vestnik

Kaj vas je v letu 2021 najbolj zanimalo? Če strnemo – PCT (podatki, citati in teme)

Ines Baler, 31. 12. 2021
Vestnik
Intervju z Aleksandro Pivec je bil najbolj bran prispevek tega leta. V prvi deseterici so se znašli še ukrepi, povezani s covidom-19, najdba v Odrancih in zgodba kmetije Vrabelj z Mote.
Aktualno

Raznolika področja, izstopajoče osebnosti in nevsakdanje zanimivosti

Prispevek, v katerem smo na zadnji dan leta 2020 predstavili najbolj brane prispevke na vestnik.si, smo naslovili Zbogom, koronaleto. V upanju, da nas bo virus kmalu zapustil in naša življenja vrnil v normalen ritem, v katerem vijugamo med šolanjem, zaposlitvijo, družino, prijatelji in aktivnostmi, s katerimi si zapolnimo čas in nahranimo dušo. Toda na nesrečo nas mnogih se to ni zgodilo, zato so vsebine, povezane s to boleznijo, med najbolj klikanimi tudi letos.

Deset najbolj branih prispevkov
1. Aleksandra Pivec hvalila Janševo delo in razkrila, kdo jo je rušil
2. Martin in Milan iz Odranec sta na njivi našla rimski grob
3. Kmetija Vrabelj z Mote: Vajeti je prevzela snaha Natalija, ki slabo uro na dan porabi, da pobere nekaj več kot 1000 jajc
4. Minimalna plača bo z januarjem višja, nekatera podjetja so že pripravila programe za selitev v tujino
5. Poklukar predstavil učinkovitost pogoja PCT in napovedal slovo od politike
6. Kaj bo za kmetijstvo pomenil konec vezane reje
7. Soboške tožilke opomin ni streznil, zapletla se je v nov prekršek
8. Brezglavo divjanje: Dankovčan se nesreče, v kateri je umrl 20-letni Gradiščan, ne spomni
9. Fafangel postregel s podatki hospitalizacij med cepljenimi
10. Policijska ura ostaja, vlada podaljšala še nekatere druge ukrepe

Bolj kot številke so bili v ospredju ukrepi, ki so in še vedno delijo Slovence. Izstopa predvsem pogoj PCT, ki je razburkal javnost in razvnel polemike o svobodni volji posameznikov. V top 10 se je tako uvrstil prispevek, v katerem smo pisali, da je minister za zdravje Janez Poklukar oktobra izpostavil, da bi se lahko razlika med izvajanjem in neizvajanjem pogoja PCT izrazila v smrti več kot tisoč prebivalcev Slovenije. »Te številke so lahko abstraktne, dokler ena izmed njih ni nekdo, ki ga imamo radi,« je dodal. Naslednja podobna vsebina so številke, ki jih je poleti predstavil predstojnik Centra za nalezljive bolezni pri Nacionalnem inštitutu za javno zdravje Mario Fafangel, in pričajo o tem, koliko cepljenih posameznikov je bilo sprejetih v bolnišnice.

janez-poklukar, mario-fafangel
Bobo
Janez Poklukar in Mario Fafangel.

Navdihujoči Pomurci
Na vestnik.si je v tem letu najbolj odmeval intervju z Aleksandro Pivec, ki so jo v mesecih pred pogovorom zaznamovale afera o prenočitvi na Obali, izstop iz stranke Desus in odstop z mesta kmetijske ministrice. Takrat je napovedala, da ustanavlja novo stranko, ki se danes imenuje Naša dežela, ter izpostavila, za katere cilje si bo prizadevala. Intervju je tudi v širšem slovenskem prostoru požel veliko zanimanja in odmevov.

aleksandra-pivec
Aleš Cipot
Aleksandra Pivec

V širšem lokalnem okolju pa vas je navdušila zgodba domačinov iz Odranec, ki sta na njivi našla rimskodobni grob. Skala, na katero sta naletela med oranjem, jima ni dala miru, zato so jo pripeljali domov, poklicali arheologe v Pomurski muzej Murska Sobota in obvestili Zavod za varstvo kulturne dediščine. Najdba se sedaj nahaja pred mrliško vežico v Odrancih, kjer si jo lahko ogleda vsak mimoidoči. V dotičnem prispevku je arheolog Samo Sankovič izpostavil, da gre za rimskodobni grob iz obdobja med 1. in 3. stoletjem našega štetja, ko so umrle sežigali in jih pokopali pod gomilo. Bogatejši grobovi pa so imeli kamnite pepelnice, kot je ta, najdena v Odrancih.

rimskodobni grob21
Majda Horvat
Rimskodobni grob so v Odrancih postavili na pokopališče.

Pritegnila vas je tudi zgodba kmetije Vrabelj z desnega brega Mure, ki se ukvarja s prirejo jajc, izdelavo testenin in peko kruha. V prvi polovici leta je bila aktualna še ena kmetijska tematika, in sicer ta, da bi lahko bilo leto 2028 pomemben mejnik za govedorejo v Evropi. Napoveduje se namreč, da se bo takrat prepovedala vezana reja goveda v sklopu ukrepa dobrobit živali, o čemer so spregovorili tudi pomurski rejci in strokovnjaki.

DSC_4310
Marina Vrbnjak
Kmetija Vrabelj


Plače in sodni postopki
Med najbolj brane vsebine se vsako leto uvrščajo tiste, ki sodijo v rubriko črna kronika in za katere si vsi želimo, da bi jih bilo manj. Toda življenje gre po nepredvidljivi poti. Letos smo tako poročali o nadaljevanju afere soboške tožilke, ki je bila že dvakrat v disciplinskem postopku, septembra pa se zapletla v nov prekršek. Mesec pred tem pa je na okrožnem sodišču v Murski Soboti potekal predobravnavni narok za 22-letnika, ki je obtožen kaznivega dejanja nevarne vožnje v cestnem prometu. Spomnimo, gre za prometno nesrečo, ki se je zgodila maja 2020 na cesti med Šalamenci in Vanečo, v kateri je umrl 20-letni fant.

09ac397deeb8e46b8932257d97157b2d
Nataša Juhnov
Murskosoboško tožilstvo.

V letu, ko je marsikdo občutil posledice epidemije, so vas zanimali tudi prispevki, povezani z denarci in spremembami na področju plač in drugih stroškov dela. Eden teh je bil objavljen v prvih dneh leta 2021, govoril pa je o tem, da se bo zvišala minimalna plača. Med letom pa so se zvrstile tudi vesti o transferjih in dodatkih, ki so jih bile deležne posamezne skupine ljudi iz naslova protikoronskih paketov, in so prav tako pritegnile vašo pozornost.

denar evri finance
Nataša Juhnov
Fotografija je simbolična.


Bo tokrat več sreče?
Na zadnji dan leta se vam želimo zahvaliti, da ste bili z nami, nas brali na vestnik.si in z nami interaktivno sodelovali na družbenih omrežjih facebook, instagram, twitter in linkedin.

Ob koncu pa, nekoliko v šali in nekoliko zares, poskusimo srečo še enkrat? Zbogom, koronaleto! Tokrat zares in dokončno!

vestnik.si top-10-prispevkov zanimanje bralci kaj-ste-najbolj-klikali