vestnik

Kako otroke spodbuditi k branju?

Anja Vlaj, 10. 9. 2023
OŠ Cvetka Golarja
Fotografija je simbolična.
Aktualno

Ob začetku šolskega leta na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ) spodbujajo otroke in mladostnike k branju. Začel se je tudi mesec skupnega branja.

Kot so na NIJZ zapisali na svoji spletni strani, branje spodbuja otrokov intelektualni, čustveni in jezikovni razvoj, hrani njegovo domišljijo, pripomore k razvoju empatije ter širi njegov besedni zaklad in obzorja, zato so pripravili nekaj priporočil, kako otroke spodbuditi k branju.

karolinina-bralna-značka, lahko-branje, knjižnica
Vanesa Jaušovec
Fotografija je simbolična.

Pravijo, da je priporočljivo, da otroku beremo in se z njim pogovarjamo že od rojstva. Dobro je, da otroka pogosto vzamemo v naročje, se z njim pogovarjamo ali mu preberemo pravljico. Branje naj poteka v prijetnem in umirjenem vzdušju, saj takšno okolje krepi čustvene vezi med otroki in odraslimi. Kasneje, ko se otrok nauči brati, moramo odrasli pogosto brati skupaj z njim in se o prebranem tudi pogovarjati. Odrasle osebe, s katerimi otrok odrašča, mu morajo biti za vzgled, saj jih otrok opazuje in posnema. Če bodo starši radi brali, obstaja velika verjetnost, da bodo radi brali tudi njihovi otroci. Starši lahko tako s svojimi stališči, navadami in odnosom do branja že zgodaj vplivajo na otrokov odnos do branja in knjig.

karolinina-bralna-značka, lahko-branje, knjižnica
Vanesa Jaušovec
Fotografija je simbolična.

Otroci naj bodo s knjigami obkroženi od malih nog. Skupaj z rastjo otroka pa bi morala rasti tudi domača knjižnica, saj knjige pomagajo otrokom in mladostnikom, da spoznavajo svet, ljudi okoli sebe in tudi same sebe. V petek se je začel tudi Nacionalni mesec skupnega branja. Leta 1996 sta Unesco in Mednarodno bralno društvo 8. september razglasila za mednarodni dan pismenosti. V Sloveniji pa se na ta dan začenja tudi mesec skupnega branja, ki poteka že šesto leto zapored, potekal pa bo vse do 8. oktobra.

187582469_2841452042739567_4076587375128817722_n
OŠ Cvetka Golarja
Fotografija je simbolična.

Kot so pobudniki in organizatorji zapisali v sporočilu za javnost, skupaj s partnerji in podporniki pripravljajo številne dogodke in dejavnosti, ki prispevajo k boljšemu prepoznavanju pomena bralne pismenosti in bralne kulture na nacionalni ravni pa tudi v zamejstvu in po svetu. Nacionalni mesec skupnega branja letos posebno pozornost namenja promociji nacionalnih projektov za spodbujanje branje in bralne pismenosti v domačem in mednarodnem prostoru, branju strokovne in stvarne literature ter medgeneracijskemu branju. Pridružile so se mu tudi nekatere pomurske šole in vrtci. Častna pokroviteljica meseca skupnega branja je predsednica Slovenije Nataša Pirc Musar.

šolstvo branje mesec-branja