vestnik

Kako se spoprijeti s pomladanskimi alergijami?

Vestnik.si, 29. 3. 2024
Jure Kljajić
Fotografija je simbolična.
Aktualno

Za vas smo pripravili nekaj nasvetov, kako ublažiti simptome spomladanskih alergij.

Začetek sezone cvetenja alergenih rastlin prinaša tudi obdobje alergijskega rinitisa, znanega tudi kot seneni nahod, ki spada med eno najpogostejših obolenj. Vzrok zanj so inhalatorni alergeni, med katerimi prevladujejo cvetni prah, pršice, epitel živali in plesni. V najhujših primerih, ko kljub zdravljenju z zdravili težave še vedno vztrajajo ali se razvije alergijska astma, je priporočljiva specifična imunoterapija. Gre za edino vzorčno terapijo za alergije, ki jo izvajajo v obliki podkožnih injekcij, podjezičnih tablet ali kapljic, vsebuje pa alergen, ki povzroča težave. Imunoterapija je dolgotrajen postopek, ki traja 3-5 let. V Zdravstvenem domu Murska Sobota izvajajo imunoterapijo na pršice, pelode dreves, trav in ambrozije.

zdms, zdravstveni-dom-murska-sobota, zdravstveni-dom, pedopsihiatrična-ambulanta
Jure Kljajić
V Zdravstvenem domu Murska Sobota izvajajo imunoterapijo na pršice, pelode dreves, trav in ambrozije.

Pri različnih alergijskih reakcijah se pogosto pojavijo tudi očesni simptomi, kot so pordele oči, pekoč občutek, srbenje in solzenje oči. Strokovno se te simptome imenuje alergijski konjunktivitis. Čeprav je izogibanje alergenom načeloma najučinkovitejši način obvladovanja teh težav, to ni vedno izvedljivo v celoti. Vendar pa si lahko pomagamo na različne načine, pri čemer je eden izmed njih uporaba kapljic za oči. V Pomurskih lekarnah so na voljo očesni lubrikanti oz. umetne solze, antihistaminiki in dekongestivi, ki lahko pomagajo pri lajšanju očesnih simptomov alergijske reakcije. V lekarni vam lahko podrobneje predstavijo prednosti teh izdelkov in vam svetujejo o pravilni uporabi kapljic za oči.

simbolična, pomurske-lekarne, maximus, farmacija, tablete, lekarna
Jure Kljajić
V Pomurskih lekarnah vam bodo strokovno svetovali.

Številni ljudje poročajo o izboljšanju svojega počutja po obisku savne, kar lahko posredno koristi tudi tistim, ki trpijo zaradi alergij. Sproščujoč učinek savne lahko zmanjša stres, ki je pogosto povezan s poslabšanjem simptomov alergij. Poleg tega vlažna toplota v savni pomaga pri odpravljanju zamašenega nosu in olajšanju dihanja, kar blagodejno vpliva na tiste, ki se soočajo z alergijskim rinitisom. Prav posebno doživetje vam nudijo v Termah Banovci, kjer lahko uživate v mirnem in intimnem okolju.

429740426b265e568282feac51aa7a8b
Nataša Juhnov
Posebno doživetje vam nudijo v Termah Banovci, kjer lahko uživate v mirnem in intimnem okolju.

Dober način za spopadanje z alergijami so tudi solne sobe, saj lahko redno izpostavljanje solni terapiji pomaga zmanjšati vnetje v dihalnih poteh in olajšati dihanje, kar lahko privede do zmanjšanja simptomov alergijskega rinitisa in drugih alergijskih težav. V Solni sobi himalajska soba obljubljajo še, da vam bo obisk pomagal utrditi imunski sistem in olajšati težave s kožo.

lakirnica, žuta-kuča, mojca-lipič, himalajska-solna-soba, solna-soba, nohti, ličenje
Vida Toš
Solna soba je učinkovita pomoč pri problemih z dihali, lajša kožne probleme in krepi imunski sistem, pripomore pa tudi k večji sproščenosti.

Svež zrak je ključnega pomena za zdravje dihal in splošno dobro počutje, še posebej za tiste, ki trpijo zaradi alergij. Redno izpostavljanje svežemu zraku lahko zmanjša koncentracijo alergenov v zaprtih prostorih, s čimer olajša dihanje in ublaži simptome alergijskega rinitisa. Poleg tega svež zrak spodbuja občutek vitalnosti, osveži um in telo ter prispeva k boljšemu spancu in splošnemu počutju. Raziskave tudi kažejo, da vsaj dve uri na prostem na dan zmanjšujeta tveganje za nastanek kratkovidnosti in njenega napredovanja. V primeru že obstoječe kratkovidnosti pa vam lahko Optika Grof pomaga s specialističnimi pregledi in predpisom očal, nudijo pa tudi najsodobnejšo opremo ter bogato izbiro korekcijskih okvirjev in sončnih očal priznanih znamk.

optika1
Optika Grof
Optika Grof vam nudi najsodobnejšo opremo ter bogato izbiro korekcijskih okvirjev in sončnih očal priznanih znamk.

Pri boju proti alergijam vam lahko pri blaženju simptomov ali krepitvi imunskega sistema pomagajo tudi prehranski dodatki. Na spletni strani Inštitut O lahko najdete širok nabor različnih prehranskih dodatkov, ki so namenjeni podpori zdravju in dobro počutju ter lahko prispevajo k boljšemu obvladovanju alergijskih reakcij.

861212_079-prehranska
Pixabay
Na spletni strani Inštitut O vam ponujajo prehranske dodatke, katerih kakovost je strokovno preverjena.

V kolikor boste posegali po prehranskih dodatkih, je pomembno, da ne pozabite na pravilno ločevanje odpadkov. Ločevanje embalaže je ključnega pomena za ohranjanje okolja in preprečevanje škodljivih vplivov na naravo. Z ustrezno ločitvijo embalaže in njeno oddajo v ustrezne zabojnike za recikliranje lahko prispevate k zmanjšanju količine odpadkov, ki končajo na odlagališčih ali v naravi, ter tako ohranjate okolje za prihodnje generacije. Za več informacij o pravilnem ravnanju z odpadki lahko obiščete spletno stran Saubermacher, kjer lahko najdete tudi navodila za ustrezno ravnanje z odpadki.

b84c9b4ee84c764467d81b009bb0b0b4
Nataša Juhnov
Pomembno je, da ne pozabite na pravilno ločevanje odpadkov.

Sklenimo torej, da je boj proti alergijam lahko kompleksen, a raznolik. Od imunoterapije do uporabe savne, solnih sob in prehranskih dodatkov, obstaja širok nabor možnosti za blaženje simptomov in izboljšanje kakovosti življenja tistih, ki se soočajo z alergijskimi težavami. S kombinacijo pravilnega zdravljenja, skrbnega upravljanja z okoljem in iskanja raznolikih rešitev lahko vsak posameznik najde svoj način za obvladovanje alergij in življenje brez nepotrebnih omejitev.

alergije pomurske-lekarne Saubermacher-Komunala terme-banovci solna-soba-himalajska-pravljica zd-ms inštitut-o optika-grof obvladovanje-alergij