vestnik

Kako pojejo, plešejo in živijo po Evropi 

A. Nana Rituper Rodež, 10. 5. 2018
Nataša Juhnov
Murska Sobota, Evropska vas, otroci Fotografija Nataša Juhnov
Aktualno

Na murskosoboškem Trgu kulture so postavili Evropsko vas, otroci iz 21 pomurskih osnovnih in ene srednje šole pa so predstavljali 28 držav, ki sooblikujejo Evropsko unijo.


Na sprehodu med stojnicami pa so predstavili kulturo in zgodovino različnih narodov, jezike, plese, kulinariko, pesem in vse tisto, po čemer posamezno državo najprej prepoznamo, in na kar so tudi sami najbolj ponosni.
Na osrednjem prizorišču je tako odmevala pesem v različnih jezikih, otroci so se vrteli v narodnih nošah in ritmih dežel, ki so nam bolj ali malo manj blizu, mimoidoče so spodbujali k učenju tujih jezikov, mnogi pa so pripravili tudi kulinarične specialitete.

To je lepa priložnost, da mladi spoznamo različne kulture in države. Jaz imam zdaj veliko boljšo predstavo o Malti, vidim, da je zelo lepa država, da ima zelo bogato zgodovin in si zelo želim, da bi jo nekoč tudi obiskal, je povedal Aleks Šticl iz DOŠ Dobrovnik.

Marinela Pap, iz OŠ II, vodja tega projekta, pa je razložila, da so si prireditev zamislili tako, da bi vsaka šola predstavila eno državo. Ker pa je držav več kot sodelujočih šol, so nekatere šole države, ki so si bolj blizu, povezali in tako je njihova šola, naprimer, predstavila tri Baltiške države. Kdo, bo predstavljal, katero državo, pa so izbrali kar z žrebom.


Prireditev je potekala v soorganizaciji Osnovne šole II Murska Sobota in Informacijske točke Europe Direct Pomurje ter ob podpori Mestne občine Murska Sobota. Prizadevali smo si, da na v Tednu Evrope na Trg kulture vrnemo osrednjo prireditev, in da mladi prikažejo, kako dojemajo Evropsko unijo in njene članice ter spoznavajo raznolikost vseh narodov, pri tem pa gradijo svoje državljanske kompetence, saj bodo nekoč tudi sami sooblikovali EU, pa nam je dejal vodja Informacijske točke Dejan Bogdan.

Evropska vas mladi in EU Evropska unija