vestnik

Kako poleti varčujemo z vodo in denarjem? Tu je nekaj preprostih načinov

Anja Vlaj, 25. 6. 2023
Jure Kljajić
Slika je simbolična.
Aktualno

Voda je dragocena dobrina, ki je nimamo na razpolago v neomejenih količinah, zato moramo z njo, predvsem v poletnih mesecih, ko je dežja manj in je suša večja, gospodarno ravnati.

Obstajajo preprosti načini, kako lahko v gospodinjstvu zmanjšamo porabo vode in hkrati privarčujemo pri položnicah.

Osebna higiena

Za eno kopanje porabimo približno 250 litrov vode, medtem ko za petminutno tuširanje približno 140 litrov vode, zato je bolje, če se odločimo za tuširanje namesto kopanja. Če moramo ob tuširanju čakati, da priteče topla voda, lahko pod pipo namestimo vedro, v katerega bo tekla mrzla voda in jo lahko nato uporabimo za zalivanje vrta ali lončnic ter splakovanje stranišča. Med umivanjem rok, zob ali britjem naj bo voda vedno zaprta. Pri umivanju rok je dobro, da vodo odpremo šele, ko je čas za splakovanje milnice. Pri umivanju zob in britju pa si lahko pomagamo tudi tako, da namesto splakovanja ust in britvice pod tekočo vodo, uporabimo lonček in vodo iz pipe uporabimo, če je potrebno še dodatno izpiranje ali splakovanje.

simbolična, umivanje-rok, umivalnik-v-kopalnici, kopalnica, voda, pipa
Jure Kljajić
Slika je simbolična.

Pregledujemo cevi in pipe

Z vodo lahko varčujemo tudi tako, da redno pregledujemo in vzdržujemo cevi ter pipe, da ne puščajo. Porabo vode lahko znižamo tudi z uporabo kotlička, ki ima dvostopenjsko izplakovanje. Takšni kotlički namreč porabijo manj vode kot običajni. Če kotlička nočemo zamenjati, lahko porabo zmanjšamo tudi z zmanjšanjem prostornine splakovalnika. To naredimo tako, da na dno plastenke damo centimeter ali dva peska ali kamnov, s čimer plastenko obtežimo, vanjo nalijemo vodo in jo postavimo v straniščno školjko. Postaviti jo moramo na takšno mesto, da ne bo ovirala splakovanja. Poraba vode bo manjša tudi, če bomo papirčke, robčke, vatirane palčke in podobno odvrgli v koš, ne v straniščno školjko.

Vsaj ena plastenka 

Poleti prija hladna pijača, zato je dobro, da imamo plastenko z vodo vedno v hladilniku, da nam ni potrebno vsakič, ko smo žejni točiti vodo iz pipe. To je dobro narediti še posebej v primerih, ko moramo pustiti vodo nekaj časa teči, da priteče hladna.

Pralni in pomivalni stroj vključimo šele, ko sta polna. Če pomivalnega stroja nimamo, je dobro, da korito napolnimo z vodo in posodo umijemo, pod tekočo vodo pa le splaknemo. Ko posodo umivamo ročno, je to najbolje storiti čimprej po kuhanju, da se hrana ne prime loncev. Če se je to že zgodilo, je dobro posodo najprej namočiti in šele nato pomiti. Prihranili bodo tudi, če bomo vsak dan pili iz istega kozarca, saj bo tako umazane posode manj.

Sadje in zelenjavo je bolje prati v posodi ali skledi in ne pod tekočo vodo. To vodo nato lahko uporabimo za zalivanje rož ali vrta. Isto lahko naredimo tudi z vodo iz akvarija, ki je bogata z dušikom in fosforjem. Prihranimo lahko tudi, če zamrznjene hrane ne odtajamo pod tekočo vodo.

simbolična, voda, hladilnik, voda-v-flaši, ohlajena-pijača
Jure Kljajić
Poleti prija hladna pijača, zato je dobro, da imamo plastenko z vodo vedno v hladilniku, da nam ni potrebno vsakič, ko smo žejni točiti vodo iz pipe.

Zalivajmo z deževnico

V poletnih mesecih, ko je manj dežja moramo zalivati tudi vrt. Da bi porabili manj vode, je dobro vrt zalivati z vrtno škropilnico in ne cevjo. Poleg tega moramo zemljo pokriti z zastirko ali koščki lubja, da zmanjšamo izhlapevanje. Slednje bo manjše tudi, če vrt zalijemo zgodaj zjutraj ali proti večeru. Še več pa bomo prihranili, če bomo zbirali deževnico in vrt zalivali z njo.

deževnica, zalivanje z deževnico
Dreamstime
Zalivajmo z deževnico.

voda varčevanje poletje