ob sodelovanju ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano ter stanovskih organizacij kmetov mladi kmetje predstavili svoje dosežke v inovativnosti, nova znanja v kmetijstvu in se tudi predstavili s svojimi pridelki in izdelki.

Kot je povedal predsednik uprave Pomurskega sejma Janez Erjavec, bodo s predstavitvijo mladih kmetov in njihovih vizij prišli do še večje prepoznavnosti projekti in problemi, ki so vsebinsko opredeljevali sejme v preteklosti – eden od teh je hrana iz naše bližine. Na sejmu ne bo šlo samo za razpravljanje o mladih kmetih, ampak se bodo ti predstavili na svoji tržnici. Nekateri pa bodo gostovali tudi pri proizvajalcih sodobnih kmetijskih tehnologij, katerih učinkovita uporaba je možna s širokim strokovnim znanjem s področja agronomije in obvladovanjem vrhunske informacijske tehnologije.


e4896031e1e1efed34b0ba7c9e815696
Nataša Juhnov
Janez Erjavec je poudaril, da je na letošnjih ocenjevanjih živil in vin sodelovalo za desetino več podjetij kot v prejšnjih letih.


Na sejmu bo letos sodelovalo 1840 razstavljavcev iz 32 držav. Država partnerica je Makedonija, ki bo predstavila svojo kulinarično, vinsko in turistično ponudbo. Ob Makedoniji se bodo s svojimi nacionalnimi in regionalnimi pristopi predstavile sosednje države Avstrija, Madžarska in Hrvaška. Svojo predstavitev bosta imeli še Poljska in Indija, ki letos prvič sodeluje na sejmu. Ob tradicionalnih razstavljavcih kmetijske in gozdarske mehanizacije postajajo vse pomembnejši razstavljavci, ki oskrbujejo kmete z repromateriali. Tu se razmere v zadnjih nekaj letih izredno hitro spreminjajo. Tako kmetje potrebujejo kakovostna gnojila, ki čim manj obremenjujejo okolje. Še pomembnejši pa so ponudniki semen. Za sejem in kmete je dobro, da na sejmu sodeluje večina skrbnikov domačih avtohtonih sort, ki ponovno pridobivajo veljavo v pridelavi predvsem zdrave in okusne hrane. Velik del uspeha ali neuspeha z domačimi semeni lahko obiskovalci preverijo na vrtovih Pomurskega sejma, na katerih Biotehniška šola Rakičan testira posamezne sorte in vrste zelenjave ali drugih kultur.

V ospredju slovenska konjereja

S tradicionalnimi razstavami živali – zadnji dve leti tudi domačih avtohtonih živali – sejem ponuja možnost, da slovenski kmetje ali rejci predstavijo svoje dosežke na posameznih področjih. Posebne pozornosti bo letos deležna konjereja, saj bodo predstavili slovenskega hladnokrvnega konja, posavca in lipicanca ter njihov pomen v slovenski konjereji. Zgodbo zaokroža sodelovanje pretežnega dela slovenske živilskopredelovalne industrije. Da ta sejem ponovno prepoznava kot svojo predstavitveno in promocijsko priložnost, je Erjavec podkrepil s podatkom, da je na letošnjih ocenjevanjih živil in vin sodelovalo za desetino več podjetij kot v prejšnjih letih.



Ob hiši vin, ki ima na sejmu dolgoletno tradicijo in se je izkazala kot dober promotor slovenskih vin, bo sejem letos odprl hišo medu. To je delno povezano z razglasitvijo mednarodnega dneva čebel, ki smo ga letos zaznamovali prvič, in to je priložnost za promocijo vrhunske kakovosti slovenskega medu. V nasprotju s prejšnjimi leti letos na sejmu ne bo razstave prašičev zaradi nevarnosti afriške prašičje kuge.Otvoritveni govor na sejmu bo imel predsednik Podeželske mladine Slovenije Rok Damjan.

Janez Erjavec agra mladi kmetje